Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Χωρίς καθαρίστριες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας! Νοσηλεύτριες και στην καθαριότητα στη Μυτιλήνη


healthreport.gr

Τετάρτη 27 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει τελικά ακόμη και η καθαριότητα στα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας.

Μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και να προσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργαζόμενους στην καθαριότητα, η διαδικασία μπλόκαρε με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς καθαρίστριες πολλά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.
Και αυτό διότι οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας διεκόπησαν πριν γίνουν οι προσλήψεις.

Η κατάσταση σε ορισμένα ΠΕΔΥ μάλιστα είναι πια εκτός ορίων όπως στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, το οποίο εκτός των άλλων δέχεται και το κύμα των προσφύγων.

Νοσηλεύτριες και στην …καθαριότητα

Νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να φροντίσουν το χώρο στο ΠΕΔΥ τηςΜυτιλήνης αναλαμβάνουν ακόμη και την καθαριότητα, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της δομής.

Αφήνουν τη φροντίδα των ασθενών και προσπαθούν με ότι μέσα διαθέτουν, να καθαρίσουν το χώρο, να σφουγγαρίσουν ή να απομακρύνουν τα χρησιμοποιημέναιατρικά υλικά.

Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και 4-5 μήνες από τότε που διεκόπη η συνεργασία με το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.

Και προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας όπως αναφέρει στο HealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Και το ζήτημα είναι πως παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των αρμοδίων τουΠΕΔΥ Μυτιλήνης, μέχρι στιγμή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, πέντε μήνες από την ώρα που προέκυψε.

«Για να είμαστε δίκαιοι, όταν πρόσφατα ζήτησα από τον κ. Ξανθό, 2 γιατρούς για έκτακτες ανάγκες του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (μεταναστευτικό – 24ωρη λειτουργία) και πριν περάσει μήνας οι γιατροί αυτοί υπηρετούν ήδη με 3ετή σύμβαση ως επικουρικοί (Ακτινολόγος, Γενικής Ιατρικής). Φαίνεται ότι το να βρεις γιατρούς είναι πολύ ευκολότερο από να τα βάλεις με εργολαβικές εταιρείες…» λέει στο HealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.


Το πρόβλημα βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμη και σε Κέντρα Υγείας που είχαν ιδιωτικά συνεργεία. Διαβάστε τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Απίστευτο: Ξέμειναν και από καθαρίστριες τα Κέντρα Υγείας!».

Και αυτό διότι λόγω έλλειψης ρευστού, σε πολλές περιοχές της χώρας τα ιδιωτικά συνεργεία που δεν πληρώνονταν, διέκοπταν τις υπηρεσίες τους.

Και μπορεί η κατάσταση να μοιάζει απλή, αποτελεί όμως ακόμη και σοβαρό κίνδυνογια τη δημόσια υγεία.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς το υγειονομικό υλικό που πρέπει καθημερινά να απομακρύνεται από τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας και το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, όπως σύριγγες, γάζες και βαμβάκι με αίμα κ.λ.π.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μόλις πριν από περίπου 1,5 δύο μήνες είχε επισκεφθεί το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης το οποίο εξάλλου υποδέχεται εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου