Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ενωση καρδιολόγων: ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854

Αθήνα 27-07-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ

1) Μετά από μελέτη του ΦΕΚ 2221Β 18/7/16 που αφορά τους κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι :
Α) Η έκδοση της υπουργικής αποφάσεως (ΦΕΚ 2221Β 18/7/16) αφορά μέρος του συνόλου των κωδικοποιημένων νόσων βάσει Icd 10 και φυσικά θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των κωδικοποιημένων νόσων
Β) Θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν παρατηρήσεις και διορθώσεις που πρέπει να γίνουν μετά από μελέτη από τις κατά ειδικότητα επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματικές ενώσεις, για τις παθήσεις που τις αφορούν, όπως επίσης και από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Γ) Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει μετά από κατάλληλη ενημέρωση των ιατρών και φυσικά αφού πρώτα η ΗΔΙΚΑ εφαρμόσει την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και μετά από κατάλληλες δοκιμές μπορεί να την υποστηρίξει, για πιθανές δυσλειτουργίες. Φυσικά η εσπευσμένη εφαρμογή από 21/7/16 είναι αδύνατη.
Δ) Η ΥΑ αφορά για τους καρδιολόγους 6 κωδικοποιημένες ασθένειες και πιστεύουμε ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση αφού ουσιαστικά εφαρμόζονται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι συνταγογραφικές οδηγίες που η Καρδιολογική Εταιρεία και η Ενωση μας έχουν από 2ετίας και πλέον αποστείλει. Βάσει αυτών θα υπάρξει ορθολογική συνταγογράφηση και θα πάψουν οι ιατροί να κατηγορούνται για υπερσυνταγογράφηση αφού θα είναι μέσω των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και όχι μέσω απλών λογιστικών κριτηρίων. Επίσης στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός συνταγογράφησης όπου φυσικά επιστημονικά και δεοντολογικά απαιτείται. 
2) Ζητούμε από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων δαπανών του 2016, την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010-2011-2012, όπως επίσης και το 10% του υπολοίπου των δαπανών για τα έτη 2012-2015. Τέλος ζητούμε ενημέρωση για τη πορεία του ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για τις δαπάνες του 2013 και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δαπανών

Η Ένωσή μας είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με τους φορείς για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών της και την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας επιφυλασσόμενη κάθε νόμιμου δικαιώματος των μελών της 


8 σχόλια:

 1. Κατι νεο ειπατε και σεις! Ισα ισα για να βγαζετε ανακονωσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ GUIDELINES ΟΡΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ.ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΟΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ Η ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΕΕΚΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λες και δεν ξέρουν ότι η υπερλιπιδαιμία ειναι μια απο τις αιτίες ανευρύσματος θωρακικης αορτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατι η ΗΔΙΚΑ πρεπει πρωτα να εφαρμωσει την αποφαση και μετα ο κλινικος?Δεν ειναι νομος του κρατους,οπως νομος ηταν και τα αριθμητικα ορια που παραβιαζονταν?Απλα πολλοι κλινικοι για να πουλησουν εξυπηρετηση στον ασθενη γραφαν κατεβατα αδιαφορωντας ,αν την υπερβαση την πληρωνει ο εργαστηριακος.Αν την πληρωναν οι ιδιοι θα τον εφαρμοζαν απο την αλλη μερα το πρωι.Αν το κρατος απαγορευει τη κλοπη,δεν σημαινει οτι πρεπει να σου βαλει το αστυνομο για να μην κλεψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παρακαλώ στείλτε μου την κατευθυντήρια οδηγία που ορίζει υποχρεωτικά το τριπλεξ αορτής όταν γίνεται τριπλεξ καρδιάς γιατί εγώ δεν το γνωρίζω για να το προωθήσουμε
  Φ.Ν.Πατσουρακος
  Πρόεδρος ΕΕΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1.2014 ESC Guidelines on the diagnosis and treatment of aortic diseases,(Συν.), (European heart Journal,2014,35,2873-2926,doi:10.1093/eurheartj/ehu281):
   «Echocardiographic evaluation of the aorta is a routine part of the standard echocardiographic examination»
   «the aortic arch analysis should be included in all transthoracic echocardiography exams»
   2. Βιβλίο The EAE Textbook of Echocardiography 2011.(Συν.).
   Σελ.32,table 2.5Minimal standard dataset acquisition protocol for the transthoracic echocardiography μεταξύ άλλων aortic arch.
   «Evaluation of the aorta is a routine part of the standard echocardiographic examination»
   3. Βιβλίο The ESC Textbook of Cardiovascular Imaging 2015. (Συν.).
   CHAPTER 1 conventional echocardiography-basic principles,σελ 32
   Table1.2 Standard digital acquisition for tranthoracic and transoesophageal echocardiography.The mandatory documentation is labeled in bold.
   «View suprasternal view of the aortic arch»
   CHAPTER 43 Role of echocardiography,σελ.603,604
   «The thoracic aorta is divided in the aortic root (…), the ascending aorta (…), the aortic arch…Thoracic aorta evaluation is part of the transthoracic echocardiographic (TTE) examination»
   «Suprasternal window should be performed in all cases to assess distal ascending aorta,arch..».
   4.Echocardiography in aortic diseases:EAE recommendations for clinical practice(Συν.), (European journal of Echocardiography 2010,11,645-658,doi:10.1093/ejechocard/jeq056):
   <>
   5.GUIDELINES AND STANDARDS-American Society of Echocardiography Recommendations for Quality Echocardiography Laboratory Operations,2011, (Συν.), doi10.1016/j.echo.2010.11.006:
   Στην σελ.5, στις συνιστώμενες εικόνες του ολοκληρωμένου διαθωρακικού υπερηχοκαρδιογραφήματος σε ενήλικες (Recommended images for complete adult 2D transthoracic echocardiography with Doppler),περιλαμβάνονται και η ανιούσα αορτή και το αορτικό τόξο.
   6.GUIDELINES AND STANDARDS,Recommendations for Quantification Methods During thePerformance of a Pediatric Echocardiogram (American Society of Echocardiography).J Am Soc Echocardiogr 2010;23:465-95,(Συν.).
   Σελ.468,table 1 standard echocardiographic views (πίνακας 1 στάνταρ ηχοκαρδιογραφικές απεικονίσεις),μεταξύ άλλων Ascending Ao,aortic arch
   7. Βιβλίο ECHOCARDIOGRAPHY A CASE STUDIES BASED APPROACH 2013. (Συν.)
   Σελ. 319 Examination of thoracic aorta should be part of comprehensive echocardiographic examination as aortic disorders co-exist with cardiac disorders and may present with symptoms closely mimicking heart disease


   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.Η ΕΕΚΕ θα επεξεργαστει την πρόταση σας και θα πράξει για το Καλλιτερο δυνατό όφελος των μελών της.Παρακαλω επικοινωνήστε μαζί μου στο τηλέφωνο 6944312550
   Φ.Ν.Πατσουρακος
   Πρόεδρος ΕΕΚΕ

   Διαγραφή