Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Αναδρομικά 2014-2016 με Υπουργική Απόφαση- Αλλιώς τίποτα!

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Νομοσχέδιο, του οποίου το περιεχόμενο είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρει μεταξύ άλλων ειδικών μισθολογίων και αυτό των νοσοκομειακών γιατρών που το ΣτΕ ουσιαστικά δεν δικαίωσε για τα αναδρομικά τους αλλά τα υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Καθώς όμως ο νόμος προβλέπει τη διεκδίκηση μόνο των αναδρομικών της τελευταίας 2ετίας, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να καταβληθούν και της διετίας Νοέμβριος 2014 με Δεκέμβριος 2016.

Χαράς Ευαγγέλια σήμερα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που βλέπουν φως στο τούνελ... Μετά το έγγραφο του υπουργού Υγείας στα λογιστήρια των νοσοκομείων, που έφερε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το Iatropedia, σήμερα διαβάζουμε σε νομοσχέδιο ότι προβλέπεται η καταβολή της διαφοράς από τις περικοπές που υπέστησαν οι μισθοί τους το 2012, για τα έτη 2015 και 2016 και μάλιστα με διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου...


Αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι τα ποσά θα καταβληθούν στους γιατρούς με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου... Αυτό που κατά την γνώμη μας δεν είναι σαφές, είναι αν θα καταβληθεί όλο το ποσό ή μέρος αυτού το Δεκέμβριο και θα υπάρξουν από το νέο έτος και άλλες δόσεις...

Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια "ανάσα" στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που είδαν τις απολαβές τους να καταποντίζονται την ώρα που οι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξήθηκαν (καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για ιδιωτικά κέντρα υγείας), και το προσωπικό και τα υλικά να μειώνονται κάνοντας την καθημερινότητά τους εξαιρετικά δύσκολη.

Να πούμε εξάλλου, ότι σε αρκετά νοσοκομεία, ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί έχουν προσφύγει μαζικά για την καταβολή των αναδρομικών για τελευταία διετία και κάποιοι εξ αυτών μάλιστα λέγεται ότι τα έχουν λάβει. Δεδομένου λοιπόν ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε αυτήν την διετία, καλό είναι να γνωρίζουν οι επαγγελματίες αυτοί ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα!

"Μύρισαν" εκλογές

Είναι σαφές πια από τις διορθωτικές κινήσεις που γίνονται εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι πλησιάζουν εκλογές και οι υπουργοί προσπαθούν να μειώσουν τις βασικές πηγές δυσαρέσκειας των επαγγελματιών που ελέγχουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σίγουρα το βασικό "αγκάθι" των κ. κ. Ξανθού και Πολάκη καθώς ο πρώτος είναι νοσοκομειακός γιατρός και ο δεύτερος, παρότι προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα αρκετά χρόνια της καριέρας του, πρεσβεύει την άποψη ότι ο πολίτης πρέπει να βρίσκει την "υγειά" του σε ένα κραταιό, αποδοτικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας.

1 σχόλιο: