Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Χωρίς αυξήσεις και το 2019 οι γιατροί του ΕΣΥ! Πόσο υπολογίζονται τα αναδρομικά

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Χωρίς αυξήσεις στους μισθούς τους παρότι προβλέπονται από τις δικαστικές αποφάσεις, θα περάσουν όπως φαίνεται και το 2019 οι γιατροί του ΕΣΥ

Τι κι αν το ΣτΕ απεφάνθη ότι θα πρέπει οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών να προσαρμοσθούν στα δεδομένα προ των μνημονίων και ειδικότερα στα επίπεδα του 2012.

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να προτίθεται να δώσει αυξήσεις παρά τις επίμονες προσπάθειες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ).

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα περιορισθεί στα αναδρομικά και αυτά μόλιςγια δύο χρόνια (2014 -2016) παρά τις αντίθετες αρχικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.


Έχει γίνει πλέον σαφές και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών, γι αυτό και δεν αποκλείεται ο κλάδος να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη.

Άλλωστε φαίνεται πως υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 800 εκατ. ευρώ για όλα τα αναδρομικά, ενώ τυχόν προσαρμογές στους μισθούς φαίνεται ότι προσκρούουν στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Πόσα θα εισπράξουν τελικά οι γιατροί

Πάντως τα χρήματα που θα λάβουν τελικά οι γιατροί του ΕΣΥ ως αναδρομικά θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που αρχικά είχαν υπολογισθεί. Και αυτό διότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι θα δοθούν από το 2012 έως το 2016.

Όμως με βάση το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση το ποσό θα αφορά μόνο σε δύο χρόνια , από το τέλος του 2014 έως και το 2016.

Ίσως γι αυτό η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών από την αρχή ήταν επιφυλακτική. Πιθανώς ερμηνεύοντας τα λόγια του υπουργού Υγείας που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε αφήσει να εννοηθεί “όσα αντέχουν τα οικονομικά του κράτους”.

Έτσι οι γιατροί θα εισπράξουν αναδρομικά μόνο για δύο χρόνια.
Ειδικότερα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων αντιστοιχούν:

Διευθυντής: 10.000 ευρώ
Επιμελητής Α: 7000 ευρώ
Επιμελητής Β: 6000 ευρώ
Ειδικευόμενοι: 3000-4000 ευρώ
Επικουρικοί: 6000 ευρώ

Τα αναδρομικά αναμένεται να δοθούν τέλος Νοεμβρίου προς αρχές Δεκεμβρίου.

3 σχόλια:

  1. Πάρτε και μεγάλες τσάντες,να τα βάλετε μέσα...
    Και μη φάτε,
    Θα έχει και γλαροσουπα...
    Άμα τα πάρετε,
    Γράψτε μου.
    Εδώ θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή