Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Παιδίατρο 29 Νομοί στη χώρα! Σε απόγνωση οι γονείς

Πέμπτη 25 Οκτώβριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Παιδίατρο είναι 29 Νομοί στη χώρα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των γονέων.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι γονείς σε 29 Νομούς της χώρας έχουν επιβαρυνθεί με ένα ακόμη έξοδο εδώ και τρεις μήνες. Πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις στους παιδιάτρους όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους.

Συμβεβλημένοι οικογενειακοί παιδίατροι δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και διεκόπησαν οι συμβάσεις των γιατρών που υπήρχαν στον Οργανισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νομός Άρτας με 68.000 κατοίκους δεν έχει κανένας συμβεβλημένο παιδίατρο στον ΕΟΠΥΥ. Όπως και ο Νομός Βοιωτίας με συνολικά 118.000 κατοίκους αλλά και Ιωαννίνων με 168.000 κατοίκους.

Αντίστοιχα και στην Ευρυτανία με 20.000 κατοίκους. Όσο για τα νησιά ούτε λόγος. Οι νησιωτικές Κουκίδες στο Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα επίσης δε διαθέτουν παιδίατρο. Όπως και η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και οι Κυκλάδες.

Το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή πριν καλά καλά υπάρξουν όλες οι παράμετροι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
Έτσι στον ΕΟΠΥΥ Παιδίατροι δεν υπάρχουν, ώστε να μην πληρώνουν τις επισκέψεις οι ασφαλισμένοι, όπως και στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όπου ελάχιστοι γιατροί έχουν προσληφθεί λόγω της άρνησης του ιατρικού κόσμου, που οφείλεται κυρίως στις περιορισμένες χρονικά συμβάσεις (2 + 2 έτη) αλλά και στις αμοιβές.

Στην περίπτωση που ένας γονέας δεν μπορεί να πληρώσει για παιδίατρο, θα πρέπει υποχρεωτικά να στηθεί σε ουρές στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου όπου βέβαια περισσεύει η ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι με βάση ε τα επίσημα στοιχεία, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι 624 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι), ενώ στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υπάρχουν μόλις 220 οικογενειακοί γιατροί που έχουν προσληφθεί.

Ίσως γι’ αυτό μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό μόλις 120.000 πολίτες που αποτελεί λίγο κάτι παραπάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού.

Με αγκάθια η νέα χρονιά

Πάντως τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν από τις αρχές του νέου χρόνουοπότε και με βάση τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών όπου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό όπως καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ κ.λ.π. θα πρέπει να διαθέτει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό. Άγνωστο βέβαια που θα τον βρίσκουν οι πολίτες.

Γι αυτό και αναμένεται να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τους εξειδικευμένους γιατρούς. Στις αρχές Νοεμβρίου έχει μάλιστα ορισθεί το ραντεβού των γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι προτείνει για αμοιβές το υπουργείο Υγείας: «Τι προτείνει το υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τις αμοιβές»

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προγραμματίσει στις αρχές του νέου έτους να προχωρήσει σε νεά προκήρυξη για προσλήψεις στις ΤΟΜΥόπου θα συμπεριλαμβάνονται τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

7 σχόλια:

  1. Η δωρεαν Υγεια της κακης Δεξιας του Αδωνι τελειωσε! Τωρα σκαστε το 50€ συριζοζωα η στηθειτε στην ουρα των γυφΤΟΜΥ με το νουμερο...... 523!!! Η Ελπιδα Ερχεται και ζηταει......πενηνταρικο κοροιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο εδω και στο εξης οποιος αναφερεται σε παρομοια θεματα ειτε για παιδιατρο ειτε για παθολογο να κοπτεται και για το γεγονος οτι δεν υπαρχουν οδοντιατροι συμβεβλημενοι και σε λιγο καιρο και φυσιοθεραπευτες συμβεβλημενοι. Αλλοιως αναγραφει ότι αναγραφει χωρις να περιγραφει πληρως την εικονα και με βαζει στη σκεψη ότι εξυπηρετει αλλα συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα ποιος γιατρος που σέβεται τον εαυτό του θα παει οικογενειακος με μεικτες αποδοχες 1 ευρω μεικτα ανα ασθενή? Μόνο καποια αγραμματα καυκασια γεροντια και απανταχού επαίτες στα όρια της εξαθλίωσης. Πληρωστε άθλιοι τον γιατρό 4000 τουλαχιστον αν θελετε αξιοπρεπη καλυψη του πληθυσμου, γιατι τα γερόντια μόνο ιθαγενείς θα εξετάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΛΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ......ΣΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω ρε......κλυσμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογες των ΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ειναι καλα τα καυκασια γεροντια, οι γιατράρες οικογενειακοι γιατροι του Memorial Hospital!!! Zantac στον πονοκεφαλο τα γερόντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθοκηφηνας: τι? 29 νομοι χωρις παιδιατρο? Αυτο ειναι απαραδεκτο και μεγαλη αποτυχια! Πρεπει αμεσα να κανουμε τους νομους......50 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή