Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΠΣΦ: 4,4 μήνες δωρεάν υποχρεούνται να δουλεύουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές

Ζητά από το υπουργείο Υγείας να εξετάσει τις προτάσεις του, για να μην έχουν τα μέλη του δυσμενέστερες οικονομικές επιπτώσεις, σε μια εποχή που ήδη δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

IATRONET

Επιστολή προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με την οποία ζητά την άμεση ενίσχυση του κωδικού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ για το 2018 από αδιάθετα κονδύλια, όπως π.χ. είναι αυτά που προβλέπονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία, που ανέρχεται στα 70.000.000 €, υπολείπεται κατά 25.777.131 ευρώ της πραγματικής ανάγκης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη το 2015 ήταν 91.675.120,9 ευρώ, το 2016 ήταν 96.144.021,83 ευρώ και το 2017 ήταν 95.777.131,61 ευρώ.

Σύμφωνα δηλαδή με τον ΕΟΠΥΥ, η πραγματική ανάγκη για δαπάνες φυσικοθεραπείας είναι επιπλέον της προϋπολογισθείσας κατά 25.777.131 ευρώ, δηλαδή κατά 36,8%.

Για αυτά τα ποσά ο συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής υποχρεώνεται σε εργασία χωρίς αμοιβή, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία των κλειστών προϋπολογισμών που προβλέπουν REBATE και CLAW-BACK, η υπέρβαση της δαπάνης του κλειστού προϋπολογισμού μετακυλίεται στις πλάτες των παρόχων.

Με άλλα λόγια ο Φυσικοθεραπευτής εργάζεται το 36,% του χρόνου εργασίας του χωρίς αμοιβή, δηλαδή 4,4 μήνες το χρόνο ΔΩΡΕΑΝ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, κατά πάσα πιθανότητα το Claw-back του α΄ εξαμήνου 2018 θα είναι πάλι σε υψηλά επίπεδα και πιθανότατα σε υψηλότερα από τα περυσινά.

Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, αφού θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και παρακρατούμενο Claw-back των προηγούμενων ετών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά από το υπουργείο Υγείας να εξετάσει τις προτάσεις του, για να μην έχουν τα μέλη του δυσμενέστερες οικονομικές επιπτώσεις, σε μια εποχή που ήδη δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

4 σχόλια:

  1. Αφου συμβληθηλατε ανοητοι καλα να παθετε!Προσεχως .......11,4 μηνες θα δουλευετε δωρεαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ίδια και στους Γιατρούς.
    Και τα ίδια θέλουν τώρα στους Οπτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα βρε ηλιθιοι εσεις δεν βρισκατε κατ αρχην θετικη την συμβαση? Τι φωναζετε τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή