Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ειδικευόμενοι ούτε για…δείγμα στα νοσοκομεία! Γιατί μειώθηκε ο αριθμός τους

Παρασκευή 26 Οκτώβριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών στα νοσοκομεία.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εκατοντάδες νέοι γιατροί αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα κάνοντας ειδικότητα στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία κ.λ.π. Χώρες που μπορούν στη συνέχεια και να τους απορροφήσουν σε κάποια καλά αμειβόμενη θέση μέσα στο σύστημα υγείας.

Αποτέλεσμα όμως είναι ενώ στο παρελθόν τα χρόνια αναμονής για πολλές ειδικότητες στην Ελλάδα ήταν πολλά, σήμερα να υπάρχουν ακόμη και κενές θέσεις.

Ακόμη και τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ έχουν επισημάνει κατά καιρούς το πρόβλημα καθώς πολλές κλινικές λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κλινική ΩΡΛ του Ευαγγελισμού, στην οποία έχει παραμείνει μόλις ένας ειδικευόμενος και τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής εφημέρευσητης κλινικής.

Αντίστοιχα κενές θέσεις υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αφού οι νέοι γιατροί επιλέγουν άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Σήμερα υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 18.000 νέοι γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ ένα χαρακτηριστικό ρεπορτάζ: «»Πρωταθλητές» στην επιστημονική μετανάστευση οι νέοι γιατροί ! Πόσοι έφυγαν και που πήγαν»

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον τρόπο λήψης ειδικότητας το επόμενο διάστημα με το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τελικά τον Σεπτέμβριο, αποχωρήσουν κι άλλοι νέοι γιατροί ή θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

11 σχόλια:

  1. Θα μείνουν μόνο αυτοί που είναι ανεπαρκείς για να δουλέψουν ως γιατροί στο εξωτερικο.
    Για την Ελλάδα και για τους ίδιους όμως,μια χαρά θα είναι.
    Λυπάμαι αυτούς που θα πέφτουν στα χέρια τους.
    Λυπάμαι και τους συγγενείς τους,που θα βλέπουν τους ανθρώπους τους να χάνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα με τις αντιλήψεις που εχουμε ,δεν νομιζω οτι μας αξίζει κάτι καλύτερο.Εδώ οι μετριότητες επικρατούν παντού και η αριστεία θεωρείται ελάττωμα.Η ιατρικά δεν αποτελεί εξαίρεση.

      Διαγραφή
    2. Τώρα είναι που φαίνονται τα επακόλουθα της κακής εργασιακής κατάστασης στην υγεία τα τελευταία 35 χρόνια. Όταν άρχισε το ΕΣΥ διορίστηκαν πολλοί νέοι γιατροί. Εμειναν και κάποιοι μεγαλύτεροι. Στην πορεία όταν έφευγαν οι μεγάλοι με σύνταξη κατελάμβαναν τις κενές θέσεις κάποιοι μεγάλοι επίσης σε ηλικία με κάποιο περιθώριο χρονικό για να εργασθούν μέχρι να πάρουν και αυτοί σύνταξη. Ελα όμως που κάποια εποχή μεγάλωσαν και οι νέοι,που πρωτομπήκαν στο ΕΣΥ. Ετσι μετά αποφασίστηκε να μπαίνουν πάλι νέοι ως επιμελητές Β' και οι υπηρετούντες ηλικιωμένοι να γίνουν Διευθυντές. Μετά άρχισαν οι συνταξιοδοτήσεις των Διευθυντών.Και έμειναν στα νοσοκομεία οι νέοι επιμελητές Β' και οι επικουρικοί.
      Αρα ο γιατρός που τώρα θα κάνει ειδικότητα, βλέπει οτι στη κλινική ή στο εργαστήριο δεν θα υπάρχει γιατρός με πείρα για να τον εκπαιδεύσει. Μέχρι να τελειώσει θα έχουν φύγει και οι επικουρικοί.
      Θα μείνει λοιπόν μόνος να κάνει εφημερίες και να αυτοδιδάσκεται.
      Αν υπολογίσει και τις άθλιες αμοιβές, η λογική λύση είναι να φύγει.
      Οσο για να ξαναγυρίσει...
      Θα πρέπει να καταργηθεί το ΕΣΥ. Να καταργηθεί η μονιμότης και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Αρκετά δεινά επέφερε και τώρα έφτασαν οι κόμποι στο χτένι.

      Διαγραφή
  2. Μην.......ανησυχειτε! Θα γυρισουν πισω τωρα με τις......γυφΤΟΜΥ! Το ειπε και ο......Ξανθοκηφηνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ λογικο φαινεται να φευγουν οι νεοι γιατροι απο μια αφρικανικη χωρα μιας ααφρικανικης κυβερνησης. Να μεινουν σε μια τριτοκοσμοκη χωρα που αμοιβει τον οικογενειακο γιατρο στο ιατρειο του με 1 ευρω μεικτα ανα ασθενη? Και μονο επιχειρηματικα αν το δεις, πρεπει να ειναι ηλιθιοι για να μεινουν και να μην πανε στην μεγαλειωδη Βρετανια, Σουηδια ή Αυστρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα γυρισουν πισω οι νεοι γιατροι... να κανουν παρεα στα αξιολύπητα καυκασια γεροντια που μπηκαν οικογενειακοι οι δυσμοιροι...κριμα, γερασανε γιατροι για να γινουν επαίτες στα 90 τους? Ντροπη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ(ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ) .ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε αφού το λες εσύ....Πιο αξιόπιστα δεν γίνεται!

      Διαγραφή
  6. Η απουσία ειδικευομένων και η δυσλειτουργία των νοσοκομείων αποτελούν κυβερνητική επιλογή ,όπως και γενικότερα το brain drain.Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο κυβερνά η ψευδοαριστερά την Ελλάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για πολύ,ΜΑ παρα πολύ μεγάλους μαλ...,
    Θύματα,ήθελα να πω,ψάχνουν οι Συριζαίοι...
    Θα σας έρθουν ειδικοί και ειδικευόμενοι...
    Έχει και γλάρο σούπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθοκηφηνας: αν δεν γυρισουν οι γιατροι θα ορισουμε αλλους με .......κληρωση απο τις συλλογικοτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή