Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Από επιτροπή Παιδίατροι και Παθολόγοι για να ασκούν Διαβητολογία. Εκτός οι Γενικοί Γιατροί! Διευκρινήσεις του υπ.Υγείας


Τα πάνω κάτω φέρνει για άλλη μία φορά απόφαση του υπουργείου Υγείας που αποκλείει ουσιαστικά από την άσκηση της Διαβητολογίας τους Γενικούς Γιατρούς, ενώ υποβάλει σε κρίση από ειδική επιτροπή τους Παιδιάτρους και τους Παθολόγους που σήμερα ασχολούνται με τον Διαβήτη.

Αντίθετα μετονομάζει τους ενδοκρινολόγους ως Διαβητολόγους καθιστώντας τους ουσιαστικά τη μόνη ειδικότητα που από σήμερα μπορεί να ασκεί νόμιμα τη Διαβητολογία.


Πάντως από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται πως τα παραπάνω δεν σχετίζονται, ούτε κατά ελάχιστο, με περιορισμούς στη συνταγογράφηση των θεραπευτικών σκευασμάτων που είναι απαραίτητα για τους διαβητικούς ασθενείς ενώ κάνει λόγο για συντεχνιακά συμφέροντα και εκτιμά πως η θέσπιση εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη θα βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο.

TI ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ:

1) Θεσπίζεται για τους Παθολόγους και Παιδίατρους η εξειδίκευση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που θα ακολουθεί τους κανόνες των εξειδικεύσεων (δηλαδή 2ετής εκπαίδευση σε Διαβητολογικό Κέντρο και απόκτηση της εξειδίκευσης μετά από εξετάσεις).

Όσον αφορά τους μέχρι τώρα ασχολούμενους με τη νόσο, εφόσον το επιθυμούν θα υποβάλλουν το βιογραφικό τους και θα κριθούν από την αρμόδια 7μελή (3 Παθολόγοι, 3 Ενδοκρινολόγοι, 1 Παιδίατρος) επιτροπή, που συγκροτείται με υπουργική απόφαση έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ.

Μόνο οι ανωτέρω θα δικαιούνται νόμιμα να φέρουν το τίτλο του «Διαβητολόγου». Η θέσπιση της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη επισημαίνει το υπ. Υγείας, θα συμβάλλει στον καθορισμό ενός αυστηρά ελεγχόμενου πλαισίου εκπαίδευσης και αξιολόγησης των εξειδικευόμενων. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η τυποποίηση και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να παραχθούν πιστοποιημένα στελέχη για τις ανάγκες της εκπαίδευσης γιατρών στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Έτσι διευκρινίζει το αρμόδιο υπουργείο θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πάσχοντες, αλλά και θα αποκαταστήσει το επιστημονικά τελείως αδιανόητο οι Ενδοκρινολόγοι, που είναι ιατροί ενηλίκων, να αντιμετωπίζουν ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

2) Με την αλλαγή του τίτλου της Ενδοκρινολογίας σε «Ενδοκρινολογία-Διαβήτης και Μεταβολισμός» πιστοποιείται ότι οι Ενδοκρινολόγοι μπορούν να φέρουν τον τίτλο του Διαβητολόγου και αναγνωρίζονται ως ισότιμοι των εξειδικευμένων Παθολόγων και Παιδιάτρων.

3) Αναφορικά με τους Γενικούς Γιατρούς, δεδομένου ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί κύριο αντικείμενο Α’θμιας περίθαλψης υγείας δεν θα μπορούν να πάρουν την εξειδίκευση του ΣΔ, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η εκπαίδευση τους στην Παθολογία ήταν μόλις 6 μήνες (τώρα, με τις αλλαγές του Αυγούστου 2018 έγινε 1 χρόνος).

Αναγνωρίζοντας όμως το υπ. Υγείας στη σημασία του ρόλου τους στην Α’βάθμια περίθαλψη θα μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση στα Διαβητολογικά Κέντρα έως 1 χρόνο, δεν μπορούν όμως να φέρουν το τίτλο του «Διαβητολόγου».

Σύγχρονη μάστιγα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι χρόνια εξελισσόμενη αγγειακή κυρίως (και όχι μόνο) νόσος, που έχει πολυσυστηματικές συνέπειες με μακροχρόνιες επιπλοκές.

Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των άκρων, ενώ οι ασθενείς κινδυνεύουν να έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Παράλληλα, η κλινική αντιμετώπισή του δημιουργεί τεράστιο κόστος που ανέρχεται για κάθε ασθενή χωρίς επιπλοκές περίπου στα 1300 Ευρώ ετησίως και με επιπλοκές στα 3500 Ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ιδιαίτερα υψηλός, και παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Σε πρόσφατες έγκυρες μελέτες η συχνότητα του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου2 εντοπίσθηκε σε ποσοστό 12% του πληθυσμού (περίπου 1.200.000 άτομα). Επιπρόσθετα, τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί αύξηση και της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου1 που αφορά κύρια παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

6 σχόλια:

  1. Ορθα οι γενικοι γιατροι αποκλεισθηκαν.Η εκπαιδευση τους ειναι τουριστικου επιπεδου και θα επρεπε οι ενωσεις τους να διεκδικησουν τουλαχιστον 5 ετη εκπ με εμφαση στις βασικες κλινικες ειδικοτητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολύ καλά κάνουν. Ή εξομοίωση των Παθολόγων με τους Γ.Ι που το σύστημα τους έχει κανει γενικούς δερβέναγες της ΠΦΥ είναι τουλάχιστον απαξιωτική για τους πρώτους.
    Apros po εργαστηριακός ειμαι, Όχι παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα που η θεραπευτική αντιμετωπιση του Σ Διαβητη τυπου ΙΙ εγινε προσιτή σε καθε γιατρο (ασφαλεια και ποικιλια φαρμακων ), τωρα για να εξυπηρετηθουν συμφεροντα βαπτιζονται οι ενδοκρινολογοι οπως τους γουσταρει. Για το παπλωμα γινονται ολα και οχι για την σωστή αντιμετωπιση του διαβητη. Με ποια λογική αποφασιζεται ότι ο παθολογος θα πρεπει να αξιολογειται για την επαρκεια του και όχι ο ενδοκρινολογος. Ο διαβητης δεν ειναι μονο μετρηση σακχαρου και γλυκοζυλιωμενη αιμοσφαιρινη. Εχει πολυνοσηροτητα και ενα κομματι του ειναι η σωστή ρυθμιση του σακχαρου που πλεον οπως ανεφερα εχει γινει πολύ ευκολοτερη με την χρηση των νεων φαρμακων. Αρα τα συμπερασματα δικά σας. Συνεχιστε ετσι μεχρι τις εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παράκληση όπως το υπουργείο εντείνει τους ελέγχους στην συνταγογράφηση των Γενικών Ιατρών.
    Θα βγάλει πολλά σημεία και τέρατα.
    Άντε γιατί το έχουν παραξηλώσει.
    Ας πάνε μερικοί φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H εκπαίδευση των ΓΙ είναι με βάση το νέο σχέδιο νόμου για τις ειδικότητες πενταετής και διαφορετικά δομημένη ως όφειλε να είναι... ...Οι γενικοί ιατροί εσκεμμένα δεν διασαφηνίζεται αν θα διαχειρίζονται ως οφείλουν ένα νόσημα που αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη,και σε ποιο βαθμό μπορούν να το κάνουν,αλλά τους χαρίζεται η συνταγογράφηση κατόπιν εντολής των ειδικών...Η άποψή μου είναι ότι αυτά είναι αστειότητες και κουτοπονηριές ,λυπάμαι γιατί άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο συντεχνιακός χαρακτήρας αυτών που αποφασίζουν.Δίνουν ένα χρόνο εκπαίδευση στον ΓΙ,ΓΙΑΤΊ ΌΧΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΈΓΕΤΑΙ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ?Η Δικαιολογία της Παθολογίας των 6 μηνών είναι τουλάχιστον φαιδρή..Θα έπρεπε να υπάρχουν και υπάρχουν ενδείξεις παραπομπής για διαβητολογικά ιατρεία και έναν εξειδικευμένο ιατρό και αυτό είναι συνετό και σοφό...Τά όρια πρέπει να είναι ευδιάκριτα και συγκεκριμένα.Δεν θέλουμε να βάζουμε όρια όταν επιθυμούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και να βάζουμε φραγμούς στους άλλους,γεγονός εξαιρετικά αντιδεοντολογικό αγαπητοί συνάδελφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα για τις μίζες από τις φαρμακευτικές εταιρίες γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή