Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τσακαλώτος για δαπάνες Υγείας: “Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, δεν είμαστε φυσιολογική χώρα”



Για τη σύγκλιση των δημόσιων δαπανών Υγείας με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση το επιθυμεί, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Στην παραδοχή πως η Ελλάδα παραμένει δέσμια των μνημονίων, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως ορισμένα από τα αιτήματά τους είναι δίκαια και θα τα συζητήσει με τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός είπε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις υφίστανται και θα τηρηθούν:

“Δεν είμαστε μια φυσιολογική χώρα, καθώς έχουμε χάσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ικανοποιούμε τα αιτήματα και δεν διαθέτουμε δημοσιονομικό χώρο”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, σημείωσε πως δεν είναι καλή, αλλά βελτιώνεται καθημερινά...

Για τη σύγκλιση των δημόσιων δαπανών Υγείας με τον μέσο όρο της Ευρώπης, τόνισε πως η κυβέρνηση το επιθυμεί, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Παραδέχθηκε, τέλος, πως τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε δώρο άδωρο την έξοδο από τα Μνημόνια, σχολιάζοντας πως οι ασθενείς θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν και να ταλαιπωρούνται.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μισθούς πείνας: 650 ευρώ το μήνα οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές και μέσος όρος μισθών 800 ευρώ το μήνα.

Προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, ο προϋπολογισμός του 2019για τη Δημόσια Υγεία παγιοποιεί το σημερινό ύψος των δημόσιων δαπανών, που είναι στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5%.

Στον προϋπολογισμό – σημειώνει – γίνεται μεταστροφή σε δύο βασικά μεγέθη, που υποδηλώνουν ότι την ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών την έχουν οι πολίτες και όχι το κράτος:

Το πρώτο, είναι η σταδιακή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη Δημόσια Υγεία. Χρόνο με το χρόνο η ανάληψη της υποχρέωσης λειτουργίας του συστήματος μεταφέρεται στους πολίτες με εισφορές και απ’ ευθείας πληρωμές.

Συγκεκριμένα οι Δαπάνες του Υπουργείου Υγείας από τον Προϋπολογισμό ακολουθούν φθίνουσα πορεία:
Το έτος 2016, διατέθηκαν 6.196.284,42 ευρώ.
Το έτος 2017, διατέθηκαν 4.340.394,927 ευρώ.
Το έτος 2018, διατέθηκαν 3.724.540 ευρώ.
Το 2019, θα διατεθούν 3.824.312 ευρώ.

Τα επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται, αφορούν τα φάρμακα.

Το δεύτερο μέγεθος που διαφοροποιείται είναι η αύξηση των υποχρεώσεων για κάλυψη δαπανών από τους λειψούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Το συμβασιούχο προσωπικό πληρώνεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Εάν λοιπόν αυξηθεί, θα φορτωθούν δυσανάλογα βάρη οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.
Προσλήψεις

Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει επιφυλάξεις και για την επάρκεια των κονδυλίων για προσλήψεις προσωπικού.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας για το έτος 2019 είναι 1.770.886.578 ευρώ (μισθολογική ωρίμανση).

Το έτος 2018, ήταν 1.756.133.771, ευρώ, το 2017 ήταν 1.707.643.803 και το 2016 ήταν 1.633.932.628 ευρώ.

“Με τι χρήματα θα γίνουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;”, αναρωτιέται το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Για το έτος 2019 – τονίζει – προβλέπεται η πρόσληψη 1.200 μονίμων υπαλλήλων, χωρίς όμως επί της ουσίας να αυξηθεί το προσωπικό, καθώς αντίστοιχα θα απολυθεί ίδιος αριθμός επικουρικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην νέα προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση.

Το όποιο έκτακτο προσωπικό προσληφθεί θα το φορτωθούν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου