Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Μετωπική σύγκρουση για την Υγεία στη Βουλή

Συνεδρίασε, χθες, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

kathimerini.gr

Τη μεθεπόμενη Τρίτη, τελικώς, προγραμματίστηκε να συζητηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το τμήμα του πορίσματος που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ – υπόθεση η οποία, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει και τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο πεδίο των αντιπαραθέσεων για ζητήματα στον χώρο της Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδη.

Δύο ημέρες αργότερα, αναμένεται η Επιτροπή να πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί στο σύνολό του το πόρισμα και για τις τέσσερις επιμέρους υποθέσεις: πέραν του ΚΕΕΛΠΝΟ, για «Ερρίκος Ντυνάν», φαρμακευτική δαπάνη και αρθροσκοπήσεις. Στόχος είναι να παραδοθεί, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, αμέσως μετά στον πρόεδρο της Βουλής (σχεδιάζεται να γίνει αυτό ώς τις 10 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ως γνωστόν, συζητήθηκε το μέρος του πορίσματος το οποίο έχει σχέση με το φάρμακο. Απέναντι στη θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, ότι υποθέσεις που αφορούν φαρμακευτικές δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κ. Γ. Βλάχου κατέθεσε τη θέση ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2006 οφειλόταν στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά. Ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού παράλληλα υποστήριξε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε άμεση πρόσβαση στους πολίτες σε νέα και καινοτόμα φάρμακα τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν εκτός αποζημίωσης, σημείωσε ότι δεν προκύπτει καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων στις ερευνηθείσες υποθέσεις.

Από την πλευρά της η ΔΗΣΥ, διά της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για προκλητική διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2005-2009. Ο κ. Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν βρέθηκαν προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου