Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

«Αιμορραγία» για τη χώρα το διαρκές brain drain των γιατρών

O κρίσιμος ρόλος που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό, τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics.

Health web

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκεί, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ένας στους τέσσερις γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Το brain drain έχει για την Ελλάδα και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η χώρα μας δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της». Εκτίμησε ότι η συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, «θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain.»

8 σχόλια:

 1. Μεγαλύτερη σημασία και από τον ιατρικό τουρισμό έχει η πρόσληψη στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των ΤΟΜΥ. Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα υπάρξει απελευθέρωση κονδυλίων από τη μισθοδοσία των ιερέων και μαζί με τα υπερπλεονάσματα θα επιτρέψουν την ενίσχυση του δημοσίου τομέα με νέο ανθρώπινο δυναμικό. Μεταξύ αυτών θα είναι και αρκετοί γιατροί. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους έλληνες γιατρούς του εξωτερικού να επιστρέψουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑχαχαχαχαχαχαααααχαχαΧαχα......βλεπετε παιδια μου πως καταντουν οι ανθρωποι απο τα ναρκωτικα?

   Διαγραφή
  2. Σοβαρόλογειτε?μάλλον αστειεύεστε ..

   Διαγραφή
  3. Συριζογκιουφτο 1:22, οτι......προλαβατε διοτθ εφτασε το τελος σας!

   Διαγραφή
 2. Μην ανησυχειτε για τον Ιατρικο Τουρισμο και το brain drain! Οι.. ....γυφΤΟΜΥ ειναι η λυση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατι να μεινουν οι νεοι γιατροι σε μια αθλια χωρα που αμοιβει τον οικογενειακο γιατρο στο ιατρειο του με 1 ευρω μεικτα ανα ασθενή? Να ταυτιστει δηλαδη ο νεος γιατρος με τα αναλφάβητα καυκασια γερόντια, αυτους τους αξιοκλυπητους ανθρωπουε που στα γεραματα καταδεχονται να αμοιβονται με 1 ευρω?
  Μονο οι πρωην ΕΟΠΥΥ γιατροι με ιατρεια τουλαχιστον 8ετιας, μπορουν να ορθοποδησουν οριακα και αυτοι, οι νεοι ομως με ιατρεια κατω 5ετιας, ειναι σε δυσχερεστατη κατασταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιο brain drain ρε ; Ο ......Τάκης είναι ακόμη εδώ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To brain drain αποτελει κυβερνητικη επιλογη και οχι απλη συνεπεια της κρισης .

  ΑπάντησηΔιαγραφή