Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Όποιος προλάβει: Βασιλειάδης παίρνει από Ξανθό αρμοδιότητα για συμπληρώματα σε γυμναστήρια

Ο κ. Θεοδοσιάδης ζητεί την άμεση απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την υγεία των πολιτών.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Ερωτήματα προκαλεί η “πρωτοβουλία” του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη να δώσει στα γυμναστήρια δικαίωμα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Η διάθεσή τους από τα γυμναστήρια δεν επιτρέπεται με βάση τον ισχύοντα νόμο. Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Γ5α/53625) που εκδόθηκε πέρυσι από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας και παρατίθεται πιο κάτω, ορίζει εντελώς διαφορετικά το πού θα διατίθενται τα συγκεκριμένα προϊόντα:

“Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ’ αποστάσεως”.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία προς την αντίστοιχη Κοινοτική (ΟΔ/2002/46/ΕΚ) για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής.

Αν και νομικός ο ίδιος, ο κ. Βασιλειάδης επικαλείται την παραπάνω υπουργική απόφαση, φέρνοντας όμως μία διάταξη, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη!


“Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Γ5α/53625/19.09.2017 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξη και Υγείας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ 'για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής' (Β΄ 3328)”.

Αντίδραση

Η νομοθετική καινοτομία του κ. Βασιλειάδη, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Το προεδρείο του Συλλόγου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον προεδρεύοντα του ΕΟΦ Ιωάννη Μαλέμη , ενώ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη για το ίδιο θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” Body building, έρχεται σχέδιο Νόμου, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και χώρους εκμάθησης αθλημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε σχετικά πώς “ αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των αθλουμένων και κυρίως των εφήβων, καθώς η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα Υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες”.

Ο κ. Θεοδοσιάδης ζητεί την άμεση απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την υγεία των πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους.

Συμπληρώματα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Γ5α/5362, συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται:

Τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.

Συμπληρώματα θεωρούνται, επίσης, τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου