Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Καλά κρατούν» οι εξωσυμβατικές προμήθειες στο ΕΣΥ

Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Την άποψη πως οι διαδικασίες προμηθειών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σύνθετες και περίπλοκες όσο παρουσιάζονται, εξέφρασε από το βήμα του 4th MedTech Conference ο Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain & Procurement expert, κι απέδωσε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την ολοκλήρωσή τους στην παραγνώριση της νομοθεσίας από τους εμπλεκόμενους σε αυτή την αλυσίδα.

«Δημιούργησαν πολλές προσφυγές και δικαστικές εμπλοκές» ανέφερε σχετικά, αλλά όπως διευκρίνισε, και χωρίς αυτές απαιτήθηκαν 2 και 3 μήνες μόνο και μόνο για την ανάρτηση μιας απόφασης στο ΕΣΗΔΗΣ.

Ο κος Καραφύλλης παρουσίασε στη συνέχεια μια σειρά προβλημάτων τα οποία εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρόσφατη έκθεσή του για τις δημόσιες συμβάσεις του 2017, ενώ πρότεινε τρόπους άμεσης εφαρμογής για την υλοποίηση των συστάσεων του ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Όπως εξήγησε, στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα E-TED το 2018 η Πορτογαλία ανάρτησε 1.136 διαγωνισμούς για φάρμακα, η Ισπανία 1486, η Ελλάδα 106 και η FYROM 151(!). «Θα πρέπει να εφαρμόσουμε την νομοθεσία (ισχύει ακριβώς η ίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και να υλοποιούνται όλοι οι διαγωνισμοί μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και της E-TED» ανέφερε σχετικά, ενώ έκανε λόγο για στοιχεία τα οποία στην Ελλάδα παραμένουν κρυφά.

«Στην Πορτογαλία όλα τα αποτελέσματα των δημοσίων συμβάσεων είναι αναρτημένα δημόσια σε μια και μόνο ιστοσελίδα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει ποτέ τι έγινε με τους διαγωνισμούς που διενήργησε η ΕΠΥ» σημείωσε με νόημα.

Το ζήτημα, όπως εξήγησε, είναι ότι το ΕΣΗΔΗΣ δεν τυγχάνει της ίδιας εφαρμογής όπως στην Πορτογαλία, παρότι αυτό κι επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος των προμηθειών των νοσοκομείων αναρτώνται σε αυτό και πολύ λιγότερες συμβασιοποιούνται, οδηγώντας πάντα σε απευθείας αναθέσεις με τα γνωστά προβλήματα νομιμότητας και πληρωμής των προμηθευτών.

«Στην Ελλάδα χάνεται πολύτιμος χρόνος σε σύνταξη προδιαγραφών, διαβουλεύσεις, κ.ά για τα ίδια μηχανήματα και αναλώσιμα, αφού κάθε νοσοκομείο κάνει τις δικές του»πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το μητρώο προδιαγραφών έχει «κολλήσει» με αποτέλεσμα να γίνονται παρά πολλές ενστάσεις που συνήθως οδηγούν στην ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Καταλήγοντας ο κος Καραφύλλης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το «μέλλον» των κεντρικών προμηθειών στην Ελλάδα, όσο οι απαιτήσεις των νοσοκομείων γίνονται με CPV, όπου για κάθε ένα είδος υπάρχουν πάρα πολλοί που να αντιστοιχούν σε αυτό. «Η έλλειψη ενιαίας κωδικοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών υγείας που να ανταποκρίνεται σε ένα διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τα οφέλη που έχουν οι κεντρικές προμήθειες» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου