Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Επισήμως οι βιταμίνες στα γυμναστήρια! Η διάταξη που άναψε φωτιές στους φαρμακοποιούς

Τις οργισμένες αντιδράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε διάταξη νόμου που προβλέπει την πώληση βιταμινών , σκευασμάτων (ποιών άραγε;) και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων .

Health Report.gr

Για τον λόγο αυτό ο ΠΦΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Μαλέμη, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για το θέμα αυτό.

Λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” Body building , έρχεται Σχέδιο Νόμου στη Βουλή, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και χώρους εκμάθησης αθλημάτων.


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε σχετικά πώς «η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την Υγεία όλων των αθλουμένων και κυρίως των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος».

Πάντως οι φαρμακοποιοί είχαν εκφράσει και τις έντονες αντιδράσεις τους για την πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ καθώς πρόκειται για θεραπευτικά σκευάσματα και η λιανική πώλησή τους με αυτόν τον τρόπο τα εξισώνει με προϊόντα κατανάλωσης. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε η απόφαση: «Δείτε πως και ποια φάρμακα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ! Όλη η υπουργική απόφαση»

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει παράξει και δεν έχει διαθέσει τα φάρμακά της στα σούπερ μάρκετ.

Σε ότι αφορά στις βιταμίνες οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες και ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης. Όπως εξηγεί ο κλάδος: «Οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζεται άμεσα με την Υγεία των Πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους».

2 σχόλια:

  1. Όπως εξηγεί ο κλάδος (των φαρμακοποιών): «Οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζεται άμεσα με την Υγεία των Πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους». Τότε γιατί να μην χορηγούν αυτά τα σκευάσματα οι γιατροί; Και βέβαια να τα πουλούν οι γιατροί, να τα εμπορεύονται οι γιατροί και να παίρνουν και το ανάλογο κέρδος οι γιατροί, όπως γινόταν πιο παλιά για όλα τα φάρμακα.
    Ένας Παθολόγος απ τα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τις πολυβιταμίνες τι γίνεται ; Αντιμετωπίζονται το ίδιο όπως οι βιταμίνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή