Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ο ΙΣΑ με γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας του ζητά να αποσυρθεί άμεσα εγκύκλιος που θέτει ως προϋπόθεση για τη μείωση εισφοράς κατά 50% των ασφαλισμένων συνταξιούχων,να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης πριν τη συνταξιοδότησή τους,καθώς είναι μη νόμιμη


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με παρέμβαση της Νομικής υπηρεσίας του, ζητά από τον ΕΦΚΑ να αποσύρει άμεσα εγκύκλιο, με την οποία κάνει αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και θέτει ως προϋπόθεση για τη μείωση εισφοράς κατά 50% των ασφαλισμένων συνταξιούχων, να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, πριν τη συνταξιοδότησή τους καθώς αυτή η ρύθμιση είναι αντίθετη στο νόμο και την αρχή της ισότητας και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας του ΙΣΑ που απεστάλη στον ΕΦΚΑ στις 22-11-2018 «ο νόμος είναι σαφής και παρέχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης και υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση μείωσης των εισφορών, με ταυτόχρονη παραίτηση του ασφαλισμένου από την προσαύξηση της σύνταξής του ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης, αδιακρίτως για όλους εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, χωρίς οποιοδήποτε άλλο όρο ή προϋποθέσεις

Όπως διευκρινίζεται από την Νομική υπηρεσία του ΙΣΑ « Κάθε ασφαλισμένος, συνταξιούχος ή μη, έχει δικαίωμα να επιλέξει, αφού συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, οποτεδήποτε τα συμπληρώσει ασφάλισης, είτε να πληρώνει ολόκληρη την εισφορά προσκειμένου τα επόμενα έτη ασφάλισής του να προσμετρηθούν στην μέλλουσα να καταβληθεί σύνταξη, είτε το 50% γνωρίζοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, τα επόμενα αυτά έτη δεν θα προσμετρηθούν.

Τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν δεκτά ειδικά για τους ιατρούς που είτε ως στρατιωτικοί ιατροί, είτε ως πανεπιστημιακοί ιατροί, είτε ως ιατροί του ΕΣΥ, τις περισσότερες φορές υποχρεώθηκαν και υποχρεώνονται σε αποχώρηση από την υπηρεσία τους, προ της συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης, δικαιούμενοι επίσης στη συνέχεια (και μάλιστα χωρίς όριο ηλικίας) να ασκούν το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα.

Ατομική δε διοικητική πράξη που θα εκδοθεί με έρεισμα την εγκύκλιο αυτή και θα απορρίπτει αίτημα ιατρού συνταξιούχου που απασχολείται να καταβάλει το 50% των οφειλομένων καταρχήν ασφαλιστικών εισφορών επειδή δεν είχε συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης πριν τη συνταξιοδότησή του, αλλά οποτεδήποτε σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, θα είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα για τους παραπάνω λόγους. Εξάλλου ειδικά για τους ιατρούς (στρατιωτικούς, παν/κούς, ΕΣΥ, ΙΚΑ κλπ) μία τέτοια αυθαίρετη, χωρίς έρεισμα στο νόμο ερμηνεία, θα οδηγούσε άδικα κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, ισότητας και χρηστής διοικήσεως, στον εξ ορισμού αποκλεισμό τους από μία ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Έτσι επιχειρείται για μία ακόμη φορά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η θέσπιση κατ΄ ουσία μία νέας διάταξης νόμου με την οποία αποστερούνται του δικαιώματος που προβλέπει η διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85/12.05.2016), οι ιατροί εκείνοι που ασκούν το επάγγελμα πάνω από 40 χρόνια, όταν λαμβάνουν παράλληλα σύνταξη, εφόσον δεν είχαν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης προ της συνταξιοδότησής τους. Αυτός όμως ο όρος ή προϋπόθεση δεν προβλέπεται στο νόμο και για το λόγο αυτό είναι μη νόμιμος. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Ενταξει.Παντα λειτουργουσατε υπερ ισχυρων ομαδων (στρατιωτικοι,πανεπιστημιακοι κ.τ.λ.).Τους νεους συναδελφους που σας ψηφισαν κιολας,τρομαρα τους,δεν τους σκεφτεστε?Σα δεν ντρεπεστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή