Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Νίκος Νικολόπουλος: Ρίξτε «σωσίβιο» να σωθούν τα διαγνωστικά κέντρα!

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστιανοδημοκρατικο κομμαΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νίκος Νικολόπουλος: Ρίξτε «σωσίβιο» να σωθούν τα διαγνωστικά κέντρα! 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό 

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κινδυνεύουν με κατάρρευση και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, διερμηνεύοντας την αγωνία των ιδιοκτητών τους, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. 

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επισημαίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος οφείλεται στις μειώσεις των τιμών, το rebete και σε μια δαπάνη εκτός ελέγχου. 

Ειδικότερα, τα προβλήματα επισημαίνονται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, όπου επακριβώς τονίζονται τα εξής: 

Α)Παρατηρούνται συνεχείς μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, τιμές οι οποίες έχουν προσδιοριστεί με απόφαση του Κ.Ε.Σ.Υ. από το μακρινό έτος 1991 και οι οποίες μειώθηκαν ακόμα περισσότερο 2 φορές (2013 και 2015), σε ποσοστό που σε κάποιες από αυτές τις εξετάσεις έφτανε μέχρι και το 65% της αρχικής τους τιμής. 

Β) Επιβάλλονται τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην τελευταία κλίμακά τους φτάνουν το 50% επί των ήδη μειωμένων τιμών και οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 25% περίπου. 

Γ) Εφαρμόζεται αυτόματη περικοπή υπέρβασης της δαπάνης (claw back), όταν η αξία των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων ξεπεράσει το όριο ενός άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού, περικοπή η οποία στα 5 χρόνια εφαρμογής της (2013-2017) κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% μεσοσταθμικά, κατ’ έτος. 

Δ) Απαιτείται επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από τους συμψηφισμούς μεταξύ οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους παρόχους των ετών 2012-2015, με τις οφειλές των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την επιβολή των μέτρων rebate και claw back των ετών 2013-2015, ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και που φτάνουν το 15% των σημερινών μηνιαίων απαιτήσεων αυτών των εργαστηριακών μονάδων και θα παρακρατούνται μέχρι και για 60 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις. 

«Τι θα πράξετε, ώστε να μην οδηγηθούν τα διαγνωστικά κέντρα σε κατάρρευση;», είναι το προφανές και αγωνιώδες ερώτημα του Νίκου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Απάντηση:"Θα πράξουμε τα δέοντα ώστε να οδηγηθούν μιά ώρα αρχύτερα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή