Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικόΣτην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε αυτόν τον τομέα.

IATRONET

Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο ιατρικός τουρισμός ,στην ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των γιατρών στο εξωτερικό, τονίστηκε στο πλαίσιο ενδιαφέρουσας Ημερίδας, με θέμα τον τουρισμό υγείας της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics, στις 23 Νοεμβρίου 2018.

Στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ,διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό πολλοί από τους οποίους έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρέπει να επισημανθεί ότι 1 στους 4 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα τη τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών ιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία.

Το brain drain έχει για τη χώρα μας και δυσμενείς οικονομικές προεκτάσεις καθώς η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ ,κατά προσέγγιση.

Σχολιάζοντας το θέμα ,ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά της. Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια ,για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού- η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει-θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain.”

4 σχόλια:

 1. Ελάτε για ιατρικό τουρισμό στο......συριζοελλάντα! Οι γκυφΤΟΜΥ μας σας ......περιμένουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεγα λαθος ,καμια βουληση του κρατους ουτε προυποθεσεις για τα παραπανω υπαρχουν .Οι νεοι γιατροι εχουν προοπτικες μονο εκτος Ελλαδος ,φευγουν και καλα κανουν .Ας μην τους παραπλανουμε με φρουδες ελπιδες .Ιατρικα δεν υπαρχει μελλον στη χωρα μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.......μην πληρωνετε ζωα τους γιατρους.......!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ .......ΓΥΦΤΟΜΥ ΤΟ BRAIN DRAIN ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή