Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Σε παράλυση ο ΕΟΠΥΥ με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο νέος κανονισμός ΔΕΝ εφαρμόζεται!

του Γρηγόρη Σαμπάνη, οικονομολόγου, μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ, medlabnews.gr

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα άκρως τοξικό μείγμα πολιτικής έναντι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ): επιβολή κομματισμού, κατάλυση ανεξαρτησίας και άστοχοι χειρισμοί έχουν φέρει το νευραλγικής σημασίας οργανισμό σε παράλυση, με σοβαρές συνέπειες και για τους ασφαλισμένους πολίτες.

Όσοι έχουν ειλικρινή αγωνία για την τύχη του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν εδώ και μήνες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει -και έχει πετύχει, σε μεγάλο βαθμό- την κατάλυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του οργανισμού, που διαχειρίζεται πόρους από το υστέρημα των ασφαλισμένων για να τους προσφέρει την υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται.

Η επιβολή παλαιάς κοπή κομματισμού σε έναν κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικό οργανισμό, η υπερσυγκέντρωση αποφασιστικών και λειτουργικών αρμοδιοτήτων στο γραφείο υπουργού, που αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τους μηχανισμούς και τα πελατειακά δίκτυα του κυβερνώντος κόμματος ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι πρόσφατα παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και από τον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση αντιπρόεδρο. Αυτές οι συνεχείς παρεμβάσεις τον έκαναν να λέει ότι είχε γίνει… σάντουιτς ανάμεσα στο υπουργείο και στον αντιπρόεδρο!

Δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει σε βάθος τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ από τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Έχει γίνει πια ορατό δια γυμνού οφθαλμού, από τα σοβαρά προβλήματα των τελευταίων μηνών με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Πολύ απλά, χωρίς τον ΕΚΠΥ και την πλήρη προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ σε αυτό τον κανονισμό, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά!

Κι όμως, σειρά εσφαλμένων χειρισμών από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές πρόβλημα: ο νέος ΕΚΠΥ έχει εγκριθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τυπικά, ο ΕΚΠΥ έχει τεθεί σε ισχύ από τον 1η Νοεμβρίου. Όμως, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, επειδή ακολουθήθηκαν διαδικασίες που δεν έχουν επιτρέψει να προσαρμοσθούν έγκαιρα τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού στο νέο κανονισμό!

Αυτό οδηγεί σε τραγελαφικά φαινόμενα, που επηρεάζουν και τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η πρόβλεψη του νέου ΕΚΠΥ, σύμφωνα με την οποία οι συσκευές για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πωλούνται, αλλά θα ενοικιάζονται. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι, μέχρι να προσαρμοσθεί κατάλληλα το πληροφοριακό σύστημα, για τις αναπνευστικές συσκευές θα ισχύουν οι πρόνοιες του προηγούμενου ΕΚΠΥ, δηλαδή οι ασθενείς θα αποζημιώνονται όχι για ενοικίαση αλλά για την -πολύ πιο δαπανηρή- αγορά των συσκευών.

Αξίζει μια συνοπτική αναφορά στις τραγελαφικές διαδικασίες για την έκδοση και εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ. Η αρχική υπουργική απόφαση για το νέο κανονισμό δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου και αναφερόταν ότι ο νέος ΕΚΠΥ θα ετίθετο σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Τότε, όμως, δημοσιεύθηκε νέα υπουργική απόφαση, με την οποία δόθηκε παράταση ενός μήνα. Την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, ο ΕΚΠΥ τροποποιήθηκε εκ νέου με υπουργική απόφαση και τέθηκε σε ισχύ. Αμέσως διαπιστώθηκε, όμως, ότι υπήρχε αδυναμία ανταπόκρισης και αυτόματης προσαρμογής του συστήματος, εσωτερικά στον Οργανισμό και στους παρόχους. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι κάποιες παροχές δεν είχαν ενταχθεί, με αποτέλεσμα ο νέος ΕΚΠΥ να συνοδεύεται από παραρτήματα, τα οποία ενσωματώνονται σταδιακά, με εγκρίσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόκειται για μια χαοτική διαδικασία, πρωτοφανούς προχειρότητας. Το υπουργείο επιχείρησε να «καπελώσει» πολλαπλώς τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, παραγνώρισε κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ μέσα από τα συστήματα μηχανογράφησης του Οργανισμού και των παρόχων και «κατάφερε» να προκαλέσει τεράστια προβλήματα και αρρυθμίες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για τις τιμές των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει άλλης τάξεως, αλλά εξίσου σοβαρά προβλήματα.

Πήρε από τον ΕΟΠΥΥ τη σχετική αρμοδιότητα και τη μετέφερε στο γραφείο του υπουργού, για να φθάσουμε, επίσης, σε τραγελαφικές καταστάσεις, που προκαλούν σοβαρή ζημιά στον Οργανισμό. Οι συμβάσεις για την προμήθεια φαρμάκων για την ηπατίτιδα με έκπτωση 60%, για παράδειγμα, έχουν λήξει από τον Αύγουστο, χωρίς το υπουργείο να έχει καταλήξει σε νέες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει χωρίς έκπτωση αυτά τα φάρμακα. Ποιος ωφελείται, άραγε, από αυτή την εμπλοκή;

Αυτά ήταν μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα των σοβαρών διοικητικών προβλημάτων και στρεβλώσεων, που έχουν προκαλέσει, αφενός, η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ σε «μαγαζάκι» της επιρροής του και, αφετέρου, οι συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης του οργανισμού, που προκαλούν αχρείαστες τριβές, συγκρούσεις και λειτουργικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει τι είναι και πώς πρέπει να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι ένας αυτοτελής οργανισμός, διακριτός από το υπουργείο Υγείας και με νομοθετημένη αποστολή να οργανώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας και για να επιτελέσει αυτό το σκοπό πρέπει να λειτουργεί τεχνοκρατικά, μακριά από πολιτικές και κομματικές επιρροές. Είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και κινδυνεύει να γκρεμισθεί, αν επιτρέψουμε να πρυτανεύσουν οι κομματικές σκοπιμότητες.

4 σχόλια:

 1. Μονο ο .......ΕΚΠΥ ειναι το προβλημα? Το οτι κοροιδευετε ολους τους Παροχους και σας εχουν... .....χ@σει ολοι δεν σου λεει τιποτα? Το θεμα δεν ειναι η ταξικη διασταση της πολιτικης τους! Να μεροληπτησουν υπερ των αδυνατων! Αλλα αυτοι.... ..παραλογιζονται! Θελουν με......πορδ.ς να βαψουν αυγα οπως λενε στο χωριο μου! Θελουν οι.......Παροχοι να πληρωνουν την κοινωνικη τους πολιτικη! Και ως προς τους γιατρους μεροληπτουν ταξικα υπερ της ......Ολιγαρχιας!Ποιο λαικο παιδι μπορει να πληρωσει το πακετο φροντιστηρια/σπουδες 6χρονια και μετα αθεμιτο ανταγωνισμο απο τον χρΕΟΠΥΥ ωστε να υποχρεωθει να γινει..... εργατης Υγειας για 1600 ψωρο€ μεικτα, δηλαδη για τα.... ....λειτουργικα εξοδα του ιατρειου του! Μονο οι γονοι ειναι σε θεση να ανταπεξελθουν και το επαγγελμα ξαναγινεται ελιτιστικο χαρη στην ......πρωτη φορα (ψευτο)Αριστερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο για τον ΕΚΠΥ αγχώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ? Για τα όσα τραγελαφικά έως τραγικά έγιναν με τις συμβάσεις γενικών ιατρών και παθολόγων και τα όσα παρόμοια θα γίνουν με τις συμβάσεις των υπολοίπων ούτε κουβέντα? Εκεί δεν έχουν ευθύνη? Τα αναπνευστικά μηχανήματα είναι πρόβλημα αλλά αφορούν λίγους. Οι γιατροί όμως τους αφορούν όλους. Πρακτικά ο ΕΟΠΥΥ βαδίζει σε ένα δρόμο που παρόχους υγείας δεν θα έχει. Τα κρατικά ιδρύματα επιχορηγούνται από το κράτος όπου ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ούτε λόγο ούτε έλεγχο και σε λίγο δε θα υπάρχει και κανένας ιδιωτικός φορέας. Καταργήστε τον λοιπόν τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

   Διαγραφή
  2. 3:01 , αυτό ακριβώς θα κανουμε.

   Διαγραφή
  3. Ο χρΕΟΠΥΥ συναδελφε 3.01 ειναι μια Εγκληματικη Οργανωση που...... συνελαβε η πολιτικη ελτ (αλητ πιο σωστα!)της χωρας για να συνεχισει να πουλαει δωρεαν Υγεια στα ζωα που την ψηφιζουν τωρα που οι Ευρωπαιοι ξυπνησαν και τα δανεικα και αγυριστα τελειωσαν! Η λογικη των...... γκαγκστερ με τα κουστουμια ηταν απλη, αφου δεν μας δινουν δανεικα για να ξεγελαμε τα ελληνοζωα με δωρεαν Υγεια θα την πληρωνουν οι......Παροχοι! Το σχημα ηταν απλο! Στηνουμε την Εγκληματικη Οργανωση και πουλαμε ......τζαμπα! Ποιος μπορει να μας ανταγωνιστει οταν πουλαμε τζαμπα? Κανεις! Μονο οι Γονοι και ετσι κανουμε και ταξικο ξεκαθαρισμα υπερ των Ισχυρων (αυτο ακομη πιο εντονα απο την πρωτη φορα ΨευτοΑριστερα!)!Θα αναγκαστουν ειδικα στις πολεις να συμβληθουν διοτι θα ελεγχουμε την αγορα! Μετα αρχισαν τα νουμερα! Πληρωνω οταν, οσο, οπως και.....αν θελω! Ουτε καν την συμβαση που εστειλαν στους συμβεβλημενους....... δεν υπεγραψαν! Ουτε καν τις...... εισφορες δεν καταβαλλουν! Αλλα ......ουαι και αλλιμονο αν αυτο το κανει Ιδιωτης! Μιλαμε δηλαδη για νταβατζιλικια που θα εκαναν να κοκκινισει και τον πιο ποταπο......σωματεμπορα! Και τους....... εβγαινε! Εκμεταλλευομενοι το χαμηλο επιπεδο της ελληνικης κοινωνιας, την διαιρεση των ιατρων και την κριση εφεραν το παιγνιδι εκει που ηθελαν! Αλλα αυτο ισχυε για τα γαλαζοπρασινα λαμογια που εχουν μια....... επαφη με την πραγματικοτητα και καταλαβαινουν οτι ολα εχουν ενα οριο! Μετα ηρθαν οι αχρηστοι , θεωρητικολογοι τεμπελχαναδες με την. ......θολουρα στο μυαλο! Αυτοι δεν θελαν μονο να πουλανε δωρεαν Υγεια στα ζωα , θελαν με.. .....0€ να χτισουν τις......Πυραμιδες, τους κρεμαστους κηπους της Βαβυλωνας, τον Φαρο της Αλεξανδρειας κλπ κλπ κλπ Πως ? Παλι με τα...... ανυπαρκτα λεφτα των πενομενων Παροχων ! Και φυσικα προκαλεσαν την εξεγερση! Ιατροι, Οπτικοι, συντομα και εργαστηρια και κλινικες τους εγραψαν κανονικα! Το αποτελεσμα? Ολα οσα λενε ειναι στον αερα! Τα λογια τους ειναι σαν ......π@ρδες! Μυριζουν λιγο και εξαφανιζονται για παντα! Αθελα τους καταφεραν (και χρωστουμε μεγαλη ευγνωμοσυνη στην κακοηθεια, την αμετροεπεια και την ανικανοτητα τους!)να συσπειρωσουν ολο τον Ιατρικο Κοσμο ακομη και τους ......συνδικαλιστες τους απεναντι! Οι γιατροι ανακαλυψαν πως και χωρις χρΕΟΠΥΥ μια χαρα δουλευουν! Τωρα πια δεν μπορουν να εκβιαζουν η θα πληρωσουν αξιοπρεπως αντι να τα τρωνε σε 130 εκ. .......λειτουργικα εξοδα χρΕΟΠΥΥ η ο.......τζαμπας τελειωσε! Βρισκομαστε μπροστα σε ιστορικη νικη του Ιατρικου Κοσμου απεναντι στην Πολιτικη Ταξη των Αλητων αλλα και την αχαριστια της ελληνικης κοινωνιας που υποχρεωσε τον περιζητητο παντου Ελληνα γιατρο να γινει μεταναστης!

   Διαγραφή