Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τα «φακελάκια» φουσκώνουν τις δαπάνες υγείας - Οι συμμετοχές που καταβάλλουν οι Έλληνες

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τις τεράστιες συμμετοχές που καλούνται οι Έλληνες να καταβάλλουν σε γιατρούς, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.

Real.gr Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε, στο 35% βρίσκονταν το 2015 οι πληρωμές των Ελλήνων από την ''τσέπη'' τους για υπηρεσίες Υγείας.

Οι άμεσες πληρωμές συνιστούσαν το 2015 το 1/3 των συνολικών δαπανών για την υγεία στη χώρα μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου 15% που είναι στην Ε.Ε και το τέταρτο υψηλότερο των κρατών- μελών.

Από τις εν λόγω ιδιωτικές δαπάνες, όπως αναφέρεται, σχεδόν το 1/3 αποτελείται από άτυπες πληρωμές που καταβάλλονται κυρίως σε χειρουργούς για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής και για την εξασφάλιση της θεωρούμενης ''καλύτερης φροντίδας'' . 

Οι συνολικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) κυμάνθηκαν στο 8, 4% του ΑΕΠ του 2015. Συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015, μείωση ύψους 28% η οποία κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Παρότι παραδοσιακά η δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα ποτέ δεν υπερέβη το μέσο όρο της Ε.Ε , η οικονομική κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο καθώς οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε και αντιπροσωπεύουν μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου