Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ελάχιστες επενδύσεις στην Ψυχική Υγεία, παρά τις μείζονες επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Στη...δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης ως προς τις δαπάνες Ψυχικής Υγείας, βρίσκεται η Ελλάδα.

Παρά τις μείζονες επιπτώσεις που προκαλεί η (μόνιμη πλέον) οικονομική κρίση, η χώρα μας βρίσκεται σαφώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: δαπανά το 3,01% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι μέσου ποσοστού 4,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “28”.

Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, αν συνυπολογίσουμε πως το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 25% στα χρόνια της κρίσης...

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα ξεπερνά σε επενδύσεις (2015) στην Ψυχική Υγείας μόνο τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία...

Όλα αυτά, όταν η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σημαντική αύξηση της κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 2,6% το 2009, σε 4,7% το 2014.

Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ψυχική Υγεία είχε επισημάνει και ο Ανδρέας Ξανθός στην περυσινή σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία είχε μιλήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά.

Οι ψυχικές αυτές διαταραχές συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές.

Ο υπουργός Υγείας είχε κάνει λόγο για φαύλο κύκλο μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας, ο οποίος ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Κατάθλιψη

Οι ψυχίατροι διευκρινίζουν πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της κατάθλιψης και της θλίψης που προκαλούν οι οικονομικές δυσχέρειες και οι βίαιες προσαρμογές.

Η θλίψη είναι μια φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής, ενώ η δεύτερη είναι μια ψυχοπαθολογική κατάσταση.

Στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, κατάθλιψη φάνηκε να εμφανίζει το 4,7% του πληθυσµού, ποσοστό αυξηµένο κατά 80,8% σε σχέση µε το ποσοστό του 2009 (2,6%).

Τρεις στους δέκα είναι άντρες και τις επτά στις δέκα γυναίκες. Το υπερδιπλάσιο ποσοστό εκδήλωσης κατάθλιψης στις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, δεν συνδέεται απαραίτητα με την οικονομική κρίση, καθώς είναι ούτως ή άλλως διπλάσιος ο επιπολασμός της κατάθλιψης στο γυναικείο φύλο.

Το 7,6% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1,0% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Alzheimer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου