Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κοροναϊός : Δε λέει να εξαφανιστεί – Δε θα ξεμπλέξουμε μέχρι τα Χριστούγεννα λένε οι επιστήμονες

Η διεύθυνση του ερευνητικού ιδρύματος «Wellcome Trust» να αναφέρει ότι δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας δε ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει τον ιό για δεκαετίες.

Απαισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η διεύθυνση του ερευνητικού ιδρύματος «Wellcome Trust» να αναφέρει ότι δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας δε ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει τον ιό για δεκαετίες.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του Wellcome Trust, «δε θα έχουμε ξεμπλέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μόλυνση δε λέει να εξαφανιστεί, είναι πλέον μια ενδημική λοίμωξη. Ακόμα και εάν βρεθεί το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, η ανθρωπότητα θα εξακολουθεί να ζει με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά, πολλά χρόνια… ακόμα και δεκαετίες».

Ο ίδιος προέτρεψε ενάντια στον εφησυχασμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι η περίοδος αποτελεί μια «κρίσιμη φάση» για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος.

«Αν έχουμε την αίσθηση του εφησυχασμού ότι »αυτό έχει πλέον περάσει», τότε θα έχουμε αναμφίβολα ένα δεύτερο κύμα, και θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση ξανά» τόνισε.

Πιο εύκολη η μόλυνση στο σπίτι

Νοτιοκορεάτες επιδημιολόγοι βρήκαν ότι ο νέος κοροναϊός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί μεταξύ μελών του ίδιου νοικοκυριού παρά από επαφές εκτός σπιτιού.

Στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(CDC) στις 16 Ιουλίου, εξετάστηκαν λεπτομερώς 5.706 «ασθενείς αναφοράς» και πάνω από 59.000 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις δύο από τους 100 προσβεβλημένους κόλλησαν τον ιό από επαφές εκτός του σπιτιού τους, ενώ ένας στους 10 κόλλησε την ασθένεια από τη δική του οικογένεια. Βάσει ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό μόλυνσης ήταν υψηλότερο όταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν έφηβοι ή άνθρωποι ηλικίας από 60 ετών κι άνω.

«Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε στενή επαφή με μέλη της οικογένειας καθώς η ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία ή στήριξη», δήλωσε ο Τζεόνγκ Εούν-κιεόνγκ, διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) και εκ των συντακτών της μελέτης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσουν τον ασθενής αναφοράς, δήλωσε ο Τσόε Γιουνγκ-τζουν, επίκουρος καθηγητής στο Hallym University College of Medicine και εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Τα παιδιά με COVID-19 είναι επίσης πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των κρουσμάτων αναφοράς εντός της συγκεκριμένης ομάδας.

Τα στοιχεία για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου, όταν ο νέος κορονοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα έφθασαν στο αποκορύφωμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου