Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΠΟΣΙΠΥ: Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το claw back στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

Αθήνα 28-7-20 
Α.Π. 198
ΠΟΣΙΠΥ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό κο Κ. Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Τον Υπουργό Υγείας κο Β .Κικίλια
2) τον Υφυπουργό Υγείας κο Β. Κοντοζαμάνη
ΠΟΣΙΠΥ: Ενημέρωση για κατάθεση φορολογικών δηλώσεων των νομικών ...3) Τον Υπουργό Οικονομικών κο Χ. Σταϊκούρα
4) Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση
5) Βουλευτές
6) ΠΙΣ, ΙΣ
7) Τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κκ Β. Πλαγιανάκο και Θ. Καρποδίνη
8) ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: CLAW BACK

Κε Πρωθυπουργέ
Τις προηγούμενες ημέρες μας κοινοποιήθηκε το Claw back του 2019, δηλαδή περικοπή της τάξης του 25% στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το ποσό είναι ικανό να χρεοκοπήσει πλήθος εργαστηρίων και αυτοαπασχολούμενων ιατρών που επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς η επιβάρυνση του clawback είναι επαναλαμβανόμενη και συσσωρευτική σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Επειδή και η πιο επαίσχυντη πράξη (όπως το claw back) όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς, η αδικία και το άγος που εμπεριέχει αμβλύνεται στην συνείδηση των κυβερνώντων και εν τέλει (η επαίσχυντη αυτή πράξη) καθιερώνεται και μονιμοποιείται, θα σας παραθέσουμε μια σύντομη αλλά ουσιαστική ιστορική αναδρομή:

1) Claw back σημαίνει: Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνοντας αφ’ ενός μεν για τον εαυτό του έναν αυθαίρετα προσδιορισμένο κλειστό προϋπολογισμό, εξαναγκάζοντας αφ’ ετέρου τα εργαστήρια να δέχονται όλους τους ασφαλισμένους του ανεξέλεγκτα, ανεξαρτήτως αριθμού ασθενών και εξετάσεων, επέβαλε τελικά την επιστροφή των δαπανών των υποχρεωτικά εκτελεσμένων εξετάσεων που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του.
Αυτή η πράξη μάλιστα, εντελώς υποκριτικά, βαφτίστηκε ως «υπέρβαση δαπανών» ή claw back, εξαναγκάζοντας τα εργαστήρια να επιστρέφουν πίσω στον ΕΟΠΥΥ (και κατ’ επέκταση στο Κράτος) χρήματα ( το 20 έως 40% επί των συνολικών απαιτήσεων) για εξετάσεις τις οποίες έχουν ήδη εκτελέσει…

2) Έτσι από την άλλη πλευρά τα εργαστήρια υποχρεώνονται από την Κυβέρνηση, να επωμιστούν το κόστος εκτέλεσης εξετάσεων (αντιδραστήρια, μισθοί, εργασία) για τις οποίες ποτέ δεν θα αποζημιωθούν και οι οποίες αποτελούν το ¼ !! του συνολικού κύκλου εργασιών τους.
Ο καταλογισμός του συνολικού ποσού clawback του κλάδου προς τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 υπερβαίνει το 1 δις !! ενώ το ανώτατο ετήσιο όριο δαπάνης κυμάνθηκε τα τελευταία χρόνια περίπου στα 380 εκατ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

3) Σημειωτέον ότι το εργαστήριο έχει την υποχρέωση να εκτελέσει τις εξετάσεις σε όλους τους προσερχόμενους ασφαλισμένους, μη έχοντας την δυνατότητα να ελέγξει την ροή ασθενών και εξετάσεων. 
Επομένως ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, έχει μεν την μικρότερη ευθύνη στην όποια κατανάλωση εξετάσεων, υφίσταται δε την άδικη τιμωρία του Κράτους όντας ο αδύναμος κρίκος της υπόθεσης.

4) Άξια λόγου να αναφερθούν είναι και τα εξής: 
• Οι τιμές των εξετάσεων είναι καθηλωμένες από τον Απρίλιο του 1991 !!!
• Επί αυτών των τιμών από το 2013 έχουν επιβληθεί 3 διαδοχικές μειώσεις της τάξεως του 60% !!!
• Παρ’ όλα αυτά σήμερα έχουμε και το claw back -25%

5) Το claw back είναι δυστυχώς ένα εγχώριας έμπνευσης «ευφυές…» μέτρο που προτάθηκε και εφαρμόστηκε το 2013 και ενώ νομοθετήθηκε μόνο για μια τριετία και υπό την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό θα ληφθούν μέτρα περιστολής δαπανών, αυτό το μέτρο συνεχίζει να ισχύει!!!
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι μέχρι και σήμερα η εκάστοτε Κυβέρνηση βολεύτηκε με αυτή την κατάσταση και όχι μόνο, σχεδόν την μονιμοποίησαν με τρεις διαδοχικές παρατάσεις μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και την «νομιμοποίησαν», θέτοντας σε κάθε Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης για αποζημίωση νέας εξέτασης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το εξής επιμύθιο: «…ο προϋπολογισμός του Κράτους δεν θα επιβαρυνθεί με την εν λόγω δαπάνη λόγω ύπαρξης της διαδικασίας της αυτόματης επιστροφής - claw back…».

Κε Πρωθυπουργέ
Αίσχος, ντροπή και αγανάκτηση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν σήμερα τον εργαστηριακό κόσμο.

Κε Πρωθυπουργέ
Πολλές αδικίες που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο βαίνουν προς αποκατάσταση, πλην του clawback.
Δεν είναι δυνατόν πλέον, η Ελλάδα εκτός Μνημονίου πια, με ανοδική πορεία της οικονομίας, με λήψη επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. και με ανάκληση όλων των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, να εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ ακόμη, αυτό το εξάμβλωμα του claw back. 

Κε Πρωθυπουργέ
Το ελληνικό Εργαστήριο ευρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Η κατάρρευση της ιδιωτικής ΠΦΥ θα συμπαρασύρει και όλο το σύστημα υγείας.

Ολόκληρος ο πλανήτης κρέμεται από μία διαγνωστική εξέταση για τη χάραξη πολιτικών καταπολέμησης του COVID-19.
Και όμως η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου είναι προ των πυλών!
Φροντίστε ώστε αυτή να μη συμβεί επί των ημερών σας.

Κε Πρωθυπουργέ
Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και δώστε την λύση ΣΗΜΕΡΑ.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ CLAW BACK ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Για το Δ.Σ.
Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

3 σχόλια:

  1. Τι έγινε κύριοι "συνάδελφοι" συνδικαλιστές και "εκπρόσωποί μας" ?
    Το περίφημο "Συντονιστικό" με τα κοινά δελτία τύπου και τις πρες-κόνφερανς το χάσαμε στο δρόμο?
    Μάλλον λοιπόν το clawback & το rebate δεν τους αγγίζει όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θρασος η ΠΟΣΙΠΥ !Θελουν να λυσει η πολιτεια τις δικες τους χρεωκοπημενες επαγγελματικες επιλογες !.Κοψτε τις συμβασεις και θα δειτε οτι ολα θα λυθουν με μαγικο τροπο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμεση και αναδρομική κατάργηση κύριοι. Το 2019 και μετά τέλος. 2012 έως 2018 αρκετά. Επτά χρόνια φτάνει πια. Λουκέτο μόνοι μας από αύριο μόνο έτσι θα ακούσει και ο Κουλης και τα παρατρεχαμενα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή