Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός: Χιλιάδες θάνατοι από αδιάγνωστες κακοήθειες θα εμφανιστούν την επόμενη δεκαετία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο, ασθενείς με ιστορικό ή προδιάθεση να αναπτύξουν ογκολογικές ασθένειες να μην επισκέπτονται νοσοκομεία για διαγνωστικές εξετάσεις, λόγω του κορωνοϊού.

Αύξηση στα αδιάγνωστα ογκολογικά περιστατικά βλέπουν οι επιστήμονες μέσα στην επόμενη δεκαετία, από τον φόβο πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η θνητότητα από αδιάγνωστες κακοήθειες αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στις ΗΠΑ.


Επιστημονικό άρθρο για τη σχέση του COVID-19 με τον καρκίνο, που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Norman E. Sharpless, στις 19-07-20 στο επιστημονικό περιοδικό Science, εξέτασε κατά πόσον τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο φόβος πιθανής μετάδοσης αποθάρρυνε τους ασθενείς από τις διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα την αύξηση των αδιάγνωστων ογκολογικών περιστατικών.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για τον υπολογισμό της μελλοντικής επίδρασης του COVID-19 στην πρόληψη και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου (που οδηγούν συνολικά στο 1/6 του συνόλου των θανάτων από κακοήθειες) την επόμενη δεκαετία, οι επιστήμονες κατέληξαν, ότι η θνητότητα αναμένεται να αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό κατά 10.000 περιστατικά. Αύξηση δηλαδή κατά 1% στη θνητότητα από αυτούς τους τύπους καρκίνου για τα επόμενα δέκα έτη στις ΗΠΑ.


Οι γατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, σχολιάζουν τα ευρήματα της δημοσίευσης. Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι ο φόβος για πιθανή μετάδοση του COVID-19 αποθάρρυνε τους ασθενείς, όχι μόνο από τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και από τους προληπτικούς ελέγχους και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για όλα τα άλλα νοσήματα, πλην του COVID-19.

“Οι συνέπειες για ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Στα ογκολογικά νοσήματα η έγκαιρη διάγνωση συνδέεται με ευνοϊκότερη εξέλιξη”, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Κορωνοϊός: Η διάγνωση του καρκίνου γίνεται όταν είναι, ήδη, αργά

Στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές, από την έναρξη της πανδημίας έχει καταγραφεί πτώση του αριθμού των διαγνωσμένων κακοηθειών. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει μειωθεί η επίπτωση των νοσημάτων αυτών. Οι κακοήθειες συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται αλλά δυστυχώς σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.

Σε αρκετά νοσοκομεία η πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων έχει μειωθεί σημαντικά προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερο εντατικά χημειοθεραπευτικά σχήματα ή λιγότερες συνεδρίες ακτινοθεραπείας. Είναι βέβαιο πως οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν σε καθυστερημένες διαγνώσεις και υποθεραπευτικές προσεγγίσεις.

“Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτές οι καθυστερημένες διαγνώσεις θα περιοριστούν και η κλινική έρευνα θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της", σχολιάζουν οι επιστήμονες Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος και συνεχίζουν:

"Οι κλινικές μελέτες που αφορούν στον COVID-19 και τις κακοήθειες είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά παράλληλα πρέπει να συνεχιστεί και το αμιγώς ογκολογικό ερευνητικό έργο. Η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην προφύλαξη από τον κορωνοϊό και στην έγκαιρη διάγνωση κακοήθων νοσημάτων είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί ακόμη μία υγειονομική κρίση”, καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου