Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Αυξήθηκε ο δείκτης Rt και μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα


Αυξανόμενη επιδείνωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και διασπορά των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώνει η 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19

Η έκθεση αφού καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι υπάρχει “επιδείνωση” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση”.

Ημερήσια κρούσματα: “Αυξημένα τα εισαγόμενα – 8 κρούσματα κατά μέσο όρο στα μεγάλα αστικά κέντρα”

Η έκθεση διαπιστώνει σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου του Προμαχώνα και του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

“Ως εκ τούτου, και δεδομένου του βεβαρημένου επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ”, τονίζεται στην 9η έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν συντάξει την έκθεση παραδέχεται, ωστόσο, την ύπαρξη διασποράς σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παραδείγματα την Ξάνθη, την Καστοριά, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

“Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα” .

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες COVID-19 και ΜΕΘ – Επιβράδυνση στον ρυθμό των θανάτων

Όπως διαπιστώνει η 9η έκθεση, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6 ημέρες.

“Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα”.

Πανελλαδικά διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ και απλές κλίνες με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 13% και 7% αντίστοιχα.

Συγχρόνως και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt σημείωσε αύξηση από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Αυξήθηκαν κατά 1.000 τα τεστ στον πληθυσμό – 5.000 τεστ ανά μέρα

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά είναι:

Τσεχία 2,7%,

Βέλγιο 1,2%,

Αυστρία 1,1%

Συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν σε άλλες χώρες διενεργήθηκαν λιγότερα. Π.χ.:

Αυστρία 80,

Τσεχία 37

Βέλγιο 87

Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου