Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Kοροναϊός: Προβληματισμός για τα αστικά κέντρα – «Βράζουν» τα Βαλκάνια από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων


Εγρήγορση στις αρμόδιες αρχές προκαλεί η σταθερή άνοδος των κρουσμάτων κοροναίού στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που κατά τους ειδικούς συνδέεται με την είσοδο των τουριστών στη χώρα.

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιδημιολόγων και για την απότομη αύξηση των θανάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι, ενώ η πανδημία εξακολουθεί να «θερίζει» τις βαλκανικές χώρες, με τα στοιχεία στα (χερσαία κυρίως) σύνορα της Ελλάδας να επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και στην Ευρώπη, όμως, έχει αρχίσει να εντείνεται η ανησυχία καθώς, ιδιαίτερα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στη Γαλλία έφτασε τα 1.000, μια αύξηση της τάξεως του 66% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς οι Γάλλοι τηρούν λιγότερο τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο αυξημένος αριθμός τεστ οδηγεί στον εντοπισμό νέων εστιών κοροναϊού σε διάφορα μέρη στη Γαλλία.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ιταλία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού παρουσίασε αύξηση: 306 τα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό, ενώ δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, τα κρούσματα ήταν 282 και οι νεκροί εννέα.

Όπως σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η μόνη περιφέρεια της χώρας στην οποία δεν καταγράφονται νέα κρούσματα του ιού, είναι η μικρή περιοχή της Βάλε Ντ΄Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία.

Συνολικά, 49 άνθρωποι με covid-19 βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και 713 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού όμως, αυξήθηκε σημαντικά και στην Ισπανία, με 2615 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα.

H χώρα αγωνίζεται να περιορίσει έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι ένας μικρός – όχι όμως αμελητέος – αριθμός ταξιδιωτών προσέρχονται οικειοθελώς στις δομές Υγείας ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με το αίτημα να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, καθώς εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου