Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Θριάσιο: Αναστάτωση στο νοσοκομείο με την αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών του κορωνοϊού

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στις “χαμηλές ταχύτητες” των αρχών του καλοκαιριού, όταν τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα κινούνταν σε νούμερα μονοψήφια, βρίσκονται κάποια δημόσια νοσοκομεία αναφοράς, όπως το Θριάσιο, ενώ τα κρούσματα και οι νοσηλείες στη χώρα καθημερινά αυξάνονται ραγδαία.

Οι 65 νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ μόνο σε μία ημέρα, τα 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική (μέχρι την περασμένη Τρίτη 28/7) και οι 36 ασθενείς σε νοσηλεία, έχουν θέσει και πάλι τα νοσοκομεία σε “κόκκινο συναγερμό”.

Η αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών θετικών στη λοίμωξη COVID-19 ασθενών στο “Θριάσιο” -το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό- έχει βρει το νοσοκομείο ανέτοιμο να τα αντιμετωπίσει, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών.

“Η κατάσταση έχει ξεφύγει” αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ και το Σωματείο Εργαζομένων του “Θριάσιου” καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείο εφημερεύει μόλις μία πνευμονολογική κλινική για τα περιστατικά COVID-19. αλλά και για τα άλλα πνευμονολογικά περιστατικά (η μοναδική στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια).

Μάλιστα τις ημέρες εφημερίας της κλινικής, δέχεται εισαγωγές ασθενών (συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με SARS-CoV-2) από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από γειτονικές περιοχές (π.χ. Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα).

ΠΟΕΔΗΝ: “Ξέφυγε η κατάσταση στο Θριάσιο με τις εισαγωγές του κορωνοϊού”

Ίδιο (ίσως ακόμη και μεγαλύτερο) αριθμό λοιμώξεων του ιού SARS-CoV-2 από τον χειμώνα καλούνται να διαχειριστούν και πάλι οι γιατροί και νοσηλευτές στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

“Τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύονται είναι ίδια και περισσότερα με την κορύφωση της πανδημίας τον χειμώνα. Μόνο που τώρα νοσηλεύονται στην ίδια κλινική ύποπτα και διεγνωσμένα, τα οποία μοιράζονται τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Στο Θριάσιο δεν λειτουργούν πλέον δύο κλινικές -μία για τα επιβεβαιωμένα και μία για τα ύποπτα περιστατικά- όπως συνέβαινε πριν από λίγους μήνες, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι:

“Στη κορύφωση της πανδημίας με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων υπήρχαν δύο κλινικές. Μια για τα ύποπτα και μια για τα διαγνωσμένα. Σήμερα μετά από εφημερία στο Θριάσιο, στην ίδια κλινική Νοσηλεύονται 13 διαγνωσμένα περιστατικά στην πνευμονολογική κλινική, 2 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ και 15 ύποπτα κρούσματα που περιμένουν τα αποτελέσματα”.

Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της απουσίας μοριακού αναλυτή στο Θριάσιο, με αποτέλεσμα τα δείγματα να στέλνονται στο Νοσοκομείο “Αττικό” και να καθυστερούν τα αποτελέσματα, με κίνδυνο τη διασπορά της νόσου COVID-19 στο νοσοκομείο.

Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: “Δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”

Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Πνευμονολογική κλινική του Θριάσιου, στην οποία νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2, ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Επίσης, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η συγκεκριμένη κλινική να συνεφημερεύει με άλλες πνευμονολογικές κλινικές στο λεκανοπέδιο Αττικής, ώστε να μην “σηκώνει” το Θριάσιο, όλο το βάρος των ύποπτων περιστατικών COVID-19, με κίνδυνο να γίνουν μοιραία λάθη.

“Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση στην Πνευμονολογική κλινική - η οποία είναι η μοναδική πνευμονολογική κλινική της 1 ης και 2 ης ΥΠΕ, που εκτός από τη νοσηλεία ασθενών με SARS-CoV-2, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε καταγγελία τους.

Στην κλινική εργάζονται μόνο έξι ειδικευμένοι γιατροί (τέσσερεις μόνιμοι - από τους οποίους, ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας - και δύο επικουρικοί), με αποτέλεσμα οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής, όπως τονίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές του Θριάσιου, να καλύπτονται μόνο από ένα πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και ένα σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και εξήντα πέντε (65) ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και επτά διαφορετικές κλινικές.

“Οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με αρνητικότατες συνέπειες για την συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς”, επισημαίνουν οι γιατροί του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι: “Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό, η Πνευμονολογική κλινική αποδυναμώθηκε”.

Εκτός από τις 116 κενές οργανικές θέσεις γιατρών κενές παραμένουν και 82 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων του Θριάσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου