Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΠΙΣ: Κινητοποιήσεις για το clawback από Σεπτέμβρη

Δελτίο Τύπου ΠΙΣ – ΟΔΙΠΥ: Άλλος ένας Οργανισμός του Κράτους για να ελέγχει το ΚράτοςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με κινητοποιήσεις θα μπει όπως όλα δείχνουν ο Σεπτέμβριος για τον διαγνωστικό κλάδο, καθώς διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται ένα βήμα πριν τον οικονομικό στραγγαλισμό, με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις από το clawback του 2019. 

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για το Clawback παρουσία της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κα Καρποδίνη Θεανώ, των εκπροσώπων του συντονιστικού οργάνου (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ , ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καθώς και των Προέδρων των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αποφασίσθηκε να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο εάν δεν υπάρξει σαφές πλαίσιο κατάργησης του ληστρικού clawback που στερεί μεσοσταθμικά το 23% του εισοδήματος του διαγνωστικού κλάδου στην αποζημίωση για το έτος 2019, σε μία περίοδο όπου ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν δραματική μείωση λόγω του covid-19. 

Όπως υπολογίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το συνολικό ποσό ληστρικής υφαρπαγής του εισοδήματος των ιατρών και αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει ήδη το 1 δις, κάτι που αποτυπώνεται επίσημα και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας. 

Με βάση τους υπολογισμούς του κλάδου, η απώλεια των εσόδων από το Α΄ εξάμηνο του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού άγγιξε και το 15-20% του κύκλου των εργασιών σε σύγκριση με το 2019. Χωρίς να υπολογίσει κανείς τις ζημιές από τις πάγιες υποχρεώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, κέντρων και ιατρείων, αλλά και το συσσωρευμένο χρέος από το clawback των προηγούμενων ετών. Μεσοσταθμικά η επιβάρυνση για τον διαγνωστικό κλάδο για το clawback του 2019 είναι 23%, αυξημένος κατά 2% από το clawback του 2018 (21%),. Το συνολικό ποσοστό υστέρησης ρευστότητας για το 2020 θα ξεπεράσει το 30% καθώς θα προστεθεί και η επιβάρυνση 10% από τις δόσεις παλαιότερων επιβαρύνσεων. Όλα αυτά σε μία περίοδο με δραματική μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά με αυξημένα έξοδα λόγω και των αναγκών προμήθειας ατομικών μέσων προστασίας για τον covid-19. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον διαγνωστικό κλάδο υπάρχουν περίπου 4000 εργαστήρια και κέντρα με χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται και πάνω από 2500 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είτε σε δικά τους ιατρεία είτε σε Πολυϊατρεία. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το Προεδρείο του ΠΙΣ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διορθωτικά μέτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και το ζήτημα του ορίου δαπάνης ανά ασθενή, ώστε να μην ξεφεύγει ο προϋπολογισμός ο οποίος ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 10 εκατ. και πλέον ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. 

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κυμάνθηκε στα 400.500.000 ευρώ για το 2019, τη στιγμή όμως που έχουν προστεθεί 86 εξετάσεις, μοριακό έλεγχο, καινοτόμες διαγνωστικές εξετάσεις, κλπ χωρίς να αυξηθούν αντίστοιχα τα κονδύλια για την πλήρη κάλυψή τους. Ταυτόχρονα εντάχθηκαν στο σύστημα της μηδενικής συμμετοχής και χιλιάδες συμπολίτες μας από ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ, δικαιούχοι αναπηρίας, χωρίς επίσης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη εσόδων στον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Εργασίας λόγω αυτών των προνοιακών ελαφρύνσεων. 

Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς του διαγνωστικού κλάδου ζητούν άμεσα λύσεις ώστε να μην οδηγηθούν οι επαγγελματίες σε κύμα κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο. 

Ειδικότερα ζητούν: 

- Να παρουσιασθεί άμεσα το πλαίσιο κατάργησης του clawback όπως είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι. 

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα έτη 2018 και 2019 μαζί με τα υπόλοιπα έτη, για ρύθμιση του clawback σε 120 δόσεις. 

- Συμψηφισμό της μείωσης του κύκλου εργασιών του Α΄ εξαμήνου 2020 λόγω κορωνοϊού, ανάλογη με εκείνη που έγινε για την ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη. 

- Μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% για την απόκτηση και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων. 

- Ειδική χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για προληπτικό έλεγχο. Προγράμματα προληπτικού ελέγχου χωρίς κουρέματα αποζημίωσης. 

- Θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων. 

Εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα ο κλάδος θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ειδικά σε μία εποχή που καλείται να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της μείωσης των ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω κορωνοϊού. 

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. 

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας 

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου 

Πλαστικός Χειρουργός             Αγγειοχειρουργός 

8 σχόλια:

 1. Υπαρχει και η παράλογη τιμωρία αυτοπαραπομπής 40%. Γιατι δεν αναφέρεται; Αν πρέπει να τιμωρουμεθα προληπτικά ας αντικατασταθεί με μεγιατο αριθμό ιατρικων πράξεων ανα ημερα ή μήνα που να πληρωνονται κανονικά. Ή μήπως δεν συμφέρει ορισμένους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειναι νομος του κρατους και δικαιο μετρο ορθολογισμου των δαπανων .Αν δεν αρεσει στους συναδελφους να διακοψουν τις συμβασεις .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είσαι γνωστό τρολ, άσχετο, κακό και επικίνδυνο. Εάν καταγγελθεί η σύμβαση, σου καταλογίζεται όλο το ποσό του clawback ! Ηλίθιε !

   Διαγραφή
  2. Ηλιθιοι ειναι αυτοι που κανουν συμβασεις με χρεωκοπημενους και αναξιοπιστους και μετα περιμενουν να δουν αμοιβες χωρις επιβαρυνσεις ,καλη ωρα οπως εσυ !Να πληρωσεις τις απερισκεψιες σου !

   Διαγραφή
 3. Εδώ γελάμε ειδικά με τις κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη. Γιατί με τόσο υψηλό claw back δεν προτείνει κανείς μηδέν φορολογία προς αντισταθμισμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ??? Να το δω και να μην το πιστεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μπορούμε να μάθουμε ποιοί εκτέλεσαν τις καινούργειες 86 εξετάσεις και γιατί πρέπει όλοι να συνδράμουμε μέσω cb στην αυξημένη ζήτηση κι όχι αυτοί που εκτέλεσαν τις μοριακές εξετάσεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΗΠΩΣ...ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ.
  10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΕ,ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή