Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Λιανεμπόριο: Στα "κάγκελα" οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη - "Θα ανοίξουμε"

Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη EUROKINISSI
Μαζικές οι αντιδράσεις από επιχειρηματίες και εμπορικούς συλλόγους στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες όπου τα ρολά των καταστημάτων παραμένουν κατεβασμένα παρά το άνοιγμα στην υπόλοιπη χώρα.


Την οργισμένη αντίδραση των εμπόρων και των εμπορικών συλλόγων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα, σε αντίθεση με τα καταστήματα όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή κρατά κλειστά τα καταστήματα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, έχοντας ωστόσο φέρει μαζικές "φωνές" και κινητοποιήσεις από επιχειρηματίες και θερμικούς φορείς που αντιτίθενται στο εν λόγω μέτρο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά λένε λήφθηκε στο... πάρα πέντε. Υπενθυμίζεται ότι, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η ισχυρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πλέον και εκτός Αττικής, οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο να εισηγηθούν να μην ελαφρύνουν τα μέτρα στις περιοχές αυτές.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: "Δεν θα το αφήσουμε έτσι"

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη συμπρωτεύουσα, με τον εμπορικό κόσμο να ζητά άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση για την ξαφνική απόφαση της "τελευταίας στιγμής", όπως χαρακτηριστικά λένε, να κρατήσει κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων τους. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης δηλώνει: "Είμαστε πλέον μαθημένοι. Δεν είναι η πρώτη φορά. Την προηγούμενη είχε εκδοθεί ΦΕΚ και ξαφνικά η απόφαση ακυρώθηκε τηλεοπτικά".

Όπως αναφέρει το Thestival, ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, λόγω της επιβάρυνσης της κατάστασης στην πόλη. "Θα πρέπει να μας εξηγήσουν πώς αλλάζουν αποφάσεις μεταξύ 48 ωρών. Ο κόσμος δεν είναι παιχνιδάκι κάποιων που αποφασίζουν. Δεν μπορεί επειδή κάποιος ξυπνάει ένα πρωί, να αποφασίζει διαφορετικά".

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στις 18.30, ώστε να λάβουν αποφάσεις. Οι έμποροι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον των αποφάσεων. "Ξεκινάμε έναν αγώνα τον οποίο θα γευτεί η κυβέρνηση 100%. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να μας καταστρέφει. Έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις, προβλήματα. Πρέπει να σεβαστεί τον εμπορικό κόσμο" κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.
Πολίχνη: Στους δρόμους οι καταστηματάρχες

Παράλληλα, στους δρόμους έχουν βγει οι καταστηματάρχες στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισαν μιλώντας στο GRTimes, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ελπίδα που είχαν να σηκώσουν επιτέλους ρολά τη Δευτέρα χάθηκε, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, αλλά είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.
GRTIMES

 
“Έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας τη Δευτέρα με κάθε κόστος. Ο λόγος είναι ότι όλο αυτό που ζούμε είναι καταστροφικό και πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν αντέχουμε άλλο”, τόνισε η εκπρόσωπος του Δήμου Παύλου Μελά και ιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων.

“Περιμέναμε όλοι να ανοίξουμε, έχουμε πάρει το εμπόρευμα μας, έχουμε τακτοποίηση τα καταστήματα μας, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μας λένε ότι δεν θα ανοίξετε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και θα ανοίξουμε τη Δευτέρα”, ξεκαθάρισε.

Στο σημείο όπου πραγματοποιείται η διαμαρτυρία βρέθηκε από νωρίς και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος είπε στο GRTimes: “Υπήρχε μια χαρούμενη προσμονή τις προηγούμενες ημέρες για το δευτεριάτικο άνοιγμα και η αντίστοιχη προετοιμασία με προμήθειες προϊόντων. Αυτό ξαφνικά χθες σταμάτησε και έχει δημιουργήσει αυτή την αναστάτωση”.

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, “ένα χρόνο τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κάποια διαλείμματα, θεωρώ ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα χρέη των επιχειρήσεων τους μεγαλώνουν. Δεν παραγκωνίζουμε το γεγονός της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική κρίση και την οικονομική που δημιουργείται σε αυτούς τους επαγγελματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα “, σημείωσε ο κ. Δεμουρτζιδης.

Πρόεδρος ΕΕΘ: "Αναιρέστε την απόφαση, ανοίξτε το λιανεμπόριο"

Για αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: "Οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται", αναφέρει ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση "την ύστατη στιγμή να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες".

Και καταλήγει: "Η υγεία είναι προτεραιότητα μας , αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας".
Πρόεδρος Ξενοδόχων: "Δεν είμαστε πολίτες β' διαλογής"

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρινού.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μανδρινός καλεί την κυβέρνηση να βρει κλίνες για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει κανονικά η αγορά.

"ΠΟΛΙΤΕΣ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες. Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φόρους μας για ανάλογες κλίνες, έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το «πρόβλημα» που ερχόταν. Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά.. Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό".
Πάτρα: "Εμείς θα ανοίξουμε κανονικά"

Στην Πάτρα, μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών προσανατολίζονται να ανοίξουν κανονικά παρά το "λουκέτο". Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος στο thebest: "Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;". Ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι οι καταστηματάρχες θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων, προκειμένου να τους προστατεύσουν στην περίπτωση "ευτράπελων".

Μάλιστα, ενημέρωσε πως αύριο, Κυριακή, οι έμποροι θα συναντηθούν στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος θα βρεθεί στην Πάτρα για αυτόν τον λόγο. Ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη στο Δημαρχείο στις 09:00 και, αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο.

Να σημειωθεί ότι επισκέψεις υπουργών αναμένονται την Κυριακή και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Ή όλοι ή κανείς...

"Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματά τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης που ξεκαθαρίζει:

"Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου