Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Υγειονομικά και ηθικά απαράδεκτη η επιστράτευση ιατρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια Αττικής.

Ακόμα και μετά την ολιγωρία να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες προσλήψεις προσωπικού αλλά και εθελοντικά από τους ιδιώτες ιατρούς που προσφέρθηκαν, η πολιτική απόφαση για μεροληπτική επιλογή οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με πληθυσμό ευθύνης και συμβεβλημένων ιατρών της γειτονιάς δημιουργεί ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης:
  1. Η επιστράτευση δεν είναι λειτουργική καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν άλλο αντικείμενο άσκησης της ιατρικής, που απέχει μακράν από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ιατρική πράξη πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς από ιατρούς ευδιάθετους, ψύχραιμους, αξιόμαχους μακριά από στρεσογόνους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να θολώσουν την κρίση τους. Η επίταξη υπηρεσιών υγείας γιατρών με αμέτρητες υποχρεώσεις στα ιατρεία τους είναι ατελέσφορη και αδικαιολόγητη.
  2. Δημιούργησε σημαντικά κενά στη λειτουργία του ιατρείου της γειτονιάς, για τη διαχείριση των χρόνιων πασχόντων μη COVID-19 περιστατικών που έχουν δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα υγείας ή Νοσοκομεία.
  3. Άφησε στην τύχη τους περιστατικά COVID-19 που παραμένουν στα σπίτια τους σε καραντίνα, χωρίς την κατάλληλη ιατρική εποπτεία από ειδικούς πνευμονολόγους και οικογενειακούς ιατρούς.
  4. Σε κάθε οικογενειακό ιατρό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1000-2250 πολίτες, πληθυσμό ευθύνης. Περίπου 200.000 πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή, ελλιπή πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ΠΦΥ. Επιτάχθηκαν ιατροί πολύτεκνοι, ιατροί με μονογονεϊκή οικογένεια, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ιατροί με σύμβαση έργου σε ασφαλιστικά ταμεία ή κλειστές δομές. Οι συνάδελφοι υπερέβαλλαν εαυτούς σε εξοντωτικά ωράρια, εφημερίες και απερίγραπτες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης και τώρα έφτασε η ώρα να αποδεσμευθούν. Κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ιατρικής φροντίδας, συνταγογράφησης και οδηγιών στους ασθενείς αυτούς, η οποία πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, προς χάρη της υγείας των ασθενών.
  5. Σε ένα μήνα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις από τις εφεδρείες του ΕΣΥ λόγω των έκτακτων συνθηκών. Η συνέχιση της επιστράτευσης αποτελεί κακή εφαρμογή του νόμου περί επιστράτευσης, πρέπει να διακοπεί και να σταματήσει η στοχοποίηση των συμβεβλημένων ιατρών. Οι συμβεβλημένοι ιατροί ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ασκούν βιοπορισμό μέσω της ιατρικής πράξης, έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και υπόκεινται σε απώλεια εισοδήματος.
  6. Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί για να υποστηριχθεί η εθελοντική συμμέτοχη ιδιωτών στο ΕΣΥ, χωρίς να καταστρέφεται η επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού δυναμικού, επομένως η συνέχιση αυτών των λύσεων επιστράτευσης δεν είναι πλέον ούτε δικαιολογημένη ούτε αποδεκτή.
  7. Το αρνητικό αυτό παράδειγμα αποτελεί αντικίνητρο για νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μαζικές παραιτήσεις από τη σύμβαση.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της επιστράτευσης δεν μπορεί να κρύψει την αμέλεια στην ενίσχυση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά 800-1000 νέες συμβάσεις και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η στοχοποίηση των ιατρείων της γειτονιάς του δημόσιου πυλώνα της ΠΦΥ που υπηρετεί με συνέπεια την κοινωνία πάνω από 9 χρόνια μόνο δυσφορία και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει σε γιατρούς, ασφαλισμένους και χρόνιους πάσχοντες. Οι επιστρατευμένοι ιατροί επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

6 σχόλια:

  1. Δεν εχετε δικιο κυριοι συναδελφοι .Οταν κανατε τις συμβασεις γνωριζατε οτι ο αντισυμβαλλομενος σας ειναι αναξιοπιστος και αφερεγγυος ,αλλα σε θεση ισχυος την οποια χρησιμοποιησε ,ως βεβαια οφειλε .Διακοψτε τις συμβασεις και τα προβληματα του κλαδου θα λυθουν σε 24 ωρες το πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, μόνο που οι περισσότεροι συμβασιούχοι είναι άνω των 60 δεν ξέρουν ούτε κατά που πέφτει το site.... Τουλάχιστον οι νεότεροι να καταλάβουν ...










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παραπάνω -ανώνυμοι- σχολιαστές προφανώς έχουν πλήρη άγνοια τόσο του νομικού πλαισίου όσο και της "διαδικασίας" που ακολούθησε το ΥΥ για την επίταξη. Τους ευχαριστούμε πάντως για τη "συναδελφική αλληλεγγύη" τους ... κι επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα , βεβαιώνουμε ότι δε θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχετα δικιο κα συναδελφε ,υπαρχουν και νομικοι μεταξυ των γιατρων ,οσο περιεργο κι αν σας φαινεται .

      Διαγραφή
  4. Η συναδελφική αλληλεγγύη τελειώνει περίπου εκεί που αποφασίζουν κάποιοι να στηρίξουν ένα σάπιο σύστημα, παρά την αντίθετη άποψη όλων των φορέων πλην των κυβερνητικών, όσο για τις απειλές μάλλον ανούσιες και δίχως περιεχόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια κυβερνηση αναφερεστε?? Στην παρούσα ή την προηγούμενη?? Για να δούμε...προσωπικά είμαι σιγουρη ότι δεν πρόκειται να ξαναεπιστρατευτώ...ο καιρος γαρ εγγυς για άλλους...καλά ξεμπερδεματα, ανώνυμε .

      Διαγραφή