Κυριακή 11 Απριλίου 2021

«Μαραθώνιος» για τους εμβολιασμούς: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη – Ποιες οι επόμενες «ανάσες» ελευθερίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου - cnn.gr
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Κορυφώνεται η κυβερνητική κινητοποίηση, για την οποία έγραφε από το Σάββατο το CNN Greece, για πάση δυνάμει ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρίτη, διαδοχική παρέμβαση του μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, απευθύνει κάλεσμα πανστρατιάς για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην κρίσιμη προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

«Είναι λοιπόν στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ειδικά για τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια για όσους από αυτούς δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα. Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι -οι πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών», αναφέρει στη δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνω έκκληση»

Στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός είναι ο βασικός δρόμος για να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τεθεί ξανά σε κίνηση η οικονομία:

«Είναι κρίμα να χάνονται ζωές, να στερούμαστε ελευθερίες και να πληρώνει όλη η κοινωνία βαρύ κόστος, όταν κυρίως οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην αρχή της πανδημίας μπορούν πλέον να προστατευθούν πλήρως» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει μάλιστα ότι η εμπειρία του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η εικόνα από τα ελληνικά νοσοκομεία πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τονίζει εμφατικά:

«Απευθύνω λοιπόν και πάλι έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στους δικούς τους ανθρώπους, στο κοινωνικό σύνολο»

Το «κλειδί»

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του, με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών των συνταξιούχων την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου είχε πει:

«(…) Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να πείσουμε τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας -κατά κανόνα συνταξιούχους- να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί το λέω αυτό με τόσο μεγάλη ένταση; Διότι πια έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό- αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Από τα στατιστικά δεδομένα των εμβολιασμών που έχουν γίνει προκύπτει ότι στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση ή προγραμματισμένο ραντεβού διαμορφώνεται στο 75%.

Στους πολίτες άνω των 80 ετών το ποσοστό διαμορφώνεται στο 63%.

Στους πολίτες 70-75 ετών γύρω στο 57% και σε όσους είναι μεταξύ 60 και 69 ετών βρίσκεται πέριξ της περιοχής του 50%.

Αποτελεί κυβερνητική πεποίθηση ότι η αποτελεσματική προστασία των πιο ευάλωτων, μέσω των εμβολιασμών, θα δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών στο πηδάλιο των προσαρμογών εκείνων που αφορούν στη χαλάρωση των περιορισμών.

«Χρειάζεται πάνω απ' όλα όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός να πείσουμε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται», ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Σάββατο στο ραδιόφωνο του Alpha.

Τα σχέδια

Τούτων δοθέντων, και σε συνδυασμό με την σημαντική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διατηρήσει το δόγμα των προσεκτικών βημάτων στην άρση των περιορισμών.

Να μελετήσει το αποτύπωμα όσων έχουν ήδη γίνει, είτε έχει αποφασιστεί ότι μπαίνουν σε τροχιά απελευθέρωσης, όπως η δια ζώσης εκπαίδευση στα λύκεια ή τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αλλά και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Ταυτόχρονα όμως και σε συνεργασία με τους ειδικούς, να προσδιορίσει τα περιθώρια που υπάρχουν από υγειονομικής σκοπιάς, για τα επόμενα μέτρα αποσυμπίεσης, τα οποία λόγω της συγκυρίας, αναπόδραστα θα συνθέσουν το σκηνικό για το φετινό Πάσχα.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ότι τα ζητήματα της πλήρους απελευθέρωσης τόσο των διαδημοτικών όσων και των υπερτοπικών μετακινήσεων, θα κριθούν λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα self – test εκτιμάται ότι μπορούν να προσδώσουν περίβλημα ασφάλειας στις υπερτοπικές μετακινήσεις, εάν και εφόσον οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμά τους.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece, εξετάζεται η δυνατότητα μετακίνησης σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο, επιδημιολογικά, επίπεδο με τον τόπο κατοικίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα επιτρέπεται η μετάβαση σε όμορες, με τον τόπο προορισμού, περιοχές.

Ενδέχεται πάντως να επιτραπούν οι μετακινήσεις με την βεβαίωση που θα εκτυπώνεται από την πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων για το self-test.

Καυτή πατάτα πάντως αποτελεί το θέμα της επαναλειτουργίας των μεγάλων εμπορικών κέντρων, για το οποίο οι ειδικοί θα κληθούν να αναζητήσουν τη φόρμουλα -αλλά το κυριότερο το ορόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου