Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Δραματικά χαμηλά οι εμβολιασμοί για κορονοϊό. Ανησυχία στην Κυβέρνηση.


Λιγότεροι από 55.000 εμβολιασμοί έγιναν χθες με μόλις 16.500 να αφορούν πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση, γεγονός που ανησυχεί έντονα την Κυβέρνηση σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρουμε ως χώρα να αντισταθούμε στην έξαρση του 4ου κύματος της επιδημίας κορονοϊού. Οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις αυξάνονται, αν και με ήπιο ρυθμό, όμως την ίδια στιγμή τα νέα κρούσματα συντηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία, η επιδημία κορονοϊού εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Μάλιστα όπως επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας άνω των 40 ετών νόσησαν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι. “Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη” ανέφερε.

“Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, σημείωσε η καθηγήτρια.

Να επισημάνουμε ότι προχθές 28/7 είχαμε 178 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και πλέον οι νοσηλευόμενοι προσεγγίζουν τους 1400. Το 27% των απλών κλινών για covid είναι ήδη κατειλημμένες όπως επίσης και το 37% των κλινών ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται περίπου 2600 νέα κρούσματα καθημερινά και όπως σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου “οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων”.

Αντίδραση Πολιτείας

Σε μια τέτοια συγκυρία η διατήρηση της αμφισβήτησης της αξίας του εμβολιασμού προκαλεί δυσαρέσκεια αλλά και την αντίδραση της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το προφίλ των ανεμβολίαστων πολιτών, σημείωσε ότι “Το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού, ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα. Ούτως ή άλλως για τους εμβολιασμένους, αλλά ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής για εκείνους. Δηλαδή, πρέπει να το καταλάβουν. Από εκεί και πέρα, οι εικόνες που βλέπετε εσείς, οι εικόνες που βλέπουμε εμείς, οι εικόνες που υπάρχουν εκεί έξω, εμένα προσωπικά με λυπούν. Διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με την ζωή τους. Και το βασικότερο δεν είναι ότι παίζουν με τη ζωή τους. Κάποιοι παίζουν με τις ζωές και των υπολοίπων και αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά ηθικά ή όχι είναι ανεκτό”.

Ο υφυπουργός επίσης στην εισαγωγική του αναφορά αναφέρθηκε σε περιοχές που φλερτάρουν έντονα με τη λήψη νέων μέτρων. Όπως είπε η Μύκονος και η Ίος, έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, βρίσκονται ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιοχές. Κατά την χθεσινή ενημέρωση στο μικροσκόπιο υψηλής επιτήρησης (επίπεδο 3 πορτοκαλί) έχει περάσει πλέον περίπου το 1/3 της χώρας και με βάση την πορεία της επιδημίας, είναι πολύ πιθανό να έχουμε γρήγορα επιβολή μέτρων.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο Αύγουστος θα εξελιχθεί σε ένα δύσκολο μήνα για όλους και παράλληλα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί όταν σταδιακά το Φθινόπωρο θα επιστρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου