Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ στη βουλή – Τι αλλάζει

Υπουργείο Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ στη βουλή – Τι αλλάζει

Προς κατάθεση το νομοσχέδιο με αλλαγές σε αποζημιώσεις, εξετάσεις και νοσηλείες – Τι προβλέπεται

Δήμητρα Ευθυμιάδου- HR
Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία και τη φιλοσοφία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που είναι υπό κατάθεση από το υπουργείο Υγείας κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα του μήνα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νέο νομοσχέδιο και τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ ευελπιστεί να αλλάξει όλη τη γενική φιλοσοφία του Οργανισμού ώστε να μετατραπεί και επισήμως σε έναν μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και αυτό διότι θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση συμφωνιών, καλύτερων τιμών, προαγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα γίνονται και έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time).

Στόχος να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περίπου 5,5 δις ευρώ που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τους κοντά 10 εκατ. ασφαλισμένους του.

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Τα άρθρα του νομοσχεδίου που θα φθάσουν στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, εκτός των άλλων θα θεσμοθετούν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να μπορεί να υπάρξουν δείκτες αξιολόγησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι και θα πληρώνονται με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ορισθούν.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους και κλιμακωτά, αφού θα καθοριστεί ποιοτικό rebate.

Με τις αλλαγές ο Οργανισμός αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρεία που θα ελέγχει όλες τις δαπάνες του σε πραγματικό χρόνο (real time). Ωστόσο για την ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των δεδομένων (εξετάσεων, νοσηλειών, κ.λ.π.) θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όσοι ιδιώτες πάροχοι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ορισθούν, θα χάνουν ακόμη και τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Διοικητικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Ταυτόχρονα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άρθρο με διοικητικού τύπου αλλαγές ώστε να ορισθούν και νέες αρμοδιότητες στη νέα Διοίκηση. Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον νέο Μη Εκτελεστικό Πρόεδρο του Οργανισμού.

Το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ πάντως θα σηματοδοτήσει και νέα Διοίκηση στον Οργανισμό, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προκήρυξης μέσω του ΑΣΕΠ.

Στη θέση της Διοικήτριας αναμένεται να ορισθεί εκ νέου η νυν Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη μετά τη σχετική επιλογή από τον υπουργό Υγείας από τη short list των 3 ατόμων που παρέλαβε ενώ Μη Εκτελεστική Πρόεδρος αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες αναμένεται να διορισθεί η Βασιλική Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου νυν εργαζόμενη στον ΕΟΦ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

3 σχόλια:

  1. Η ψωροαμοιβη δέκα ευρώ μικτά θα αλλάξει; Δεν ακούω κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς το χέρι στην τσέπη δεν γίνεται τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλα λογια ,ως συνηθως και ουσια μηδεν .Διαχρονικη αποτυχια των κυβερνησεων στο χωρο της υγειας να νοικοκυρεψουν τον ΕΟΠΥΥ και να αντιληφθουν οτι υγεια χωρις αξιοπρεπεις γιατρους δεν γινεται .Δεν Θα πρεπει να μη δοθει καμια σημασια στο νομοσχεδιο διοτι η κατασταση θα γινει χειροτερη ή,στην καλυτερη περιπτωση , θα μεινει η ιδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή