Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Aριστούχοι φοιτητές: Φεύγουν «τρέχοντας» για το εξωτερικό μόλις πάρουν το πτυχίο τους - Tι τους διώχνει από τη χώρα;

Νικολίτσα Τρίγκα - ethnos.gr

Γιατί φεύγουν τα «μεγάλα μυαλά» από την Ελλάδα

Oι αριστούχοι φοιτητές έχουν μεγάλες προσδοκίες για το επιστημονικό και επαγγελματικό τους μέλλον αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν μπορεί να τους «καλύψει». Και το χειρότερο όλων; Oπως οι ίδιοι λένε, η πρώτη αιτία αποχώρησης από τη χώρα μας είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκοτεινό σκηνικό για τους άριστους νέους μας οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό και οι περισσότεροι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ. 

Η περίπτωση του Τηλέμαχου Κουτουράσα

Ο νεαρός Τηλέμαχος Κουτουράτσα από τα Χανιά της Κρήτης, αποφοίτησε πριν από λίγες μέρες, από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με βαθμό 9,85!, πρώτος, με την υψηλότερη βαθμολογία στο τμήμα του. Και όμως ήδη ετοίμασε τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ με σκοπό να λάβει την ειδικότητά του στη Χειρουργική και να επικεντρωθεί στον τομέα της έρευνας. Ο νεαρός γιατρός αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του, σημείωσε πως επιθυμία του είναι να δώσει εξετάσεις ιατρικής πιστοποίησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συνεχίσει εκεί με έρευνα και ειδικότητα. «Και αν μου το επιτρέψει η ζωή να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά μόνο στην Κρήτη! Στην Ελλάδα θέλω να επιστρέψω ως ειδικευμένος γιατρός» αλλά δεν έκρυψε και την αγωνία του για τη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας. «Τώρα που είμαι νέος πρέπει να δοκιμάσω 1000 πράγματα, ας πετύχουν τα 10». Για τον ίδιο, ισχυρό κίνητρο, παραμένει η αγάπη για την Ιατρική. «Αν δεν αγαπούσα αυτό που έκανα δεν θα τα κατάφερνα. Προκαλεί βέβαια αμηχανία η αβεβαιότητα του μέλλοντος γιατί έχω θέσει ίσως μεγάλες προσδοκίες απ’ τον εαυτό μου».

Γιατί φεύγουν τα «μεγάλα μυαλά» από την Ελλάδα

Το 58% των συμπατριωτών μας που εργάζονται στο εξωτερικό πάνω από 5 χρόνια, δηλώνει ότι η πρώτη αιτία αποχώρησης είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά στην Ελλάδα ακολουθούμενη από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα. Πρόσφατη μελέτη της ICAP People Solutions, η οποία διεξήγαγε διεθνή έρευνα στη γενιά των νέων απόδημων Ελλήνων (γενιά του Βrain Drain), με σκοπό να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της "μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου" και τους παράγοντες που θα συντελούσαν, στην επιστροφή των ατόμων αυτών. Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες, ενώ εντοπίζει και κάποιες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων συνεχίζει να παραμένει υψηλό (πτυχιούχοι 95%), η πλειοψηφία εργάζεται στην Ευρώπη με πρώτη επιλογή το Ηνωμένο Βασίλειο, και μοιράζονται κυρίως μεταξύ διοικητικών, οικονομικών, σπουδών ΙΤ και μηχανικών. Κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό, αφότου είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα. Οι κυριότεροι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται είναι οι: Πληροφορική, Τραπεζικός, Οικονομικός και Ασφαλιστικός. Ακολουθούν οι Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η Επιστήμη και Έρευνα και η Εκπαίδευση.Για ακόμα μία φορά, ο αριθμός των υπαλλήλων παρουσίασε μείωση και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι ανώτερες και ανώτατες θέσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Οι επιχειρηματίες παραμένουν ελάχιστοι.

Κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν!

Η οικογένεια, το κλίμα ο τρόπος ζωής, η αγάπη τους για τη χώρα και η δημιουργία οικογένειας κάποιους τους στρέφει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Δυστυχώς όμως ένα σημαντικό ποσοστό που συνεχίζει και αυξάνεται είναι το 42% το οποίο δε σκοπεύει να γυρίσει πίσω ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των 3 χρόνων. Γενικότερα λοιπόν οι πλειονότητα όσων φεύγουν στήνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό δημιουργώντας οικογένεια.

Επιπλέον εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνοντας υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, λαμβάνοντας μεγαλύτερους μισθούς και έχοντας περισσότερες μισθολογικές απαιτήσεις. Τα άτομα αυτά που επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Όπως υπογραμμίζουν οι μελετητές προκειμένου να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού περιμένουν περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηματικές απολαβές, καθώς και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον (π.χ. εργασιακές συνθήκες, σεβασμός προς τον υπάλληλο, ευέλικτο ωράριο), αλλά και καινοτομία και συνεχή εκπαίδευση.

8 σχόλια:

  1. Ειναι πλεον σαφες οτι το μη ανεξαρτητο κρατιδιο μας διαχρονικα δεν επιθυμει νεους επιστημονες με ικανοτητας και ιδανικα ,αλλα κομματοσκυλα ,γλειφτες ,κολλητους και παρατρεχαμενους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα.....γιατί ? Ελάτε εδώ να σας .....βολεψουνε με 1440 ψωρο€ στις .....γυφΤΟΜΥ μας η με .....1600 (τόσα θα μείνουν!) σαν ΠΙ για να πουλάνε εμείς δωρεάν Υγεία στα .......ζώα τους ψηφοφόρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς στη Ελλάδα προκοπή βλέπουν όσοι φοροδιαφευγουν και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό.Οι πολιτικοί μας και όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα από τον τουρισμό αποφάσισαν ότι αυτός είναι ο βασικός προσανατολισμός της χώρας μας.Οι επιστήμες,η έρευνα,η τεχνολογία ,η υγεία έρχονται σε 2η εάν όχι 3η μοίρα,οπότε τι να κάνει στην Ελλάδα ο ταλαντούχος άριστος πτυχιούχος;Tο μέλλον που του δρομολόγησαν είναι να σερβίρει τους τουρίστες,στην καλύτερη περίπτωση να είναι σε ρεσεψιόν και να χαμογελάει συνεχώς ελπίζοντας σε κάποιο φιλοδώρημα.Ευχομαι στους νέους επιστήμονες να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους,να σεβαστούν τον κόπο τους,τις αγωνίες και τις φιλοδοξίες τους και να γίνουν αυτοί που αξίζουν.Ισως μια μέρα αυτή η χώρα φοροδιαφυγής και τουριστολαγνιας να αλλάξει ..,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακριά από το .....ΞανθοΠλευριστάν των επισυνδέσεων νέοι Συνάδελφοι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά κάνουν και φεύγουν τα παιδιά.Στην Ελλάδα επιβραβεύεται μόνο η φοροδιαφυγή και ο τουρισμός.Αυτη η κατεύθυνση έχει δοθεί διαχρονικά.Αδιαφορια για επιστήμες και έρευνα.Παιδια κυνηγήστε τα όνειρα σας,σεβαστείτε τους κόπους σας και τις προοπτικές σας,μην μείνετε να καείτε στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε απόφοιτες της Ιατρικής Σχολής , εγώ είμαι 55 ετών με σύζυγο και παιδιά ! Εγκλωβίστηκα! Εσύ όμως είσαι νέος, με αξιοζήλευτες δεξιότητες , περιζήτητος σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο! Μην μείνεις στην χώρα των Ξανθοκηφηνων και των Πλευρασχετων! Να σου δίνουν ......ενάμισυ χιλιάρικο (τόσα μένουν από τα μεσοσταθμικα 3300 του ΠΙ, τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειλικρινής στην προσφορά του!)! Μην επιτρέπεις σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υπουργούς /σουργελα να σε εκμεταλλεύονται! Με claw back, rebate και κλειστούς προϋπολογισμούς για να ταιζουν κηφήνες του χρΕΟΠΥΥ, φαρμακοτριφτες και κομματοσκυλα! Οπουδήποτε πας στην Δύση θα χρυσοπληρωνεσαι και θα σε σέβονται όλοι! Εδώ , μόνο το καλοκαίρι για τζατζίκι, γκρικ μουζακα, συρτάκι και για να σπας πλάκα με τα ελληνοζωα και τους πολιτικούς μας 🤡🤡🤡🤡🤡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν μεινεις Ελλαδα Συναδελφε θα αοοφασισει η.....Γκαγκα τι ειδικοτητα θα κανεις εννοειται χωρις κανενα προγραμμα! Οτι του κατεβει του διευθυντη και βασικα λαντζερης! Μετα θα σου προτεινουν να ανακαβεις γυφΤΟΜΥς η ΠΙ με εναμισυ ψωροχιλιαρικο η να τα κανεις δυο εφημερευοντας ολη μερα και νυχτα σε διαλυμενα νοσοκκμεια οπου οποιιος θελει ερχεται οποτε γουσταρει πλεον και εκτος εφημεριας! Μακρια ! Σε δεκα χρονια οταν θα ψοφολογουν σαν τις ακριδες απο ελλειψη ιατρων και θα πληρωνουν αδρα ξανασκεψου το αν και καλυτερα να μεινεις εκει οου θα εισαι στον Πολιτισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφε επειδή δεν έκανες το λάθος να γίνεις φαρμακοτριφτης η ακόμη καλύτερα απατεώνας πολιτικός ,φύγε! Εδώ η θα επικαλούνται την κοινωνική σου ευαισθησία αντί για αμοιβή! Η θα σου λέει ο υπουργός ότι βρίσκει πάρα πολλά τα .....δέκα ευρώ μικτά και χωρίς εισφορές για την συνταγογράφηση ! Μακριά στις χώρες της Δύσης που εκτιμούν τον επιστήμονα ιατρό και είναι διατεθειμενες να δίνουν υπερπολλαπλασια είναι το μέλλον σου! Μην αφήσεις μια ελεεινή πολιτική ελίτ και έναν βαθιά αμόρφωτο και κακομαθημένο λαό να σε καταστρέψουν! Εδώ όπως σωστά το έθεσε νωρίτερα άλλος Συνάδελφος θα έρχεσαι μόνο για να γελάς με τα χάλια των ιθαγενών κάθε καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή