Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται βαριές καμπάνες για όσους χρεώνουν πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται βαριές καμπάνες για όσους χρεώνουν πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις – Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Έρχεται «σάρωμα» από τον ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις μετά τις αλλαγές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αυστηρούς ελέγχους αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που χρεώνονται στον Οργανισμό. Μετά τις αλλαγές και τα νέα ποιοτικά κριτήρια που ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι επιχειρεί να περιορίσει τις δαπάνες που προέρχονται από πλασματικές χρεώσεις.
Να σημειωθεί ότι τα ποιοτικά κριτήρια για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες αναμένεται να εφαρμοσθούν σε περίπου 2 μήνες, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όταν ξεκινήσει πάντως η εφαρμογή τους, είναι πιθανό ειδικά μικρά διαγνωστικά εργαστήρια που δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε μηχανήματα, να βρεθούν ακόμη και εκτός συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ εάν τα συστήματα τους δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις.

«Κόφτες» από τον ΕΟΠΥΥ

Μέχρι πάντως να εφαρμοσθούν τα νέα ποιοτικά κριτήρια αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι στις εξετάσεις που κατατίθενται για αποζημίωση από τον Οργανισμό.

Άλλωστε έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες στον ΕΟΠΥΥ ότι κάποιοι τον υπερχρεώνουν με πλασματικές εξετάσεις, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και έχει κινητοποιήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες για να κάνουν ελέγχους.

Ενδεικτικό είναι σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ότι ειδικά στην πρώτη καραντίνα της πανδημίας, όπου υπήρχε απόλυτος περιορισμός στην κίνηση των πολιτών, κάποια διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια παρουσίασαν αύξηση της κίνησής τους και είχαν υποβάλλει αιτήματα για πολύ περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις από ότι στο παρελθόν που δεν υπήρχε πανδημία.

Το πρώτο βήμα πάντως που ξεκινά με εντολή του υπουργείου Υγείας είναι να «σαρώνονται» ψηφιακά όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα κατατίθενται από το Φθινόπωρο για αποζημίωση από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, ώστε να βρεθούν τυχόν παρατυπίες.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των ποιοτικών κριτήριών το υπουργείο Υγείας αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του HealthReport.gr, ευελπιστούν να μειωθεί η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού δεν θα μπορούν να χρεώνονται οι πλασματικές, και έτσι θα μειωθούν και οι αυτόματες επιστροφές από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια το λεγόμενο clawback.

Μέχρι τότε πάντως στην περίπτωση εντοπισμού εργαστηρίων ή κέντρων που χρεώνουν πλασματικές εξετάσεις, θα διακόπτεται η σύμβαση με τον Οργανισμό, όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

11 σχόλια:

  1. Σε αντιθεση με τους ερασιτεχνες απατεωνες του συριζα οι επαγγελματιες της νδ ξερουν να κανουν την δουλεια! Με το οροσζημα του ελεγχου τερμα οι μικρομεσαιοι! Χαρειτε τους κοροιδα που τους ψηφισατε γιατι ειναι και καλα υπερ της μεσαιας ταξης! Και μην μου πειτε και ο συριζα εκανε τα ιδια διοτι παντως τα μικρα εργαστηρια δεν τα στριμωξε ετσι! Ουτε εχετε λγω να λροτιματε τον εναν μονο απο τους δυο σφαγεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρίτη μέρα πανωλεθρίας της κυβέρνησης με τον ΠΙ και δεν ακούγεται τσιμουδιά στα ΜΜΠαραπληροφορησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αργά βέβαια κάτι προσπαθούν να κάνουν για να μαζευτεί η κατάσταση. Αλλά έστω και τώρα θα πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις και αυστηροί έλεγχοι.
    Σε όλους μας έίναι γνωστό για τις πλασματικές εξετάσεις,για τις πλασματικές συνταγές,για τις πλασματικές εφημερίες κλπ κλπ
    Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ έχουν την ευθύνη.
    Το ότι ένα παλιό εργαστήριο δεν ανανέωσε τα μηχανήματά του γιατί ο γιατρός περιμένει να πάρει σύνταξη, δεν είναι και θεμιτό να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να πηγαίνει ο ασθενής, να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και να του δίνουν κάτι μουτζούρες για ακτινογραφίες.
    Οσο για τίς πλαστές εξετάσεις από παλιά έχω προτείνει,οτι ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να αποζημιώνει 100% το εργαστήριο. Και το 25% της συμμετοχής του ασθενούς να χρεώνεται στην εφορία του ασθενούς. Ετσι θα ήταν και ενήμερος για τι εξετάσεις γράφτηκαν στον ΑΜΚΑ του. Αν δεν γινόταν εξόφληση του ποσού σε τακτό χρονικό όριο στην εφορία ,ώστε να τα πάρει ο ΕΟΠΥΥ, να του κλειδώνει το ΑΜΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμένο κορμι 3. 54 και πληρώνει σε ασφαλιστικές τιμές..... 1991 ο χρΕΟΠΥΥ και κλέβει και οσα δινει με claw back/rebate και..... μιλάς και από πάνω? Όσο κορόιδευετε με τις αμοιβές θα σας κοροϊδεύουν και οι ιατροί ρεταλια......

      Διαγραφή
    2. 3.54 άσε τα σχόλια και τρέχα στο ΥΠΥΓ διότι είναι η ώρα που γυαλίζει τα παπούτσια του κ. Πλευρη

      Διαγραφή
    3. Πως θα ανανεώσει τα μηχανήματά του ο ιατρός ερπετό του υπυγ όταν του κλέβετε όλα τα λεφτά με claw back και rebate? Άντε στην Πειραιώς για το μεροκάματο γαλάζιο τρολ ......

      Διαγραφή
  4. Έχω πληροφορία εκ των έσω ότι η Κυβέρνηση εκπαιδεύει ταχύρυθμα φαρμακοποιούς κομάντο για να αναλάβουν τη λειτουργία των νέων μηχανημάτων τώρα που οι γιατροί θα φύγουν όλοι στο εξωτερικό. Η λειτουργία θα γίνεται με τηλεχειρισμό από το φαρμακείο στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων Πιερακάκη στην πλατφόρμα farmakopoioitapantaola.gov.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..... μην τους βάζεις ιδέες συνεδελφε......

      Διαγραφή
  5. Θα μου πληρώσει ο Πλεύρης και ο κάθε υπουργός Υγείας το πρόβλημα υγείας που προκλήθηκε από την αλητεία που βιώνω από τη στιγμή που άνοιξα το ιατρείο μου;Τα χρήματα που έχει εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ τόσα χρόνια ως πλασματικό χρέος ποιος θα μας τα επιστρέψει;;;;Με τις ανεκδιήγητες ορολογίες clawback και rebate;τόσα χρόνια πληρώνουν οι εργαστηριακοί από την τσέπη τους τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών…Που έρχονται και έχουν την απαίτηση να κανουν γενική αίματος με 0,45 και ανάλυση ουρων με τιμή λιγότερη από αυτή που κοστίζει ένας ουροσυλλεκτης.Και θέλετε να ασχοληθώ με αυτή τη γελοιότητα;;;;Κύριοι είστε βαθιά νυχτωμένοι και παίξατε και παίζετε με την υγεια και των Ελλήνων πολιτών αλλά και των γιατρών…Δεν υπαρχει όμως ένας έστω ένας άνθρωπος να βρεθεί να σας μεταφέρει αυτό το έκτρωμα που κανατε….Δεν μας αντιπροσωπεύει ουδείς διοτι οι μισοί είναι διαπλεκόμενοι και οι άλλοι μισοί είτε σας βαρέθηκαν είτε ζουν σε άλλο πλανήτη.Αν τα κανατε ολα αυτα σε κάποιο άλλο κλάδο θα είχατε πάρει την ανάλογη απάντηση των πράξεων σας.Βλέπετε οι εργαστηριακοί έχουν ατομικές συμβάσεις και οι μικροί είναι οι αερόσακοι των μεγάλων.Γιατί όλοι μαζί;επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα ;;;;;;;Γιατί εγω σα φυσικό πρόσωπο να ειμαι στον ίδιο κωδικό με την αλυσίδα;γιατί δε μπαίνει ατομικό πλαφόν;γιατί δε κλειδώνει το σύστημα συνταγογράφησης;;;;;;;Ερωτήματα που τα θέτουμε τόσα χρόνια και ουδείς δεν απάντησε……Καλό απόγευμα κύριοι και να προσέχετε την υγεια σας.Εμρνα προσωπικά με καταστρέψατε….

    ΑπάντησηΔιαγραφή