Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Αλλάζουν όλα στα «Επείγοντα» των νοσοκομείων - Η φροντίδα του ασθενούς πάνω από όλα

Σε εξέλιξη η πιστοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ - Στόχος η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών, η μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών και η εύστοχη διαλογή των περιστατικών
Protothema.gr

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αλλάζουν «πρόσωπο» τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας, τη μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών σε αυτά και τον περιορισμό των διακομιδών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Η σταδιακή κτιριακή αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών είναι εν εξελίξει, παράλληλα με τη διά βίου εκπαίδευση και πιστοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνει τα ΤΕΠ. Παράλληλα ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τη διεύρυνση των σημείων παροχής επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Στις άμεσα υλοποιούμενες ενέργειες του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται, πρώτον, η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ που λειτουργούν στα 127 νοσοκομεία του δημόσιου Συστήματος Υγείας, με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και, δεύτερον, η πιστοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνει τα κομβικά αυτά τμήματα της νοσοκομειακής φροντίδας της χώρας μας.


Η αλλαγή της χωροταξίας των ΤΕΠ θα διευκολύνει την εύστοχη διαλογή (triage) ασθενών και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Αξιοποίηση κονδυλίων

Είναι ήδη σε εξέλιξη η κτιριακή αναβάθμιση του ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με την αξιοποίηση κονδυλίων από δωρεά του Ιδρύματος Γιάννης Λάτσης, όπως επίσης και στο «Ασκληπιείο» Βούλας με αντίστοιχη δωρεά από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Προοδευτικά θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο και πιο λειτουργικό πρόσωπο όλα τα ΤΕΠ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά, με πρωταρχικό στόχο των χωροταξικών αλλαγών που υλοποιούνται, να μειωθεί δραστικά η ανάγκη των προσερχόμενων ασθενών να πηγαίνουν από ιατρείο σε ιατρείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματική διαχείριση του επείγοντος περιστατικού.

«Ετησίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών προσέρχονται κατά προσέγγιση 3.000.000 πολίτες, με τους τουλάχιστον 2.000.000 εξ αυτών να αναζητούν επείγουσα φροντίδα υγείας στα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής και άλλων μεγάλων αστικών περιοχών, όπως η Θεσσαλονίκη. Η αλλαγή της χωροταξίας των ΤΕΠ θα διευκολύνει την εύστοχη διαλογή (triage) των περιστατικών, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει καταλυτικά στον περιορισμό των διακομιδών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς και την επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. Υπάρχουν περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα ΤΕΠ ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, όπως ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ υπάρχουν και περίπλοκα περιστατικά που μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα πρέπει να μεταφέρονται σε τριτοβάθμια νοσοκομεία για εξειδικευμένη φροντίδα, όπως ένας τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη ή στο κρανίο. Ενα σύγχρονο χωροταξικά ΤΕΠ συνδυαστικά με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να αλλάξει θεαματικά την ποιότητα της παρεχόμενης επείγουσας ιατρικής φροντίδας στη χώρα και κατ’ επέκταση της νοσοκομειακής περίθαλψης», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Καταλυτικής σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα τα ΤΕΠ της χώρας είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών σε θέματα Επείγουσας Ιατρικής, αλλά και η πιστοποίηση όλων όσοι στελεχώνουν ήδη τις δομές αυτές.

Προς την κατεύθυνση αυτή στα τέσσερα νοσοκομεία που είναι πιστοποιημένα για την απονομή του τίτλου στην εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής θα προστεθεί στο άμεσο μέλλον το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των νοσοκομείων που προσφέρουν εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική, πέραν του “Αττικόν” στην Αττική (και του συνδεόμενου με αυτό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά “Αγιος Παντελεήμων”) και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στην Κρήτη (και του συνδεόμενου Γενικού Νοσοκομείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”), ώστε περισσότεροι νέοι γιατροί να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση. Θέλουμε περισσότεροι γιατροί να μπορούν να στελεχώσουν τα ΤΕΠ και να μπορούν να εφαρμόσουν τα σχετικά πρωτόκολλα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, είτε πρόκειται για έναν απλό τραυματισμό ή ένα αναφυλακτικό σοκ μέχρι πιο περίπλοκες επείγουσες ιατρικές καταστάσεις», σημειώνει η κυρία Γκάγκα.


Υποχρεωτική εκπαίδευση

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών της χώρας για ένα εξάμηνο στην Παθολογία, τη Γενική Χειρουργική και την Επείγουσα Ιατρική.

«Στόχος είναι όλοι οι νέοι γιατροί που αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές να αποκτήσουν μια βασική εμπειρία στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, ως αυτόνομοι ιατροί, όχι ως φοιτητές, και να αισθάνονται πιο αυτάρκεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην υπηρεσία υπαίθρου. Με κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς στα περιφερειακά ιατρεία της χώρας, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερη φροντίδα υγείας, είτε αυτή αφορά ένα επείγον πρόβλημα, είτε μια χρόνια κατάσταση», καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

14 σχόλια:

  1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....τα νοσοκομεία ρημάζουν αξιοθρηνητοι προπαγανδιστές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα στελεχωθούν με τους απόφοιτους νέους γιατρούς που υποχρεωτικά θα ''εκπαιδεύονται'' για 6 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκπαιδευση θα γινεται με εντατικη παρακολουθηση σχετικων αμερικανικων τηλεοπτικων σειρων (Dr House,Στην εντατικη ,Γενικο νοσοκομειο κλπ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσες αλλαγές να αντέξουμε πια? Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι ιατροι την κοπάνες στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα λόγω απάνθρωπων ωραρίων εργασίας, εξευτελιστικων μισθών και απαξιωτικές συμπεριφορές από τον κόσμο.Να δω ποιος θα μείνει να δουλεύει στο βούρκο των ΤΕΠ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι ναι ναι.....νοσοκομεία τσέπης, ΚΥ 24ωρα, γιατροί με ένα.....κλικ του ποντικιού, μοντέλα της Victorias' secret για νοσοκομες, ένας.....αράπης να κάνει αέρα......κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα για το καλό του ασθενούς! Για αυτό δεν διοριζουμε προσωπικό για αυτό δεν πληρώνουμε τους ιατρούς! Μόνο οι ιατροί θέλουν το κακό του ασθενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουν υπογράψει να τα πουλήσουν ο ιδιώτης θα κάνει διορισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Στόχος είναι όλοι οι νέοι γιατροί που αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές να αποκτήσουν μια βασική εμπειρία στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, ως αυτόνομοι ιατροί, όχι ως φοιτητές, και να αισθάνονται πιο αυτάρκεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην υπηρεσία υπαίθρου. Με κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς στα περιφερειακά ιατρεία της χώρας, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερη φροντίδα υγείας, είτε αυτή αφορά ένα επείγον πρόβλημα, είτε μια χρόνια κατάσταση», καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας......ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΕΦΥΓΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ.....ΛΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΝΤΖΑ! ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ .....ΒΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝΦΥΓΕΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ .....<> ΣΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΤΕΛΕΙΩΥΕΣ ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ .....ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΩ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΤΑ ΤΕΠ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟ .....ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ......ΑΡΙΣΤΕΙΑ.....ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ''Υπάρχουν περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα ΤΕΠ ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου, όπως ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.''.Aπο κει να καταλαβετε ποσο σχεση εχει με τα επειγοντα περιστατικα η συντροφισσα Γκαγκοβα ,οταν το εμφραγμα θα αντιμετωπιζεται .....στα ΤΕΠ και οχι στη ΜΕΘ και το αιμοδυναμικο εργαστηριο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΔΩ ΟΞΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΠΡΟ 5 ΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΕ
      ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ,
      ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ 67 ΕΤΩΝ.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται και περιτονίτιδες χειρουργούμε στα ΤΕΠ

      Διαγραφή
  11. Μα όλα αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ για τα βλητα του ΥΠΥΓ και εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς γίνονται απορώ γιατί υπάρχουν αλλά τμηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή