Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Νοσοκομεία Πάτρας: Συρροή πολιτών στα επείγοντα των νοσοκομείων

Το πράσινο φως να επισκέπτονται οι πολίτες και τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία άναψε με την επισήμανσή του, ότι και τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία πρέπει να δέχονται και να εξυπηρετούν περιστατικά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που φτάνουν καθημερινά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της περιοχής ακόμα και στα μη εφημερεύοντα.

Το λάθος μήνυμα που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τον θάνατο του 49χρονου, μετά από επίσκεψή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα», έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να καταφεύγουν στο κοντινό νοσοκομείο χωρίς να ελέγχουν εάν εφημερεύει ή όχι. Το πράσινο φως για την επιλογή αυτή άναψε με την επισήμανσή του, ότι και τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία πρέπει να δέχονται και να εξυπηρετούν περιστατικά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Κι αυτό πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί είναι και επικίνδυνο καθώς στα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ. Κι αυτό ισχύει και για τον «Αγιο Ανδρέα» παρά τον πανελλήνιο θόρυβο που προκλήθηκε.

«Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία μας περιγράφουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι δεκάδες οι επισκέψεις πολιτών στα ΤΕΠ και μάλιστα για επιπόλαια θέματα και παράλληλα πηγαίνουν και σε μη εφημερεύοντα. Γενικά μετακινούνται όπου τους βολεύει» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, έχοντας δεχτεί τις διαμαρτυρίες νοσοκομειακών γιατρών.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι: «Η ασφαλέστερη επιλογή κάποιου πολίτη είναι να επιλέξει το εφημερεύον νοσοκομείο. Εκεί υπάρχουν όλα τα τμήματα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς ένα επείγον περιστατικό. Η επιλογή του να επισκεφτεί κάποιος μη εφημερεύον νοσοκομείο δεν εξασφαλίζει την επαρκή αντιμετώπισή του από τη στιγμή που ο μηχανισμός του δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα».

Παράλληλα η κ. Μαστοράκου υπενθυμίζει ότι «δεν πρέπει να απασχολούμε τα νοσοκομεία για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν πάμε στο νοσοκομείο να αντιμετωπίσουμε κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή σε έναν ιδιώτη γιατρό. Είναι απαξίωση του ρόλου του νοσοκομείου να προχωράμε σε αυτή την επιλογή, η οποία μπορεί και να λειτουργήσει εις βάρος των πραγματικά σοβαρών περιστατικών. Εμείς οι ίδιοι άλλωστε διαμαρτυρόμαστε για την αναμονή που υπάρχει στα ΤΕΠ και τους πολίτες που περιμένουν στα φορεία. Οταν όλοι πάμε για όλα στα νοσοκομεία πώς απαιτούμε να υπάρξει άμεση διακίνηση των περιστατικών και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής; Θέλει πολλή προσοχή το θέμα αυτό, γι΄αυτό και το θέτω δημόσια».

Το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Π» με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στο ΤΕΠ του ΠΓΝΠ ανέδειξε την προβληματική εικόνα που επικρατεί στα ΤΕΠ των νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα.

Στην εφημερία του ΠΓΝΠ φτάνουν περί τα 500 περιστατικά. Ολα αυτά, άσχετα με το αν θα γίνουν εισαγωγές ή όχι πρέπει να αντιμετωπιστούν πλήρως και να υποβληθούν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για το υγειονομικό προσωπικό που εφημερεύει.

«Οταν καλείσαι να διεκπεραιώσεις 500 περιστατικά σε κάθε εφημερία σε περίοδο πανδημίας, είναι φυσικό να υπάρχουν ασθενείς στα φορεία του Τμήματος» μας ανέφερε η διευθύντρια του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ελένη Παυλίδου. Η ίδια πρόσθεσε: «Ακόμα και στη μικρή εφημερία οι προσερχόμενοι ασθενείς δεν πέφτουν κάτω από 50. Είναι σαν να εφημερεύουμε κάθε μέρα».

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, αναφερόμενος στο θέμα σχολίασε: «Κάποιες ημέρες δεχόμαστε πάνω από 500 περιστατικά στο ΤΕΠ. Ισως η μεγάλη προσέλευση να οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιώτες συνάδελφοι βρίσκονται σε διακοπές. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έλεγα ότι είναι φυσιολογικό ασθενείς να παραμένουν για κάποιες ώρες στα φορεία στο ΤΕΠ. Η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ”Αγιος Ανδρέας”. Τα νοσοκομεία είναι για τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια περιστατικά».

6 σχόλια:

  1. Ανίκανοι σε όλα εκτός από τις επισυνδεσεις ! Το μόνο που τους νοιάζει είναι να γλύφουν τον καφροχλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν υπαρχει ,με επιλογη της Πολιτειας ,πρωτοβαθμια περιθαλψη ,που να παει ο ασθενης τον Αυγουστο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O MH EIDIKOS ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ.ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ
    ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο μυαλο της υπουργαρας ολοι μπορουν να πανε παντου ανα πασα στιγμη για τα παντα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι τους νοιάζει τους κομματοσκυλους της κυβέρνησης; Δεν βαριέσαι τα Κανάλια να ναι καλά να τα ταιζουμε να κάνουν το άσπρο μαυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή