Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Δύο εκατ. επέλεξαν προσωπικό γιατρό με το νέο σύστημα

Δύο εκατομμύρια Ελληνες έχουν ήδη επιλέξει τον προσωπικό τους γιατρό, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Η εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με το πρώτο βήμα να είναι η εγγραφή των πολιτών, πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, σε προσωπικό γιατρό. [SHUTTERSTOCK]

Τον προσωπικό τους γιατρό έχουν αποκτήσει δύο εκατομμύρια Ελληνες πολίτες. Η εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με το πρώτο βήμα να είναι η εγγραφή των πολιτών, πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, σε προσωπικό γιατρό. Θα ακολουθήσει, την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεγάλο βάρος για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς αφενός η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ενταχθεί στο σύστημα, αφετέρου θα έχουν επιστρέψει και οι πολίτες από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ως προσωπικοί γιατροί, 3.200 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι ιδιώτες και 2.200 είναι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας). Σε αυτούς έχουν εγγραφεί από την 1η Αυγούστου, οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για το σύνολο της χώρας πλην της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχεδόν 2.000.000 πολίτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό (στο πλαίσιο της προηγούμενης απόπειρας του 2018 να αποκτήσει κάθε πολίτης τον δικό του γιατρό) και οι οποίοι αυτομάτως μεταφέρθηκαν στο νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται πως το 2018 είχαν επιλέξει να είναι οικογενειακοί γιατροί περίπου 700 παθολόγοι και γενικοί γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, στους οποίους είχαν εγγραφεί λιγότεροι από 1.300.000 πολίτες.

Από την πλευρά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του νέου συστήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν επιτευχθεί οι πρώτοι στόχοι που το υπουργείο έθεσε. Αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο σύστημα είναι 4.000, εκ των οποίων το 25% έχει ήδη εγγραφεί. Συγκρίνουν δε την «επίδοση» αυτή με την απόπειρα εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού επί ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι τότε συμμετείχαν λιγότεροι από 700 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τον μεγάλο όγκο εγγραφών πολιτών σε προσωπικό γιατρό με την επιστροφή των πολιτών από τις φθινοπωρινές διακοπές και κυρίως πριν από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει η πρόσθετη επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη όσων δεν είναι εγγεγραμμένοι, κατά ποσοστό 10% πλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Στη δε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, η πρόσθετη συμμετοχή σε όσους επιλέξουν να μην εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα προσαυξηθεί κατά 10% (συνολικά 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής).

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγει στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευση των γιατρών και την ενδυνάμωση των δομών του ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου, την επεξεργασία του οποίου έχει αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, θα περιλαμβάνει διατάξεις για την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης των γιατρών, τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεών τους με κίνητρα παραμονής και εισόδου στο ΕΣΥ, ενώ θα προβλέπει τη μεταφορά της διαδικασίας κρίσεων των υποψηφίων για πρόσληψη γιατρών από τις υγειονομικές περιφέρειες, που είναι σήμερα, στα νοσοκομεία.

13 σχόλια:

  1. Ειδατε τι ωραια τακτοποιηθηκαν ολα?γιατρους ομως δεν βλεπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τερατώδη ψέματα από μια εθισμένη στην παραβατικότητα κυβέρνηση δια μέσου καλοταισμενων παπαγάλων! Α) δεν έχουν επιλέξει 2 εκ. ΠΙ αλλά στρογγυλοποιωντας προς τα επάνω.....γενναία τόσους γιατρούς έχουν συνολικά από το 2017 μαζί με τις γυφΤΟΜΥ ώστε να μπορούν να καλύψουν (συνολικά !) ένα νούμερο κοντά στο 1,6 εκ., Β) η ήττα τους είναι πέρα από κάθε όριο με μόλις λιγες εκατοντάδες καρμυρηδες να έχουν επιλέξει να γίνουν ΠΙ συνήθως .....1,2, 5 σε κάθε νομό τα πήγαν δηλαδή τρισχσιροτερσ και από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να γελούν και τα στηθοσκοπια! , Γ) αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανακοινώνουν αριθμούς αλλά προβαίνουν σε τέτοιες αξίες μόνο .....κλαυσιγελου διαρροές!Δ) αν μάλιστα προσέξτε το ....διασκεδαστικό άρθρο θα δείτε τεράστιες αντιφάσεις πχ ενώ έγραψαν (στον ύπνο τους!) δύο εκ. ....περιμένουν να γραφτούν μαζικά οι πολίτες μετά τις διακοπές.....! Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν ότι έχουν ΠΙ για .....εκατομμύρια κόσμο? Στις πιο πολλές περιοχές δεν λειτουργεί καν η πλατφόρμα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχουν γραφτεί πάνω από μερικές εκατοντάδες ιατροί , συντριπτική πλειονότητα είναι οι ΟΙ των γυφΤΟΜΥ και όσοι γράφτηκαν οι πιο πολλοί ούτε ασχολούνται! Πανωλεθρία χωρις προηγούμενο! Αλλά από ανθρώπους που αλληλοσυγχαιρονταν πάνω στην καμμένη Πεντέλη η που τους έφταιγε το χιόνι για το μπλοκάρισμα της Αττική ς Οδού μην περιμένετε σοβαρότητα και αυτοκριτική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι 2200 του συριζα ειναι σε σημαντικο ποσοστο εικονικοι και οι ιδιωτες σαφως λιγοτεροι αοο χιλιοι. Με τα λογια χτιζω ανωγεια καο κατωγεια ειναι το δογμα του υπυγ! Ψηφισα νδ γιατι εφαγα τονπαπα της μεσαιας ταξης αλλα πλεον ο συριζα φανταζει αξιοπιστη κυβερνητικη λυση λιγω της ανικανοτητας αλλα και της τερατωδους τασης προς την ψευδολογια των σημερινων. Μπορει να ειναι εξισου εχθρικος προς τον ιδιωτη ιατρο αλλα πρωτον ειναι ιδεολογοι, αυτα που εκαναν με τις γυφτομυ τα πιστευαν οχι σαν τους σημςρινους και δευτερον ειναι ειλικρινεις, σου λενε κυριε 1440 και δημοσιος υπαλληλακος οχι οπως σημερα που μοιραζουν δηθεν χεημα δινοντας τα ιδια. Επιπλεον ειναι μακραν αξιοπρεπεστεροι δημοσιευαν τα στοιχεια απο τα απιτελεσματα των διαγωνισμων και δεν κρυβονταν πισω απο πετσοταισμενα μμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε 2000000 γράφτηκαν ούτε 1000 ιδιώτες έχουν ούτε 2200 συμμετέχουν πραγματικά από ΚΥ γυφΤΟΜΥ κλπ εικονική πραγματικότητα όπως με όλα όσα κάνουν και λένε . Αποτυχία παντού με μόλις λίγες εκατοντάδες ενδιαφερόμενους και δεν είναι τυχαίο ότι δεν δίνουν τους αριθμούς όπως ακόμη και ο συριζα έκανε. Η κυβέρνηση των επισυνδέσεων και των ψηφιακών φυκιών για μεταξωτές κορδέλες είναι σε αποδρομή και απλά μέσω των προθύμων του τύπου κοροϊδεύει την κοινωνία! Τελειώσατε κύριοι αν είναι να εφαρμόσουμε κομμουνιστικό σύστημα με τους ιατρούς κρατικούς υπάλληλους στα ιατρεία τους χίλιες φορές να το εφαρμόσουν αυτοί που το πιστεύουν όπως ο Βαρδαρός και που πάντως μας ήθελαν υπαλλήλους ....δεν ήθελαν να κατασχέσουν τα ιατρεία μας . Εσείς στην αντιπολίτευση για να μάθετε να μην κοροϊδεύετε τους ιατρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΛΗΘΕΙ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ.ΤΥΧΑΙΟ?????? ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαιδρη προπαγανδιστικη μπροσούρα με προφανή κίνητρα τα έχουν πάει τόσο καλά που μετά από έναν μήνα ζήτημα είναι αν έχουν γραφεί τρία τέσσερα ασαφεστατα ψευτοαρθρα σε όλο τον ελληνικό τυπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα για να μαστε ειλικρινείς και εγώ αν με τάιζε ο Πετσας παντού θρίαμβους θα εβλεπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπον 2 εκ μειον 1,3 εκ του 2018 μας κανουν 0,7 εκ που αντιστοιχουν σε επιπλεον 300 ιδιωτες και 2200 " επιστρατευμενους" γιατρους των ΚΥ.Δεν φαινεται απο απλη αρχικη διαιρεση να προχωρα το συστημα καλυτερα απο το 2018.
    Το μονο που οντως προχωρα καλυτερα ειναι η απιστευτη για δυτικη δημοκρατια και " φιλελευθερη" κυβερνηση ολοκληρωτικου τυπου προπαγανδα για τωρινη και μελλοντικη επιτυχια του συστηματος και οι συνεχεις συγκεκαλυμμενες και μη απειλες και " τρομοκρατηση " των μη συμμορφουμενων πολιτων και ιατρων ( μονο "οργανα της αντιδρασης" δεν εχουν ακομη χαρακτηρισθει...) .
    Κριμα απο καποιον που 1ον νομιζε οτι το 2014 και το 2018 τα ειχε δει ολα και 2ον εχει " καει η γουνα" αρκετων συγγενων και γνωστων του απο τους GP του Βρεττανικου NHS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι μελετητές του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν μελέτησαν τίποτα.Δεν έλαβαν υπ'οψιν τους πως εργάζονται οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους. Ελαβαν ομως υπ'όψιν τους τις συμβουλές των κομματικών συνδικαλιστών,που έλεγαν δώστε την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ιδιώτες γιατρούς. Οχι άλλο κράτος,αλλά να παίρνουμε λεφτά από το κράτος. Και να είναι όλα χύμα.Οπως με τις προΰπάρχουσες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς συμβάσεις γραπτές, χωρίς ωράριο, χωρίς υποχρεώσεις,χωρίς περιορισμούς. Στο ιδιωτικό μου ιατρείο κάνω οτι θέλω, αλλά θέλω να πληρώνομαι από το κράτος. Και να έχω μιά γραμματέα να γράφει συνταγές. Να είμαι ελεύθερος να πηγαίνω στο γηροκομείο,στο ιδιωτικό θεραπευτήριο,στα σπίτια κλπ,κλπ. Να πληρώνομαι μαύρα. Και να έχω και '' σύμβαση'' με τον ΕΟΠΥΥ. Οχι τι; Να είμαι υπάλληλος; Αλλά όλα αυτά δεν τα υπολόγισαν καθόλου. Και γράψανε συμβάσεις με συμβατικές υποχρεώσεις και σε κάνανε υπάλληλο. Φταίνε. Αυτά έπρεπε να τα λογαριάσουν καλά. Οι άλλοι που λέγανε έλα στο ΤΟΜΥ κάνανε άλλο λάθος. Θέλανε να είσαι μόνιμος και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μισθό πείνας.
    Λοιπόν μία λύση υπάρχει. Στο ΤΟΜΥ με σύμβαση ορισμένου χρόνου.Με ωράριο με τις υποχρεώσεις που πρέπει και με καλό μισθό. Να έχει ο γιατρός δικαίωμα και ιδιωτικού επαγγέλματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κ. Υπ. Υγ. Αύξησε τους δημοκρατικούς σου εκβιασμούς προς ιατρούς και πολίτες και πετσοσε τους, έτσι θα βρεις λύση....... στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή