Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Φυσικοθεραπευτές: Να καταργηθούν claw-back & rebate με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Συντάκτης: Virus

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τον αν. υπουργό Οικονομικών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την κατάργηση των claw-back και rebate, αφού αίρεται η ενισχυμένη εποπτεία από την Ε.Ε. στις 20 Αυγούστου. Διαφορετικά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φυσικοθεραπευτές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις το φθινόπωρο.

Με νόημα ο ΠΣΦ υπενθυμίζει ότι τα εν λόγω μέτρα επιβλήθηκαν το 2013 λόγω των μνημονίων αλλά εξακολουθούν να ταλανίζουν τους 2.600 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές. Ζωτικό πρόβλημα θεωρεί ο κλάδος την εφαρμογή τους, αφού «ο κλειστός προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες που αφορά το 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με το 2021, δηλαδή στα 73.995.000 ευρώ» τονίζεται από τον σύλλογο. Ωστόσο, ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπάρχει υπέρβαση, καθώς «οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας που εκτέλεσαν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, ανέρχονται στα 44.066.793,19 ευρώ, με όριο δαπάνης εξαμήνου τα 36.997.500 ευρώ». Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των φυσικοθεεραπευτών γιατί το ποσό των περίπου 7.000.000 ευρώ για το α΄ εξάμηνο ή 14.000.000 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει να καλυφθεί από τους ίδιους ως claw back. Το ζήτημα ανακύπτει σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον ΠΣΦ, αφού οι ανάγκες των πολιτών για φυσικοθεραπείες αποδεικνύονται κάθε χρόν μεγαλύτερες από αυτές που προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Το κόστος αυτό θα ανέλθει για τους φυσικοθεραπευτές με το rebate που φθάνει στα 10.000.000 ευρώ ετησίως. Συνεπώς, «στο σύνολο του έτους δεν θα καταβληθούν ποτέ από τον ΕΟΠΥΥ 24 εκ. ευρώ δεδουλευμένα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών» εξηγεί ο σύλλογος.

Αναφερόμενος στην ασφυκτική αυτή κατάσταση για τον κλάδο ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης επισημαίνει ότι «δεν ζητάμε πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη την ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό του claw-back και του rebate, αλλά απαιτούμε την κατάργηση των μέτρων που μας επέβαλλε η τρόικα και τα μνημόνια το 2013». Ο κ. Λυμπερίδης τοννίζει ότι ο σύλλογος αιτείται τη διόρθωση των μνημονιακών αδικιών, σχολιάζοντας ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης «να ενισχύσει τις δαπάνες υγείας, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία, με θύματα τους παρόχους υγείας. Μια αδικία που διαρκεί 9 χρόνια!».

Με δεδομένο ότι αναμένονται αυτό τον χειμώνα αυξημένες δαπάνες ηλεκτρισμού και θέρμανσης, καθώς αυξήσεις του κόστους εργασίας δεν θα πρέπει να εξακολουθούν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να συνεχίζουν να εισπράττουν την αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν, «κουρεμένες» κατά 40-50%. Ο κ. Λυμπερίδης υπενθύμισε ότι οι φυσικοθεραπευτές «δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες». Συνεπώς, οι φυσικοθεραπευτές ζητούν και το κούρεμα του οφειλόμενου claw back των προηγούμενων ετών.

5 σχόλια:

  1. Κοψτε τις συμβασεις και μην γκρινιαζετε .Ολα τα προβληματα τοτε θα λυθουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πως θα ανακοινώνει πλεονάσματα ο χρΕΟΠΥΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ευγένεια δεν σας λέω πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί η επιστολή στου Μαξίμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρτε το χαμπαρι κ.κ Υγειονομικοι .!! Δεν μετραμε εκλογικα!!!! αρα ειμαστε γραμμενοι απο αυτους και τους αλλους εκει που ξερετε. Αν θελετε να πονεσουν τοτε Μια και μοναδικη ειναι η λυση: Καταργηση Συμβασης. Διαφορετικα .....Σφαλιαρες και θα λεμε και ευχαριστω111

    ΑπάντησηΔιαγραφή