Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Σε απόγνωση οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί - Λουκέτο σε μικρά εργαστήρια με 1 δισ. clawback

CNN Newsroom

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων έξω από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί οι επικεφαλής των εργαστηρίων και ιατρείων, με κεντρικό σύνθημα την κατάργηση του clawback.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί απευθύνουν έκκληση προς τον υπουργό Υγείας, να ακούσει την φωνή τους, καθώς ο κλάδος οδηγείται σε λουκέτο χωρίς επιστροφή.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο του κλάδου, «ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ οι δυσβάσταχτες κρατήσεις και τα κουρέματα οδηγούν στο λουκέτο κλινικοεργαστηριακούς, εργαστηριακούς ιατρούς και πολυϊατρεία της γειτονιάς, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων». Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του:

Οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.


Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%.

Η δωρεάν Υγεία είναι λοιπόν παροχή των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. και όχι του ΕΟΠΥΥ.

Η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το claw back του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δις, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

> Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας ζει έναν ατέλειωτο εφιάλτη με εξαφάνιση των εισοδημάτων τους σε μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

> Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν με αυξανόμενα έξοδα (κόστος ενέργειας, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναλώσιμου υλικού, μισθολογικής αποζημίωσης, κλπ) και άγνωστα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μόνιμων «ισοπεδωτικών» περικοπών.

> Αυτό μοιραία θα επιφέρει κατάρρευση των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων, με μαζικές χρεοκοπίες επιστημόνων που επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα, με απολύσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα αυξήσει την ανεργία και εξαφάνιση του ιατρείου / εργαστηρίου της γειτονιάς.

Η Ελλάδα από χώρα που παράγει ιατρούς θα γίνει χώρα με έλλειψη ιατρών που θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, ενώ οι φόροι του Ελληνικού λαού τους έχουν σπουδάσει.

Ήδη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα σε ειδικευόμενους στα Νοσοκομεία στους κλάδους της εργαστηριακής διάγνωσης από αυτή την απαράδεκτη πολιτική αφανισμού του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

> Οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας τελούν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν έχουν δικαίωμα στη σύνταξη ούτε στο θάνατο, ενώ ο μόνιμος εφιάλτης τους είναι οι καταλογισμοί του ΕΟΠΥΥ και οι κατασχέσεις !

> Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας !

Το Συντονιστικό Όργανο του κλάδου, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι «Το ιατρείο και το εργαστήριο της γειτονιάς είναι καταδικασμένο σε αιφνίδιο θάνατο από ένα αόρατο χέρι. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει !Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό».

10 σχόλια:

  1. Αφου επικρατει η τραγικη αυτη κατασταση ,οπως ισχυριζεστε ,γιατι υπογραφετε συμβασεις ?Γιατι δεν τις κοβετε αμεσα ,αφου σας καταστρεφουν? Τις λανθασμενες επαγγελματικες επιλογες σας δεν πρεπει να τις πληρωσετε ? Γιατι να επωμισθουν αλλοι τις αστοχιες σας ? Ενας γιατρος μη φασονοσυνταγογραφος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί φίλε μου έχουμε οικογένειες και θέλουμε να πληρωνόμαστε αυτά που ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ. Η δουλεία μας είναι κατά ένα μεγάλο κομμάτι με τον ΕΟΠΥΥ γιατί έτσι είναι δομημένο το σύστημα υγείας. ΑΝ εσένα φίλε μου σου επιβάλλουν να εφημερεύεις στο νοσοκομείο και μετά σου πούνε από τα 100 που σου χρωστάω και δούλεψες, σου δίνω 40, τι θα έκανες? Επίσης, καλοπροαίρετα και ανώνυμα μιλώντας, παίρνεις 10€ τη συνταγή που γράφεις? Έτσι γράφει η σύμβασή των κλινικών ιατρών? Ιατροί είμαστε και εμείς φίλε μου, όχι μεγαλοκλινικάρχες. Πραγματικά έχεις κάτσει να σκεφτείς 10 δευτερόλεπτα παραπάνω τις ανωτέρω απόψεις και πιο συγκεκριμένα το να συγκεντρωθούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε 4-5 αλυσίδες? Σκέψου αν αυτό θέλεις με όποιες συνέπειες υπάρξουν... Ένας μικροβιολόγος όχι λαμόγιο.

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ Κ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ .ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ >>>>>>>>>>>ΜΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ(για οσους την θυμουνται) κ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ κ ο,τι ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ .......ΑΥΤΟ

      Διαγραφή
    3. 2.46 ένας κηπουρός στο υπυγ που τρολαρει για το μεροκαματο

      Διαγραφή
  2. Έργα θέλουμε.απο πανό χορτατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ψηφίζουμε τα κόμματα του κλόου μπακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο υπήρχε το ΙΚΑ,ΤΕΒΕ,ΟΓΑ που δεν αποζημίωναν τις εξετάσεις σε ιδιώτες εργαστηριακούς,ήταν καλά. Οι εργαστηριακοί θησαύριζαν. Εγραφαν δε σωριδόν οι κλινικοί εξετάσεις και με το αζημίωτο. Από την εποχή του ΕΟΠΥΥ που όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια με μόνο μιά συμμετοχή,έγινε η πανωλεθρία. Οι κλινικοί εξακολουθούν και γράφουν όπως παλιά και ακόμη χειρότερα. Οι ασθενείς καλόμαθαν να ζητούν όποια εξέταση γίνεται να την κάνουν. Και μετά υπάρχει κλειστός προΰπολογισμός Σωστά. Αυτό που γίνεται πρέπει να τελειώσει. Η λύση είναι να γράφονται μόνο οι απαραίτητες εξετάσεις. Αλλά όσο οι κλινικοί γιατροί αδυνατούν να εργασθούν σωστά ,τόσο γράφουν εξετάσεις. Και τόσο κάνουν το χατήρι του πελάτη-ασθενούς. Υπάρχει στρέβλωση στην παιδεία. Επομένως οι εργαστηριακοί που είναι και πολλοί θα πρέπει να αντιδράσουν. Θα πρέπει να διώχνουν ασθενείς.Αλλά όλοι. Να τους στέλνουν στις δημόσιες δομές.Υπάρχει τρόπος. Δεν μπορώ να κάνω αυτές τις εξετάσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε κόβουμε τις συμβάσεις γιατί θα βγούμε πεζοδρόμιο…..Γιατί δεν εχουμε συλλογική σύμβαση αλλά ατομική,γιατί τα συμφέροντα είναι διαφορετικα τη στιγμή που είτε είσαι ιατρος είτε επιχειρηματίας όλοι μαζί στον ίδιο σάκο ,γιατί οι μικροί πλέον δεν έχουν καμία δύναμη και για το τέλος από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνάδελφοι ή επιχειρηματίες με εοπυυ ο ασθενής θα παει εκεί για να πληρώσει την ευτελιστική συμμετοχή διοτι δεν έχει για κάτι παραπάνω .(εφόσον του γίνονται οι κρατήσεις έχει το δικαίωμα να θελει να πληρώσει μόνο τη συμμετοχή του και ουτε λεπτό παραπάνω….)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο έγινε όταν άνοιξαν τα Super Market.Τα μικρά μπακάλικα έκλεισαν.

      Διαγραφή
    2. 6.19 μμ παλι λουστραρεις βλεπω τα παπουτσια του Πλευρη ,,,, αν κ ειναι περασμενη η ωρα !!!!! Γραφεις κ υπερωριακη απασχοληση οσο ειναι ακομα καιρος για αρπαχτες ??? στο συναφι σου ???

      Διαγραφή