Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Αναισθησιολόγοι: Αναβολή χειρουργείων – Λίστα αναμονής έως και 6 μήνες στα νοσοκομεία (vid)

Ποιοι είναι οι λόγοι για την αισθητή μείωσή τους - Σε ποιες περιοχές παρατηρείται η έλλειψή τους

NEWSROOM newsmoney.gr

Με μειωμένο προσωπικό λειτουργούν τα νοσοκομεία, καθώς παρατηρείται έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή και ακόμα ακύρωση των χειρουργείων. Μάλιστα, από στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα αναμονής για μία επέμβαση ενδέχεται να ξεπερνά του έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του MEGA, στο νοσοκομείο Παίδων πριν το 2011 υπήρχαν 24 αναισθησιολόγοι και σήμερα υπηρετούν 10. Ακόμα, παλαιότερα γίνονταν μέχρι και 40 χειρουργεία την ημέρα, ενώ πλέον ανέρχονται σε 25 με 30 την εβδομάδα.

Η έλλειψη των αναισθησιολόγων είναι ακόμα πιο αισθητή στα νησιά της χώρας, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο.

Κάποιους από τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ είναι η απουσία προσλήψεων και οι χαμηλοί μισθοί, κάνοντας πολλούς γιατρούς να επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι μισθοί εκεί είναι υψηλότεροι.

3 σχόλια:

  1. Κανενα προβλημα διοτι η Γερμανιια και η Σουηδια εχουν επαρκεια .Εκει δεν εστειλαν οι ελληνικες κυβερνησεις τους γιατρους? Και τωρα οι απιστευτοι ερασιτεχνες του υπυγ διαιωνιζουν το προβλημα ,αντι ευκολα να το λυσουν ,διοτι ειναι απλη και ευκολη η λυση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζω σε σκανδιναβική χώρα, και εδώ υπάρχουν αναμονές για τα χειρουργεία, αλλά οι πολίτες το θεωρούν κάτι φυσιολογικό. Απλά περιμένεις τη σειρά σου για να σε καλέσουν. Από προσωπική πείρα: παραπέμθηκα σε νοσοκομείο για παρακολούθηση και πήρα πρόσκληση επτά μήνες αργότερα. Αυτά, μη νομίζετε ότι το σκανδιναβικό σύστημα που θεωρείται σπουδαίο ότι δεν έχει αρνητικά. Είναι ένα πολύ αυστηρό σύστημα όπου γίνονται τα απολύτως απαραίτητα, ενίοτε και λιγότερα από αυτά που πρέπει. Είναι ο μόνος τρόπος για ένα βιώσιμο σύστημα. Και βέβαια οι θέσεις που προκηρύσσονται για γιατρούς: ελάχιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγουρα δεν εισαι στη Σουηδια ,δεν εχει τοσο μεγαλες αναμονες και ολα λειτουργουν οπως προβλεπεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή