Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Πλεύρης: Τι αλλάζει με την εκλογή μελών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Τι ανέφερε την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας σε νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Για αλλαγή στην υπερ-εκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στη γενκή συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επιχειρεί να αλλάξει τα ισχύοντα στον ΠΙΣ. Όπως είπε, στη σύνθεση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ υπάρχει μια κλιμάκωση των μελών που εκλέγονται.

Οι σύλλογοι που έχουν μέχρι 50 μέλη εκλέγουν έναν εκπρόσωπο, μέχρι 200 μέλη δύο εκπροσώπους, μέχρι 500 τέσσερις εκπροσώπους, με 1.000 μέλη έξι εκπροσώπους, με 2.000 δέκα εκπροσώπους, μέχρι 3.000 δεκαπέντε εκπροσώπους, ενώ για πάνω από τρεις χιλιάδες, για κάθε εκπρόσωπο που είναι να βγει, χρειάζονται χίλιοι εγγεγραμμένοι.

Αυτό δημιουργεί μια τρομακτική υποεκπροσώπηση των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, λέγοντας πως έστειλε στον ΠΙΣ επιστολή, με την οποία τούς ανέφερε ότι βούλησή του είναι να έχουμε ένα σύστημα δικαιότερο ως προς την εκπροσώπηση των γιατρών.

Ο ΠΙΣ δεν επιθυμούσε να ανοίξει αυτό το θέμα προεκλογικά και οι περισσότεροι Σύλλογοι, που άλλωστε όλη αυτή η διαδικασία τους είναι αδιάφορη, υπό την έννοια ότι δεν έχουν άνω των τριών χιλιάδων μελών και είχαν ζητήσει να παραμείνει το καθεστώς που υπάρχει.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά κατέθεσαν μια πρόταση για ένα σύστημα βάσει των εγγεγραμμένων μελών, που θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έφτανε περίπου το 50% των εκπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου στον ΠΙΣ καθώς έχει εγγεγραμμένα 26.400 μέλη.

Εμείς, εξήγησε ο κ. Πλεύρης, επιλέξαμε μια λύση, η οποία είναι δικαιότερη ως προς την εκπροσώπηση, χωρίς όμως να φτάνει στο απόλυτο αναλογικό πλαίσιο, όπως τέθηκε και από τον ΙΣΑ και τον ΙΣΠ και εισηγούμαστε με την τροπολογία αυτή πως για πάνω από τους τρεις χιλιάδες, ενώ για κάθε έναν εκλέκτορα ήθελε χίλιους εγγεγραμμένους, το όριο να πάει στους διακόσιους εγγεγραμμένους.

Οι μικροί σύλλογοι βγάζουν εκπρόσωπο με πενήντα έως διακόσια μέλη, αναλόγως του μεγέθους τους. Έτσι, δεν επηρεάζεται αριθμητικά αυτοί που θα εκλεγούν ως εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από τους μικρούς σε μέλη Συλλόγους αλλά αυξάνουμε το Σώμα. Έτσι για παράδειγμα ο ΙΣΑ από το 10% δεν θα πάει στο 50% που του αναλογεί, αλλά στο 25%. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς ανεβαίνουν και αυτοί οι Σύλλογοι σε ποσοστό όπως και οι σύλλογοι οι οποίοι έχουν άνω των τριών χιλιάδων εγγεγραμμένων.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η ρύθμιση αυτή "σίγουρα κινείται στη σωστή και εξορθολογισμένη κατεύθυνση. Δεν αλλάζει ο αριθμός της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ αλλά αυξάνεται το Σώμα" και "η εκπροσώπηση γίνεται αναλογικότερη χωρίς να νοθεύεται η βούληση των ιατρών οι οποίοι ψηφίζουν".

Πηγές:
ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η .....ΕΥΠ θα βγάζει μέλος η ασχολείται μόνο με τον Ανδρουλάκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σύντροφος Υπ υγ μας επίσημο ποιεί ότι ο ΠΙΣ είναι όργανο του. Τώρα κάτι μας είπε. Ο εμπαιγμός και η μεθόδευση πάει σύννεφο, βλέπε δημοκρατικό νομοσχέδιο για ΠΙ (εκβιασμοί και εκφοβισμοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή