Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Μπάχαλο με τα ραντεβού και τα επείγοντα στα Κέντρα Υγείας - Άγρια κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ


Σε μία πολιτική μάχη φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση «προσωπικός γιατρός». Ο νέος θεσμός που ξεκίνησε σε όλη τη χώρα πριν λίγες ημέρες, παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών αφού δεν βρίσκουν ελεύθερο γιατρό στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται και μία άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω και του έντονου προεκλογικού κλίματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ότι διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, ενώ συμπλήρωσε ότι η εικόνα από όλη τη χώρα είναι αποκαρδιωτική για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι περίπου 3200 γιατροί έχουν ανταποκριθεί στον «προσωπικό γιατρό» (2200 γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων) και 1000 ιδιώτες γιατροί. Μέχρι τώρα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού 3,1 εκατομμύρια πολίτες.
Άλλωστε υπάρχει και η ανησυχία ότι σύντομα θα αρχίσουν να επιβάλλονται «ποινές» για όσους δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό. Θα πληρώνουν ακριβότερες συμμετοχές σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Εγγραφές με αγκάθια

Πάντως η διαδικασία εγγραφής παρότι είναι σε μία μάλλον πιλοτική φάση ακόμη, παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες αφού οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αδυνατούν να βρουν κοντά τους ελεύθερο προσωπικό γιατρό.

Συχνά μάλιστα για να αποφύγουν τις «ποινές» που έρχονται σύντομα, επιλέγουν προσωπικό γιατρό ακόμη και σε μεγάλη απόσταση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη υποστηρίζει ότι στην Αττική ειδικά, υπάρχουν κενά για να εγγραφεί κανείς σε προσωπικό γιατρό ενώ εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί για να έχουν δωρεάν φροντίδα από τον προσωπικό γιατρό.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατηγορεί τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό ότι επιδιώκει να αποτύχει ο προσωπικός γιατρός ώστε να πληρώνουν οι πολίτες ιατρική επίσκεψη από την τσέπη τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ανασταλεί ουσιαστικά πλήρως η λειτουργία του.

Η αμηχανία του κ. Ξανθού για την επιτυχία του προσωπικού ιατρού που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του εγγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός πολιτών και πενταπλάσιος αριθμός γιατρών από ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, είναι έκδηλη.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει ένας θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό για όλους τους πολίτες.

Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει το σύστημα του να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη ο πολίτης».

Μπάχαλο στα Κέντρα Υγείας

Στο μεταξύ όμως το μπάχαλο ξεκίνησε ήδη στα Κέντρα Υγείας όπου πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό του δημοσίου. Παρότι τα ραντεβού για εξέταση θα έπρεπε να ανοίξουν κανονικά από την 1η Οκτωβρίου όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ένα λάθος του συστήματος άνοιξε την πλατφόρμα για ραντεβού νωρίτερα. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση στον προσωπικό τους γιατρό στα Κέντρα Υγείας δημιουργώντας αναστάτωση στο σύστημα.

Άλλωστε οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας ασχολούνται ταυτόχρονα με τα επείγοντα περιστατικά, με τους εμβολιασμούς, με τα ιατρεία covid αλλά και με τα κανονικά προγραμματισμένα ραντεβού. Αποτέλεσμα όμως είναι να επικρατεί ένα μπάχαλο και οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται στο σύνολό τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, από το πρωί σχηματίζονται ουρές ενώ επικρατεί εκνευρισμός αφού το λιγοστο ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει και τους εγγεγραμμένους ασθενείς και τα προγραμματισμένα περιστατικά αλλά και τα επειγοντα.

8 σχόλια:

  1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα....πανωλεθρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι ΠΙ των δημόσιων πρωτοβάθμιων δομών Υγείας αποκτήσουν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2000) τότε θα πρέπει να διαθέσουν 35 ώρες εβδομαδιαίως στα σχετικά ραντεβού, με βάση την οδηγία του Υπουργείου. Αυτό ασφαλώς τους απομακρύνει αυτομάτως από ιατρεία επειγόντων, Covid, εμβολιαστικά κέντρα και κατ' οίκον εμβολιασμούς, όπου αυτά υπάρχουν. Συγχαρητήρια στους φωστήρες της Αριστοτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοινος ο στοχος και η πρακτικη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλευρης ειναι αυτος.....ειναι σαν να κοβει τετραγωνη βασιλοπιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ακούτε τους φαιδρούς κυβερνητικούς προπαγανδιστές , Συκιές /Νεάπολη Θεσσαλονίκης, πολυπληθέστατες έχουν μόλις......8 ΠΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3 .....εκ. ούτε στον.....ύπνο σας σουργελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή