Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία – Τι απαντά ο Θ. Πλεύρης


Τι απάντησε ο υπ. Υγείας για την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων.

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας, τις εξελίξεις στο θέμα των δύο νέων νοσοκομείων (Ογκολογικό και Παιδιατρικό) που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη , αλλά και στο θέμα της αποκατάστασης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παπανικολάου που κάηκε πριν πέντε μήνες, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναβολές χειρουργείων στο Παίδων στην Αθήνα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι επαρκέστατη ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε μεγάλες πόλεις και ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ έντονο στο «Ιπποκράτειο» με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βρεθεί λύση.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους γενικά στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

Σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων συνολικά στην Ευρώπη, ανέφερε ότι στη χώρα μας το ΕΣΥ έχει πρόβλημα γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους.

Όσον αφορά τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό δήλωσε:«Πρώτα απ’ όλα, θα ενεργοποιήσουμε τη διάταξη, την οποία έχουμε ψηφίσει, ότι όσες ιδιωτικές κλινικές συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα δίνουν αναισθησιολόγους. Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει. Παράλληλα, μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας θα δώσουμε ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν και θα έχουμε και τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτές τις ειδικότητες και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θα έχουμε κι ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο που συνδυάζεται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου συνολικά να υπάρξει επιθυμία επιστροφής επιστημόνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, για το Ιπποκράτειο -γιατί καταλαβαίνω ότι είναι ένα κεντρικό θέμα- είμαστε σε συνεννόηση με το «Λαϊκό» στην Αθήνα να αυξήσει τον χρόνο εφημέρευσης ως προς τις μεταμοσχεύσεις, προκειμένου να κερδίσουμε ώρες για τους αναισθησιολόγους, αν υπάρχει ανταπόκριση από τους ιδιώτες».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ανταπόκριση στο πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Βέβαια το πρόβλημα είναι -κι αυτό θέλω να το πω ευθέως- ότι από τη στιγμή που έχουμε και το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν να προσέλθουν οι ιδιώτες -οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές – δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένο ,όταν υπάρχει πρόβλημα -όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο- να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων. Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουμε και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή που ούτε να πιεστούν αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε λελογισμένα υπηρεσίες. Άρα ανταπόκριση υπάρχει».
Θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακομεταχείριση ασθενών

Σε ερώτηση αναφορικά με την καταγγελία δημοσιογράφου σχετικά με την αντιμετώπιση του υπερήλικα πατέρα του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι υπάρχει απάντηση του Νοσοκομείου για την κατάσταση που ήταν ο ασθενής και πως έπρεπε να λάβει τη θεραπεία και την αντιμετώπιση που είχε. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει ζητηθεί και από το Νοσοκομείο και γίνεται έρευνα και προκαταρκτική εξέταση. “ Θα διερευνηθεί σίγουρα η υπόθεση αλλά το Νοσοκομείο από την άλλη πλευρά έχει μία επαρκή θέση για το τι συνέβη. Και παράλληλα, επειδή έχουν υπάρξει και στο παρελθόν κάποιες άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά, οι έρευνες γίνονται κανονικά. Η βούλησή μας συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι να προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές από καταγγελίες οι οποίες δεν ευσταθούν, από την άλλη πλευρά να ελέγχονται οι καταγγελίες, προκειμένου να υπάρχει και πλήρης διαφάνεια σε αυτές”.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλεψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας έως τις 31/12 είπε :«Αυτό θα εξεταστεί όταν θα φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο στις 31/12. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι βάσει της πορείας της πανδημίας θα πάρει απόφαση και για τις αναστολές. Δεν θα επανεξεταστεί κάτι πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Κάπου σ’ εκείνο το διάστημα και βάσει των συνθηκών θα πάρουμε την απόφαση».

6 σχόλια:

  1. Μεταφραση:μας ειναι πληρως αδιαφορο το ζητημα .Πρεπει να δωσουμε χρηματα ,αλλα θελουμε αναισθησιολογους δωρεαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι μακραν ο,τι χειροτερο εχει περασει στο χωρο της υγειας τα τελευταια χρονια,πρωτος στην αναποτελεσματικοτητα και στην ανειλικρινεια .Που εισαι Πολακη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ....ιδιωτικές κλινικές βρε καραγκιόζη θα λύσουν το πρόβλημα; Και τι είναι οι ιατροί; Έπιπλα για να τους μεταφέρετε κατά το δοκούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλάβατε τι λέει ο Κομισάριος Πινόκιο Πλεβριεφ; Το φαινόμενο είναι.....ευρωπαϊκό.....! Να φέρουμε την Φον Ντερ Λαιεν να το λυσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο ειδικευόμενοι αναισθησιολογίας,εξαιρετικοι συνάδελφοι,τελειώνουν την ειδικότητα τους σε ένα μήνα.Τους ρώτησα για τα σχέδια τους και μου είπαν ότι έχουν δρομολόγησει ήδη το επόμενο τους βήμα σε χώρα του εξωτερικού.Οι συνθήκες δουλειάς είναι απάνθρωπες και οι μισθοί εξευτελιστικοι, δεν αξίζει τον κόπο μου ειπαν. Τους επαίνεσα και χάρηκα για αυτούς,ας γλυτώσουν τα νέα παιδιά από τον εξευτελισμό του ΕΣΥ και ας προσπαθήσουμε να φύγουμε όσοι κάναμε το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι βρε αλήτη δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τις κλινικές , ο ασφαλισμένος τις πληρώνει! Και εσείς οφείλετε να διορισετε προσωπικό μόνιμο στα νοσοκομεία! Δηλαδή επειδή πληρώνει το κράτος διάφορες εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα θα τολμούσες ποτέ γελοίες να ζητήσεις να σου στείλουν τους διοικητικούς τους για να καλύψεις τα κενά του Δημοσίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή