Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων: Όχι στον απρόσωπο προσωπικό γιατρό

Συντάκτης: Virus

Έντονη κριτική ασκεί η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σε ανακοίνωση της για το πρόγραμμα «Προσωπικός Ιατρός». Πέρα από τα διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος, λάθος μηνύματα όπως το «γραφτείτε όπως σε όποιον νάναι και όπως νάναι», σύμφωνα με την ένωση έρχονται σε αντίθεση με το νόημα του προσωπικού γιατρού.

Παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη η μεταρρύθμιση, προκύπτουν αρκετά προβλήματα καθώς «γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρών που ήταν ελλιπές, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο ελλειμματικό δίκτυο» τονίζει Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων. Στο δίκτυο αυτό επιχειρείται να μπουν ιδιώτες με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον παρόλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική. Ο δισταγμός αρχίζει από την έλλειψη περιορισμού στην επισκεψιμότητα, τον μειωμένο χρόνο για ιατρική εξέταση, την δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου, χρονικά διαστήματα αδειών κ.ά.

Η ένωση διαμαρτύρεται ότι «όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών» καθώς εκεί που τα ιατρεία εξυπηρετούσαν ατομικά μετατρέπονται σε «ιατρεία μαζικής ιατρικής». Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ένωση, πρέπει να λάβει υπόψιν του την αγωνία των αυτοαπασχολούμενων για «διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους».

Προσπάθεια εγγραφής πολιτών

Για «επικοινωνιακό αλαλούμ» κάνει λόγο η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων, σχολιάζοντας πως «η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ ’ορισμού προβληματική». Ανασταλτικά λειτουργεί κατά την ένωση η επιβολή προστίμου δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση και «ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα». Σθεναρή είναι η αντίσταση όσων «είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με ιατρούς». Η στάση των εκπροσώπων του υπουργείου που απαντούν με άνεση «αλλάξτε ιατρό» δεν βοηθά τους πολίτες, σύμφωνα με την ένωση. «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού». Αντικρουόμενη από το ίδιο το περιεχόμενο της μεταρρύθμιση θεωρεί ότι είναι η ένωση η υποχρεωτική εγγραφή σε ουσιαστικά «απρόσωπους» προσωπικούς ιατρούς, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλους ιατρούς.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση ότι «o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.ά.» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων υποστηρίζει ότι «το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν». Η ένωση ζητά από το Υπουργείο Υγεία να συνδιαλλαχθεί με τα επαγγελματικά θεσμικά όργανα των Ιατρών ουσιαστικά και όχι για επικοινωνιακούς λόγους.

13 σχόλια:

  1. Οταν λέγατε δώστε την ΠΦΥ στους ιδιώτες τι νομίζατε ;Οτι δεν θα έχει ωράριο; Οτι θα πληρώνονται για να γράφει μιά γραμματεύς τις συνταγές ; Οτι θα κλείνατε τα ραντεβού μόνοι σας ; Για να είσαστε ελεύθεροι να πηγαίνετε στα συνέδρια-εκδρομές, στις ημερίδες , στίς συνεστιάσεις κλπ. Στις ιδιωτικές κλινικές ,γηροκομεία , κλπ στις επισκέψεις οίκοι κλπ.Για άδειες όποτε θέλουμε κλπ. Και να πληρώνει το κράτος.Και να λέτε οχι άλλο κράτος.Ιδιωτικό επάγγελμα θέλουμε. Λοπόν τώρα κάποιοι θα χάσουν τα δεκαρικάκια των συνταγών.Κάποιοι θα χάσουν και κάποιους ασθενείς. Αλλά το σύστημα θα πρέπει να είναι σε δημόσια δομή. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος του υπουργείου.Θα πρέπει να φτιάξει Κ.Υ.και ΤΟΜΥ. Να διορίσει εκεί με καλό μισθό συμβασιούχους ιατρούς για ορισμένο χρόνο με ορισμένο ωράριο.Ο ασθενής και ο υγιής να γράφονται στο πλησιέστερο στην κατοικία τους χωρίς όνομα ιατρού.Να μπορούν να πηγαίνουν είτε στον πρωινό γιατρό είτε στον απογευματινό.Και φυσικά ο γιατρός θα πρέπει να είναι παθολόγος ή γενικής ιατρικής.Και φυσικά να προβλέπονται άδειες.Και τα ραντεβού να κλείνονται από την υπηρεσία. Και να δέχονται και τα έκτακτα και τα επείγοντα. Και να γράφουν και τον φάκελο του ασθενούς. Αυτό θα πρέπει να είναι το δημόσιο σύστημα Π.Φ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βλάκα, αυτά τα νομίζει το κλαρινουπουργείο με τα δεκαπεντάλεπτα και τις.....ετήσιες συνταγές! Εμείς νομίζαμε ότι θα τα καθορίζαμε και έτσι θα γίνει.....όπως πρέπει ......αν ποτέ πληρώσει βέβαια......!

      Διαγραφή
    2. Πολύ καλό και ρομαντικό. Έχεις υπολογίσει το κόστος για αυτό που περιγράφεις; Πέρα από αυτό το βασικό πρόβλημα είναι η δημιουργική ασαφεια της σύμβασης. Ναι θέλω να ξέρω τα δικαιώματα μου και ο ασθενής τα δικά του. Αν το διάβασες πουθενά σε παρακαλώ να το στείλεις και σε μενα. Αν θες μια σύμβαση χωρίς όρους είναι εύκολο. Όσο για τα υπόλοιπα που περιγράφεις περιέχουν εμπάθεια

      Διαγραφή
    3. ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ1 Οκτωβρίου 2022 στις 5:57 μ.μ.

      Από τα 4000000 που έχουν δηλώσει ΠΙ τουλάχιστον οι μισοί ούτε που θα γνωρίσουν τη φάτσα του ποτέ, διότι δηλώσανε μόνο λόγω εκφοβισμού για τη δήθεν ποινή στις συμμετοχές και έτσι να μπορούν άνετα να πηγαίνουν στον κανονικό τους γιατρό.
      Έχετε ρωτήσει τον κόσμο αν εμπιστεύεται τους γιατρούς της δημοσιας ΠΦΥ;;
      Έχω τουλάχιστον 1500 σσθενείς που παρακολουθώ από τους 4 ΟΙ της περοχής μου εδώ και 4 χρόνια, οι οποίοι δεν ασχολούνται καν με αυτούς - γιατί όποτε είχανε π.χ. ένα εμπύρετο απλά δεν τους είδανε ποτέ-ποτέ-ποτέ δεν εξυπηρετήσανε μια οξεία κατάσταση - μόνο συνταγούλες με ραντεβού μετά 2 μήνες -καμμία σοβαρή ευθύνη πάνω στον άρρωστο - άδεια ιατρεία και νομιμοποιημένο μαύρο χρήμα αφού δεν χρήζει απόδειξης (φυσικά ταλέντα στο μαύρο).
      Η ξεφτίλα τους είναι ότι ενώ θεωρητικά είναι δωρεάν πάλι έχουν πολύ λιγότερο κόσμο από τους κακούς -κανονικούς πληρωτικούς ιδιώτες.
      Αν θέλουμε να έχει ο ασθενής πραγματικά ελεύθερη επιλογή ιατρού ας τολμήσουν να γίνει αυτό:
      1) Ο ασθενής επιλέγει ελεύθερα από ΤΟΜΥ ή συμβεβλημένο ή αμιγώς ιδιώτη
      2)Όλοι οι ιατροί να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα αλλά και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ έναντι του συστήματος συνταγογράφησης - και όχι τιμωρία αυτού που προτιμά ιδιώτη.
      Τότε να είστε σίγουροι ότι το 80 % θα προτιμά ιδιώτη - θα τους λες δίπλα είναι ο τζάμπα και θα λέει δεν τον θέλω - με έχει κακοποιήσει στο παρελθόν - δεν με είδε όταν είχα ανάγκη- μου πήρε μαύρα με τον τρόπο του- δεν τον εμπιστεύομαι - δεν θέλω να ξαναζήσω τις άθλιες, μαύρες ημέρες του παλιού ΙΚΑ, θέλω να πληρώσω εκεί που εμπιστεύμαι.
      ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΜΕ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ΜΕ ΝΤΕΖΑΒΑΝΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ;;;
      Σε ένα μόνο συμφωνώ - στο ότι πρέπει να τηρούν τους όρους της σύμβσσής τους - μην στεναχωριέστε , θα ενημερώσουμε εμείς τον κόσμο ότι είναι υποχρεωμένοι να δουν το έκτακτο εκτός ωραρίου, χωρίς ραντεβού με απαγορευτικό αμοιβής - έτσι για να αγριέψουν λίγο τα πράγματα. -
      Υστερόγραφο: Λόγω του ότι αντιστεκόμαστε οι αμιγώς ιδιώτες δημιουργήθηκε η ανάγκη να αυξήσουν την αμοιβή τους από 20 σε 60 χιλιάδες ευρώ.Άν είχαν λίγο τσίπα θα έβγαζαν ο καθένας ένα κονδύλι το χρόνο να το δώσουνε στους ιδιώτες σαν ευχαριστώ - αλλά μπα δεν νομίζω , έχουν μάθει μόνο να παίρνουνε από όλες τις πάντες - μάλλον θα παρακαλάνε τώρα τους συλλόγους μας και το υπουργείο να κοπεί η υπογραφή οριστικά των ιδιωτών για να παίξουν μπάλλα μόνοι τους - γιατί αν έχουν αντίπαλο πάντα θα χάνουνε.

      Διαγραφή
    4. Έχουν ήδη βρει τρόπους για μαύρα!
      Ψεύτικα ραντεβού(το σύστημα το επιτρέπει), ιδιωτικό ιατρείο για όσους" δεν πρόλαβαν " ΜΑΎΡΟ βέβαια και 4000 στην τσέπη

      Διαγραφή
    5. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

      Διαγραφή
  2. Κοροϊδεύουν την κοινωνία με τους καλοπληρωμένους δημοσιοκαφρους της λίστας Πέτσα να αναπαράγουν μαζικά τα παραμύθια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως παθολογος αναφερω οτι, οτι διαβασα ηταν απλα περιγραφη χωρις προτασεις!! Εχει καταντησει η ενωση ελληνων παθολογων χρονια τωρα μια γραφικη ανουσια φωνη!! Καπως ετσι η εκπροσωπηση των παθολογων ειναι φτωχη και η ειδικοτητα του παθολογου χανει εδαφος και υποβαθμιζεται!! Κριμα!! Ο Παθολογος ειναι ο κορμος και η ριζες της ΠΦΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως τα ορια μεταξυ των ειδικοτητων καταργουνται αφου κι ενας φυσιατρος μπορει να ειναι προσωπικος γιατρος και να ασχολειται με το διαβητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παθολογια ειναι η αρχη του εβερεστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι η ειδικοτητα της ιατρικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή