Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: «Πράσινο φως» για ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές για γιατρούς του δημοσίου

Eurokinissi

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο θα δώσουν το «πράσινο φως» στους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, έχει πάρει την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης και αναμένεται εντός της εβδομάδας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, να μπορούν να εργάζονται ιδιωτικά μία φορά την εβδομάδα αλλά υπό προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς αντίθετοι είναι καταρχάς οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ που δεν θέλουν να δουν το δημόσιο σύστημα να μετατρέπεται σε παλαιό ΙΚΑ.

Να υπενθυμιστεί πως όταν υπήρχε το σύστημα με το ΙΚΑ οι γιατροί ουσιαστικά παρέπεμπαν τους ασθενείς από τις δημόσιες δομές στα ιδιωτικά τους ιατρεία, βάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ένα φαύλο σύστημα το οποίο μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε με υπουργό Υγείας τότε τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Από την άλλη, αντίθετοι είναι και οι ιδιώτες γιατροί αφού ξαφνικά θα αποκτήσουν ανταγωνισμό από τους γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι μάλιστα θα έχουν και πλεονέκτημα αφού θα συναντούν καθημερινά ασθενείς που θα χρειάζονται άμεσα επέμβαση ή άλλη ιατρική πράξη.

Στη μέση οι ασθενείς που θα καλούνται πλέον να πληρώνουν εάν θα θέλουν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψει μία πιθανή φυγή γιατρών από το ΕΣΥ λόγω χαμηλών αμοιβών.

Εξάλλου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει μεγαλύτερες αμοιβές στους νοσοκομειακούς γιατρούς λόγω περιορισμένων οικονομικών όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι αλλαγές πάντως που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr είναι:Οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των ειδικοτήτων, θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα ή να χειρουργούν και στον ιδιωτικό τομέα εισπράττοντας κανονικά τις αμοιβές τους.

Προϋπόθεση θα είναι να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων, να εργάζονται δηλαδή το απόγευμα είτε κάνοντας χειρουργεία είτε απογευματινό ιατρείο το οποίο να σημειωθεί πως είναι με αμοιβή από τους πολίτες.
Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας δεν θα αρθεί η μονιμότητά τους στο ΕΣΥ. Ωστόσο, αναζητείται ακόμη η νομική λύση που να επιτρέψει στο ιατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα αφού σήμερα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr να δοθεί η δυνατότητα ειδικά στις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, οι γιατροί να απασχολούνται ταυτόχρονα και σε ιδιωτικές δομές ώστε να εισπράττουν περισσότερα χρήματα.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης άρθρο που θα προβλέπει ότι όπου έχουν βγει προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και οι θέσεις είναι άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, θα μπορούν να προσλαμβάνονται γιατροί μερικής απασχόλησης.

9 σχόλια:

  1. Μάστιγα για τον ιδιωτικό τομέα οι ......φιλελευθεροι της ΝΔ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να ανοιξει τις πυλες το δημοσιο κ το ικα για διορισμους νεων γιατρων ιδιωτων οπως παλια. η αποκλειστικη απασχοληση ποτε δεν ισχυσε βλεπε σρατιωτικους κ πανεπιστημιακους. αν ελευθερωθουν οι εσυτζηδες γιατι να μη σπασει το αβατο κ για ολους τους ιδιωτες εστω κ με μειωμενες αμοιβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλήρης επίθεση στον ιδιωτικό τομέα τύφλα να χει ο συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα φακελάκια νομιμοποιούνται ως ιατρική αμοιβή , δίνεται η ευκαιρία να αβγατίσουν τα κέρδη οι Ιατρικές Κλινικές μεγάλες και μικρές και να απαξιωθούν ακόμη περισσότερο οι δημόσιες δομές. Επόμενο βήμα η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων νοσοκομείων και μετατροπή τους και αυτών σε ιδιωτικές κλινικές του κερατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι γίνετε συνάδελφοι? Καταπιατε την γλώσσα 👅👅👅👅👅 σας? Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα.....ουρλιαζατε σαν τους λύκους? Καταλάβατε τι κάνει το κόμμα της......μεσαίας τάξης και της.....ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπροστά τους ο Πολάκης είναι φιλελεύθερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδιώτες ιατροί με brand name δημόσιο νοσοκομείο
    Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση?
    Και πελάτες θα συλλέγονται από το νοσοκομείο προωθώντας τους στα ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία!!
    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε όλο του το μεγαλείο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή