Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Υπουργείο Εργασίας: Τηλεργασία, διάλειμμα 12-5 και άλλα μέτρα για τους εργαζομένους στον καύσωνα

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι μέτρα πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων από την ακραία ζέστη.

Μία σειρά από μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα Κλέοντα (Cleon), ο οποίος θα αρχίσει την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι ημέρες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν από διαλείμματα σε δροσερούς χώρους έως και παύση εργασιών, εάν παρίσταται ανάγκη. Καλύπτουν επίσης όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνουν υπαίθρια εργασία και όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, απευθύνει αυστηρή σύσταση προς τους εργοδότες να προβούν στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησηςΟργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών οι οποίες συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ των ωρών 12.00-17.00. Τέτοιοι χώροι είναι τα μηχανοστάσια, τα χυτήρια, τα υαλουργεία, τα κεραμοποιεία, χώροι όπου γίνονται ναυπηγικές εργασίες κ.λπ.
Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, αναλόγως με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, του Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ. Όπου δεν υπάρχουν, θα επιλεγούν μετά από συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Ειδικά για τις υπαίθριες εργασίας

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων συμπεριλαμβάνουν:Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής (όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας), καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Μέτρα για εργαζομένους υψηλού κινδύνου

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συνιστάται όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας.

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμικές ασθένειες/βλάβες λόγω παρατεταμένης εργασιακής έκθεσης είναι ατομικοί, περιβαλλοντικοί, ιατρικοί (παράγοντες υγείας) και σχετιζόμενοι με φάρμακα και ουσίες. Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες αυτοί, που χρειάζονται τα ανάλογα μέτρα, είναι:
ΑτομικοίΈλλειψη εγκλιματισμού
Μέτριο ή χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης
Υψηλός δείκτης μάζας σώματος (άνω του 30 kg/m2)
Αφυδάτωση
Ηλικία άνω των 60 ετών
Εγκυμοσύνη, γαλουχία
ΠεριβαλλοντικοίΥψηλή θερμοκρασία αέρα
Υψηλή υγρασία
Εντατική σωματική εργασία / άσκηση
Μειωμένη ταχύτητα αέρα
Βαριά /μη διαπερατά ρούχα και προστατευτικός εξοπλισμός εργασίας
Παράγοντες υγείαςΚαρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές αρτηριακής πίεσης
Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις
Σακχαρώδης διαβήτης
Νεφροπάθειες
Χρόνιες ηπατοπάθειες
Νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ψυχικά νοσήματα
Αιμοσφαιρινοπάθειες (δρεπανοκυτταρική αναιμία)
Οξεία νόσος, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα
Φάρμακα και ουσίεςΚαρδιολογικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα (διουρητικά, νιτρώδη αγγειοδιασταλτικά και αναστολείς διαύλων ιόντων Ca++, Β-αναστολείς)
Ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης)
Αντιδιαβητικά δισκία
Αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά και νευροληπτικά φάρμακα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Αντισταμινικά
Αντιχολινεργικές ουσίες
Εργογονικά διεγερτικά
Αλκοόλ
Στοχευμένοι έλεγχοι

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει επίσης ότι η Επιθεώρηση Εργασίας εντείνει τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, για να δει αν τηρούνται τα μέτρα. Έμφαση θα δοθεί σε:Υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα)
Εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κ.α.)
Χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Το υπουργείο συνιστά συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt της ΕΜΥ. Σε αυτήν υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Η πρόβλεψη πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Παρομοίως, εκτίμηση του δείκτη WBGT (ΘΥΒΜΑΣ) για εξωτερικούς χώρους σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες, παρέχεται από την εφαρμογή «ΘΥΒΜΑΣ – Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» για έξυπνα κινητά. Η εφαρμογή λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στο χρήστη μετεωρολογικό σταθμό: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.wbgt

Σε περίπτωση καταγγελιών, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο καταγγελιών 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου