Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Προσοχή στην επιλογή υπηρεσιών Αισθητικής Δερματολογίας

Συντάκτης: Virus

Οικονομικό έγκλημα χαρακτηρίζει τη διοχέτευση στην Ελληνική αγορά σκευασμάτων, όπως βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ και μάσκες περιποίησης προσώπου, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία. Μάλιστα, ζητά την προσοχή του κοινού σε περιπτώσεις που τους παρουσιάζονται ύποπτες εκπτώσεις αλλά και την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την παράνομη χρήση σκευασμάτων από μη γιατρούς.

Αναφορικά με τη σύλληψη σπείρας που έφερε στην Ελλάδα παράνομα εισηγμένα από τρίτες χώρες «σκευάσματα» από χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Πολωνία, διακινώντας τα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας ζήτησε να επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει σημάνει η ΕΔΑΕ εδώ και καιρό προς το Υπουργείο Υγείας για θέματα παράνομης διακίνησης, νοθείας και αξιοπιστίας προϊόντων σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, η επιστημονική εταιρεία έχει θίξει το θέμα της παράνομης χρήσης από μη γιατρούς, στα διάφορα κέντρα αισθητική και από μη αναγνωρισμένης ειδικότητας «Αισθητικής Ιατρικής» από μη ειδικευμένους γιατρούς. Ιατρικές πράξεις π.χ. υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings κ.ά… που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος πρεπει να εκτελούνται μόνο από ειδικούς της Δερματολογία και της Πλαστική Χειρουργικής. Θέματα ασφάλειας επισημαίνει ο πρόεδρος «δεν πρέπει να ξεχνούν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να προκύψουν, είτε από εφαρμογή των συγκεκριμένων πράξεων από μη εξειδικευμένους γιατρούς είτε από κακή ποιότητα των υλικών. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι αποστήματα δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, πυοδερματίτιδες, νεκρώσεις του δέρματος ακόμα και τύφλωση». Τέτοιες συνέπειες μπορούν να αποφευχθούν, εξηγεί ο κ. Μπάρκης καθώς «ο δερματολόγος, γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος, είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Έτσι, διασφαλίζεται ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποφεύγονται οι τρομερές παραμορφώσεις προσώπου και οι εκτρωματικές εικόνες που βλέπουμε συχνά».

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πρόεδρος για τα ανάλογα περιστατικά που«τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις, εφιστούμε επιτακτικά την προσοχή του κοινού να μην παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς. Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, Αρχές, δημοσιογράφοι και γιατροί, για να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου