Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ο μπλε φάκελος για την Υγεία: Προσλήψεις και νέος νοσοκομειακός χάρτης

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, με έμφαση στην καλύτερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΕΚΑΒ και την πρόληψη, καλείται να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Φωτ. Shutterstock.


Τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με έμφαση στην καλύτερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΕΚΑΒ και την πρόληψη, καλείται να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στον μπλε φάκελο που παρέλαβε, περιλαμβάνονται 20 δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης για την Υγεία και 21 δράσεις-μεταρρυθμίσεις, η πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να έχει προωθηθεί έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται η αύξηση του προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους έως το τέλος της 4ετίας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για τον οποίο έχουν δεσμευθεί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών, η αναμόρφωση του νοσοκομειακού χάρτη, ενώ συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι για τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών στο σύστημα υγείας: παροχή πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ σε 7-10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές εξετάσεις κατά 50%, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κατά 80% έως το τέλος του 2027. Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών, τα ψηφιακά μέσα, όπως ψηφιακή εφαρμογή για ραντεβού και η σταδιακή έναρξη της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η περαιτέρω οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού στον πληθυσμό (σήμερα προσωπικό γιατρό έχει το 54,7% των δικαιούχων) και την ενεργοποίηση του συστήματος παραπομπών των ασθενών από τον προσωπικό γιατρό σε γιατρούς ειδικοτήτων και δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας για μη επείγοντα προβλήματα υγείας.


Πρόληψη

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται, με βάση τον μπλε φάκελο, η υλοποίηση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σοβαρών παθήσεων (όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των καρδιαγγειακών παθήσεων) αλλά και προγραμμάτων πρόληψης με συγκεκριμένους στόχους, όπως η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας από 37,5% σε 24,5% έως το 2030 και των καπνιστών από 42% το 2020 σε 25% έως το 2027.
Ο μπλε φάκελος για την Υγεία

I. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027

• Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

• Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

• Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών σε 7 -10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Αξιολόγηση των διοικήσεων νοσοκομείων και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.

• Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70%, έως το τέλος του 2027.

• Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημοσίων δομών Υγείας.

• Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού του συμβούλου υγείας.

• Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

• Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο-ιατρό.

• Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020 σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

• Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

• Μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας ως ποσοστό των συνολικών δαπανών από το 38%, στον σημερινό ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%, μέχρι το 2030.

• Μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από χρόνια νοσήματα και μείωση του πληθυσμού που αντιμετωπίζει ανισότητες στην πρόσβαση.

• Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών (735.000 κορίτσια εκ των 820.000) με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

• Μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο του μαστού από 2.300 σε 1.900 (2,5% ετησίως) μέχρι το 2030.

• Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας.

• Ενίσχυση δράσεων υφιστάμενων μονάδων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων και αύξηση 25% στο σύνολο των μονάδων πρόληψης και αντιμετώπισης νέων μορφών εξαρτήσεων έως το 2027.

• Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας χειρουργείων έως το τέλος του 2025, ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς με ακρίβεια την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της επέμβασής τους.

• Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης με ταυτόχρονη ανάπτυξη υπηρεσιών στην κοινότητα για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και ανάπτυξη Ψυχογηριατρικής.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και η βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς. Δεν κλείνει καμία δομή υγείας, αλλά αναβαθμίζονται όλες για να ικανοποιούνται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με καλύτερη διακυβέρνηση στα νοσοκομεία και βέβαια σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

IΙ. Μεταρρυθμίσεις

• Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης:

– Εναρξη λειτουργίας 60 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας – ΤΟΜΥ (έχουν ήδη συσταθεί 10).

– Εκδοση προεδρικού διατάγματος για ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (3ο τρίμηνο 2023).

– Ενεργοποίηση συστήματος παραπομπών από προσωπικό ιατρό (3ο τρίμηνο 2023).

– Ανάθεση συμβάσεων για αναβάθμιση υποδομών – κτιριακών εγκαταστάσεων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

– Προσωπικός ιατρός: οργάνωση, λειτουργία, εκπαίδευση, διοικητικό πλαίσιο κυρώσεων.

– Οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης του χάρτη Υγείας.

• Υλοποίηση εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»:

– Εναρξη εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

– Εναρξη εθνικού προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών κινδύνων.

– Εναρξη εθνικού προγράμματος άσκησης και υγιεινής διατροφής – αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας.

– Ιδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας με έδρα την Αθήνα.

– Δημιουργία Health Portal δημόσιας Υγείας.

• Νέο μοντέλο διοίκησης νοσοκομείων, αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας και οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας:

– Εναρξη σταδιακής λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

– Δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού σε επιλεγμένα νοσοκομεία και οργάνωση του πλαισίου παροχής των υπηρεσιών αυτών.

– «Μαίες στο σπίτι»: Ανάπτυξη της κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας.

• Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών:

-Σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (πλέον των 50 που ήδη έχουν συσταθεί το 2022) (4ο τρίμηνο 2023).

-Σύσταση ειδικού κέντρου ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ατόμων εξαρτημένων από το οινόπνευμα (4ο τρίμηνο 2023).

• Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας (DigHealth):

-Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικής Υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

-Διασύνδεση των υπηρεσιών Υγείας με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

-Εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του καρκίνου, ψηφιακός μετασχηματισμός της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών και υλοποίηση του εθνικού μητρώου καρκίνου (4ο τρίμηνο 2023).

• Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης:

-Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχος συνταγογράφησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα.

-Εξορθολογισμός δαπανών και μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ (4ο τρίμηνο 2023).

2 σχόλια:

  1. Δυστυχως εξαγγελιες στην πλειοψηφια τους ανεφαρμοστες με το υπαρχον νομικο πλαισιο .Η υγεια χρειαζεται εξυπνη διαχειριση πορων και καλα αμειβομενους γιατρους ,δεν το εχουν αντιληφθει και το χαλι θα συνεχιστει .Οι νεοι συναδελφοι καλα θα κανουν να φυγουν απο τη χωρα ή να ιδιωτευσουν ,μη εχοντας καμια σχεση με το ΕΣΥ ή τον ΕΟΠΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λε ρε φίλε. Όλα αυτά ΘΑ τα φτιάξει το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 6 μήνες; Μπράβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή