Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Άρχισαν τα όργανα: Στο δρόμο γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ – Πανυγειονομική κινητοποίηση

Σε απεργία γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων

HR

Στο δρόμο σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Αναλυτικότερα στάση εργασίας 8.00 πμ – 3.00 μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης είναι: «τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν». Η ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 8:30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρει, και ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαφωνία της «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή» και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000, οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα […] Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών […]

Ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Τα τραγικά συμβάντα τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία. «Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια». Για να επιλυθούν τα προβλήματα, σημειώνει η Ομοσπονδία, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία.

Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

«Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. Δεν απέδωσε», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

2 σχόλια:

  1. Οι νοσταλγοι του σταλιν ξαναχτυπουν !ελεος πια ,τα κεντρικα κλεισανε και το παραρτημα Ελλαδος ακομα λειτουργει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συμβεβλημενοι? Όλα καλά με το μικτό δεκάρικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή