Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακα κατά της γήρανσης με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

enikos.gr
Τρεις χημικές ουσίες που έχουν γεροντολυτική δράση ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζουν ότι στη συνέχεια θα φτάσουν στο «χάπι της νεότητας».

Οι συγκεκριμένες ουσίες επιδρούν σε σε δυσλειτουργικά κύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους, αλλά και με την νόσο Αλτσχάιμερ. Και οι τρεις χημικές ουσίες βρίσκονται σε συμβατικά φυτικά φάρμακα. Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα μοντέλο Τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) για να μάθει να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των ουσιών με γεροντολυτική δράση. Για να το κάνουν χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 2.500 χημικές δομές που έχουν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες. Τα γερολυντικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να «σκοτώνουν» τα γερασμένα κύτταρα και μετά αναλαμβάνουν να βελτιώνουν τη συνολική υγεία του ατόμου.

Το μηχανικό μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησαν εντόπισε 21 υποψήφια φάρμακα κατά της γήρανσης. Στη συνέχεια, η ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις ενώσεις, τις ginkgetin, periplocin και oleandrin. Οι ουσίες αυτές εξάλειψαν τα δυσλειτουργικά κύτταρα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στο να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέα υποψήφια φάρμακα, ιδίως σε πρώιμα στάδια της ανακάλυψης φαρμάκων και για ασθένειες με πολύπλοκη βιολογία ή λίγους γνωστούς μοριακούς στόχους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έρευνας δρ Ντιέγκο Ογιαρζούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσίευσε το Sky News. Η έρευνα δημοσιεύτηκε αναλυτικά περιοδικό «Nature Communications». Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει ραγδαία την ιατρική έρευνα, καθώς οι μηχανές της μπορούν να αναλύουν ταχύτατα τεράστιους όγκους δεδομένων, πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια στην διάγνωση και την θεραπεία ασθενειών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου